News

Războiul hibrid. Rusia pregătește ”Cyber Pearl Harbor”, un atac cibernetic fără precedent. ”Se va produce când nu se așteaptă nimeni”

Pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, specialiștii anticipau un război cibernetic fără precedent, având consecințe catastrofale. Atacurile au întârziat să apară, dar specialiștii sunt siguri că acestea vor avea loc.
14.03.2022 | 14:28
Razboiul hibrid Rusia pregateste Cyber Pearl Harbor un atac cibernetic fara precedent Se va produce cand nu se asteapta nimeni
Războiul cibernetic se desfășoară în paralel cu invazia Rusiei în Ucraina / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ofensiva militară a Rusiei în Ucraina nu a fost însoțită de atacuri cibernetice, așa cum specialiștii se temeau în urmă cu câteva săptămâni. Rusia reprezintă, de ani buni, o super-putere mondială la nivel de cyber-intelligence, cu o capacitate distructivă care să creeze un adevărat dezastru la nivel global. Este ceea ce specialiștii numesc ”război hibrid”, un scenariu în care atacurile cibernetice provoacă haos la nivel de instituții, economia suferă pagube de milioane de euro iar utilizatorii sunt bombardați cu mesaje false care aduc frică și dezinformare.

România asigură ”backup” pentru defensiva cibernetică a Ucrainei

Americanii au vorbit chiar despre un ”Cyber Pearl Harbor”, în care atacurile rușilor să destabilizeze sistemele informatice ale băncilor, ale marilor companii și chiar ale burselor. Președintele Joe Biden a anunțat că Statele Unite sunt ”pregătite să răspundă” în mod adecvat.

ADVERTISEMENT

În acest context, rolul României a devenit unul extrem de important. Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a semnat, pe 28 februarie, un acord de colaborare cu Bitdefender pentru a oferi expertiză în domeniul securității cibernetice împotriva amenințărilor tehnologice și de tip intelligence din Ucraina.

Anunțul vine în contextul în care România a preluat conducerea proiectului ”Trust Fund on Cyber Defence For Ukraine”, inițiat de NATO în 2015, la care participă state precum: Estonia, Ungaria, Italia, Portugalia, Statele Unite, Albania și Turcia. Din partea României, ”executantul proiectului” a fost Regia Autonomă Rasirom, aflată în coordonarea Serviciului Român de Informații.

ADVERTISEMENT

Ramon Năstase, specialist IT și securitate cibernetică: ”Rușii au specialiști care s-au antrenat toată viața pentru acest moment”

Ramon Năstase, specialist în IT și securitate cibernetică, crede că, cel mai probabil, un atac cibernetic de amploare din partea Rusiei este inevitabil.

”Rușii au specialiști care s-au antrenat toată viața, au o armată de oameni care să gândească în acest sens. Iar dacă toată lumea se aștepta la atacuri cibernetice din partea Rusiei odată cu debutul războiului, în mod cert acestea nu se vor produce acum, tocmai pentru că toată lumea se așteaptă la asta, e ceva anticipat.

ADVERTISEMENT

Din punctul meu de vedere, Rusia caută să dea atacul potrivit în momentul potrivit pentru ei, când nu se așteaptă nimeni.

Există un principiu care se numește ”honey pot” (borcan cu miere) care înseamnă să oferi niște informații în piață prin intermediul unor așa-zis scurgeri de informații. În realitate, informațiile ”scurse” reprezintă ceea ce, de exemplu rușii, ar vrea să fie cunoscute în lume.

ADVERTISEMENT

Și atunci americanii sau ucrainenii, să zicem, le interceptează și își fac o strategie greșită, bazată pe un plan de diversiune. E ca în box, când încerci să dai un croșeu și apoi vii cu un upercut. E o formă de a se fake-ui atacul”, a explicat Ramon Năstase pentru FANATIK.

Strategia de război, stabilită de mult timp și la nivel cibernetic

Cu toate că nu s-a făcut simțit, un război cibernetic se desfășoară în acest moment în paralel cu invazia militară din Ucraina. Doar că, în acest moment, cele două părți încearcă să obțină cât mai multe informații care să le creeze un avantaj tactic, e de părere specialistul.

”Dacă ne raportăm la conflictul dintre țări ca o competiție dintre companii, compania A, dacă știe ce va face compania B în următorii 3 sau 5 ani, poate să vină cu o soluție mai bună și să câștige piața. Chiar poate să ajungă ca acea companie B să nu mai poată lansa acel produs sau serviciu și ulterior să dea faliment Același lucru se întâmplă și la nivel de state iar informația și spionajul cibernetic, în mod cert, se aplică.

Din punctul meu de vedere, războiul acesta nu s-a întâmplat peste noapte, astfel de lucruri se planifică de mult timp. S-au procurat multe informații pe care noi, aparent, nu le cunoaștem dar, dacă privim în profunzime, putem să le observăm”, a mai explicat Ramon Năstase pentru FANATIK.

China și Rusia construiesc ”ziduri digitale” pentru a se izola informațional de restul lumii

O altă față a războiului cibernetic este legat de controlul informațiilor care circulă în mediul online. Pe de-o parte, cele două părți încearcă să transmită cât mai eficient informația proprie, pe de altă parte, încearcă s-o izoleze pe cea a adversarului. Acest lucru duce la construirea unor adevărate ”ziduri digitale”, care să ajute la crearea unor realități alternative pentru utilizatori, bazate doar pe informațiile pe care autoritățile sunt de acord să le livreze.

Cred că tocmai de aceea Rusia dorește să se decupleze de la această rețea globală și să se izoleze, cum face și China de foarte multă vreme.

Deși se vorbește de foarte multă vreme de globalizare, din punctul meu de vedere se va ajunge într-o zonă în care globalizarea nu va mai fi atât de benefică. Sunt multe state care propun acest lucru, dar și țări precum Rusia sau China vor spune: noi construim un așa-zis imperiu și vrem să îl clădim după valorile noastre, după cum gândim și nu vrem ca alții să se bage în ce vrem noi să facem. Ei își vor construi aceste ziduri digitale și nu vor permite multor aplicații, companii sau platforme să le acceseze”, a mai spus Ramon Năstase.

Black Hat Hackers atacă în contextul haosului și al isteriei

În acest context, utilizatorii obișnuiți sunt supuși unor amenințări suplimentare la nivelul siguranței datelor. Iar atunci când nivelul de haos și isterie crește se instalează frica iar oamenii sunt tentați să acționeze impulsiv.

”Sunt foarte multe grupări sau indivizi, care se numesc hackeri cu pălării negre (black hat hackers) care caută să profite de diferite evenimente”, spune Ramon Năstase. Aceștia desfășoară acțiuni de phishing, care reușesc să culeagă date despre utilizatori, de la informații personale până la date bancare, pe care le folosesc în interes propriu sau le vând pe piața neagră, a mai declarat specialistul.

România, în prima linie a războiului cibernetic

Dacă la nivel militar, România se bazează pe sprijinul NATO, la nivel de cyber-intelligence, țara noastră se află deja în prima linie a războiului cibernetic. O echipă de 12 experți în cyber-defence din Lituania, Croația, Polonia, Estonia, România și Olanda formează Cyber Rapid-Response Team (CRRT), o inițiativă a Uniunii Europene care acționează ca o unitate care să apere Ucraina și UE de atacuri cibernetice, arată BBC.

Între anii 2014-2016, hackerii au lăsat fără curent electric mai multe orașe importante din Ucraina. În 2017, virusul NotPetya a fost lansat din 2.000 de surse simultan către servere din Ucraina și s-a propagat la nivel global, în Europa, Asia și America, provocând daune de miliarde de dolari. Moscova a negat că ar fi în spatele atacurilor.

ADVERTISEMENT