News

Război în Israel. Eliberarea ostaticilor se amână până vineri. Netanyahu: Crucea Roșie va putea vizita ostaticii rămași. Update

Război în Israel. Luptele vor înceta timp de patru zile. Guvernul israelian și Hamas s-au înțeles asupra unui armistițiu.
23.11.2023 | 00:27
Razboi in Israel Eliberarea ostaticilor se amana pana vineri Netanyahu Crucea Rosie va putea vizita ostaticii ramasi Update
Război în Israel. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT
22-11-2023
22:24

Niciun ostatic nu va fi eliberat mai devreme de vineri, afirmă un înalt oficial israelian

Un oficial israelian de rang înalt a declarat că schimbul planificat de ostatici contra prizonieri cu Hamas a fost amânat cel puțin până vineri.

”Eliberarea va începe în conformitate cu acordul inițial dintre părți, dar nu înainte de vineri”, a afirmat consilierul pe probleme de securitate națională al lui Benjamin Netanyahu, Tzachi Hanegbi.

O sursă politică israeliană a declarat pentru Haaretz că întârzierea se datorează faptului că Hamas nu a prezentat încă lista cu cetățenii israelieni pe care intenționează să îi elibereze.

Sursa a mai spus că Hamas nu a ratificat acordul de încetare a focului cu Qatar, care ar trebui să garanteze că toate părțile respectă termenii conveniți.

22-11-2023
22:21

Crucea Roșie va putea vizita ostaticii rămași în Gaza, afirmă Netanyahu

Benjamin Netanyahu a declarat că o parte a acordului cu Hamas privind ostaticii prevede că reprezentanții Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) vor putea vizita ostaticii rămași în Gaza după ce unii dintre ei vor fi returnați.

”Mă aștept ca Crucea Roșie să își facă treaba, să îi viziteze pe toți și să le aducă medicamentele de care au nevoie”, a spus el.

Premierul israelian a citit apoi cu voce tare, textual, clauza în ebraică. The Times of Israel a relatat că documentul din care părea să citească nu a fost publicat.

Biroul lui Netanyahu a susținut marți seară că Israelul a negociat cu succes includerea unei clauze în acordul privind ostaticii pentru ca CICR să îi viziteze pe toți ostaticii din Gaza care rămân în Gaza după încheierea acordului.

Dar Crucea Roșie a emis miercuri dimineață o declarație în care a afirmat că nu a fost informată cu privire la aceste planuri, care implică în mod direct personalul său.

”De la 7 octombrie 2023, CICR a cerut în permanență eliberarea tuturor ostaticilor reținuți în Gaza și un tratament uman al acestora. Nu am încetat să facem acest lucru și vom continua atâta timp cât va fi nevoie.

Până în prezent, CICR nu a luat cunoștință de niciun acord încheiat de ambele părți în legătură cu vizitele CICR la ostatici. În cazul în care se ajunge la un acord cu privire la vizite, CICR este pregătit să le efectueze. CICR nu ia parte la negocierile dintre părțile implicate în conflict.”, a precizat CICR.

22-11-2023
13:34

Când va începe armistițiul temporar

Gruparea Hamas a făcut un nou anunț, precizând că armistițiul temporar, care va dura patru zile, va începe joi dimineața, la ora 10:00. Declarația a fost făcută de oficialul Hamas Moussa Abu Marzouk la postul de televiziune Al Jazeera, potrivit The Times of Israel, citat de News.ro.

Amintim că 50 de ostatici ajunși în Fâșia Gaza la 7 octombrie ar urma să fie eliberați de Hamas. Cei mai mulți dintre aceștia sunt cetățeni străini, conform grupării.

În schimb, Israelul va permite intrarea ajutoarelor umanitare în Gaza. De asemenea, va elibera între 150 și 300 de deținuți palestinieni aflați în închisorile israeliene. Guvernul a publicat o lista cu numele acestora, dar și detalii importante, precum vârsta și motivul pentru care au ajuns în spatele gratiilor.

Cei mai mulți dintre ei, 287 sunt bărbați cu vârste de până la 18 ani. Majoritatea au fost reținuți din cauza revoltelor în care s-au implicat. 13 dintre cetățenii palestinieni sunt femei adulte. Acestea au fost condamnate „pentru tentative de înjunghiere teroristă”.

 

Război în Israel. Autoritățile din Tel Aviv și liderii grupării Hamas au ajuns la un armistițiu de patru zile pentru eliberarea a zeci de ostatici luați de teroriști pe 7 octombrie, dar și pentru acordarea ajutoarelor.

Război în Israel. Armistițiu de 4 zile pentru eliberarea a 50 de ostatici din Gaza

Totodată, Hamas a cerut eliberarea a 150 de palestinieni aflați în închisorile din Israel, potrivit Reuters. Prizonierii respectivi vor fi femei și copii sub 19 ani, în ambele situații. Anunțul a fost făcut de Hamas pe canalul Telegram.

ADVERTISEMENT

„După multe zile de negocieri dificile, anunțăm că am ajuns la un acord privind un armistițiu umanitar pentru patru zile, datorită eforturilor neobosite și pricepute ale Qatarului și Egiptului. 50 de prizonieri, femei și copii sub 19 ani, vor fi eliberați în schimbul eliberării a 150 de femei și copii sub 19 ani din Israel”, se arată în mesaj.

Premierului israelian Benjamin Netanyahu a confirmat informația celor 50 de ostatici prezenți în enclava palestiniană. Autoritățile israeliene spun că acordul este „o primă etapă” pentru eliberarea tuturor prizonierilor din Fâșia Gaza.

ADVERTISEMENT

„Guvernul israelian s-a angajat să îi întoarcă acasă pe toţi ostaticii. În această seară, acesta a aprobat acordul propus ca o primă etapă pentru atingerea acestui obiectiv”, se arată într-o declarație a biroului premierului Netanyahu.

Netanyahu: „Suntem în război și vom continua războiul”

Negocierile au fost mediate de reprezentanți din Qatar și din SUA, acordul încheiat fiind primul armistițiu de la debutul războiului din Orientul Mijlociu. Pe lângă eliberarea ostaticilor, acordul va permite intrarea în Gaza sute de camioane cu ajutor umanitar, medical și combustibil.

ADVERTISEMENT

În perioada de patru zile, Israelul nu va ataca sau aresta pe nimeni, pe teritoriul Fâșiei Gaza, conform unui comunicat de presă transmis de gruparea Hamas. Însă, premierul Benjamin Netanyahu a ținut să precizeze că prin acest armistițiu nu înseamnă că se va încheia războiul.

„Suntem în război și vom continua războiul. Vom continua războiul până când ne vom atinge toate obiectivele: eliminarea Hamas, returnarea tuturor ostaticilor și găsirea tuturor persoanelor dispărute. Să ne asigurăm că nu va mai exista niciun element în Gaza care să amenințe Israelul”, a transmis premierul israelian.

ADVERTISEMENT

Gruparea Hamas ar avea aproximativ 200 de ostatici luați în momentul loviturii lansate asupra Israelului, la data de 7 octombrie. Până în prezent, teroriștii au eliberat patru prizonieri. Este vorba despre două femei israeliene și alte două din SUA.

ADVERTISEMENT
Tags: