News

Lovitură pentru românii cu credite IRCC. Ce se întâmplă cu ratele de la 1 octombrie

Vești proaste pentru românii cu credite. IRCC va continua să crească, astfel că de la 1 octombrie și ratele vor fi mai mari.
25.09.2023 | 22:49
Lovitura pentru romanii cu credite IRCC Ce se intampla cu ratele de la 1 octombrie
O nouă lovitură pentru românii cu credite cresc ratele de la 1 octombrie. Ce se întâmplă cu IRCC. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Lovitură dură pentru românii cu credite IRCC. De la 1 octombrie, ratele la bancă vor crește considerabil. Aceștia vor ajunge să plătească, în următoarea perioadă, aproape la fel de mult precum cei cu ROBOR.

O nouă lovitură pentru românii cu credite cresc ratele de la 1 octombrie. Ce se întâmplă cu IRCC

Sutele de mii de români care au scăpat de ROBOR și au optat pentru IRCC sperau că vor avea de plătit rate mai mici la bancă. Odată cu trecerea timpului, totul s-a întors împotriva lor.

ADVERTISEMENT

Treptat, indicele de referință pentru creditele consumatorilor a ajuns să afecteze aceste rate la nivelul ROBOR. În ultimele luni, creșterile acestui indice au fost tot mai frecvente.

Începând cu săptămâna viitoare, românii care au credite cu dobândă variabilă ale căror rată are în calcul IRCC vor plăti mai mult, scrie Digi24. Acest lucru se aplică cel puțin pentru următoarele trei luni.

ADVERTISEMENT

Valoarea IRCC pentru trimestrul II din 2023 este de 5,96% pe an, în creștere cu 0,02% față de T1 (5,94%). De notat că, în intervalul menționat, valoarea maximă a fost de 6,15%, iar cea minimă de 5,81%.

IRCC îi afectează pe acei români care au credite de consum, credite ipotecare, carduri de credit sau descoperiri de cont cu dobândă variabilă. Conform BNR, IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

ADVERTISEMENT

Banca Națională a României (BNR) anunță că, în ultimele 9 luni, IRCC a fost de 5,71% în trimestrul III din 2022, 5,98% în trimestrul IV, apoi 5,94% în trimestrul I din 2023.

IRCC, aproape de valoarea ROBOR

Dată fiind explozia ROBOR din ultimii ani, mulți români au migrat către IRCC. Acesta din urmă IRCC s-a lansat la valoarea de 2,36%, aferentă trimestrului IV din 2018, iar după aproape 2 ani de stabilitate a scăzut, atingând un minim istoric de 1,08% în trimestrul II din 2021. Ulterior, creșterea fost una accelerată, până spre 6%

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, ROBOR la 3 luni s-a stabilizat de peste o lună de zile la valoarea 6,40%. În debut de 2023, ROBOR la 3 luni era de 7,56%, iar până în prezent a scăzut constant.

ADVERTISEMENT