News

Război în Israel. IDF a preluat controlul portului din Gaza / Trei terorişti au fost ucişi la intrarea în Ierusalim. Update

Schimb de focuri la un punct de trecere din Cisiordania spre Ierusalim, unde trei palestinieni care intenţionau să comită un masacru au fost împuşcaţi de forţele israeliene.
16.11.2023 | 14:14
Razboi in Israel IDF a preluat controlul portului din Gaza  Trei teroristi au fost ucisi la intrarea in Ierusalim Update
Acesta este punctul de trecere unde au fost neutralizaţi cei trei terorişti palestinieni Foto: IDF
ADVERTISEMENT
16-11-2023
13:05

IDF anunţă că a preluat controlul portului din oraşul Gaza

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anunțat joi că au preluat controlul operațional al portului din orașul Gaza. Portul este centrul principal al flotei de bărci de pescuit din Fâşie, dar IDF spune că luptătorii Hamas au fost antrenați în acest port.

O operaţiune comună a unor forţe blindate şi navale a permis “în aceste ultime zile preluarea controlului operaţional al Portului Gaza, care era controlat de către organizaţia teroristă Hamas”, anunţă într-un comunicat armata israeliană.

IDF acuză mişcarea islamistă de faptul că folosea portul “ca centru de antrenament al forţelor navale de comando cu scopul de a planifica şi executa atacuri teroriste navale”.

Trei bărbaţi înarmați au atacat joi dimineață un punct de control lângă Ierusalim și au rănit patru persoane, a transmis poliția israeliană, adăugând că una dintre victime se află într-o stare foarte gravă.

Percheziţii ample în Germania, legate de Hezbollah

Purtătorul de cuvânt al poliției, adjunctul superintendentului Eli Levy, a declarat că în „cel puțin trei teroriști au fost neutralizați – și există forțe mari de securitate la faţa loculuui”. El a adăugat că „în mod firesc, atunci când are loc un incident de acest tip, un atac de genul acesta, noi, împreună cu IDF și Serviciul Special de Informații, scanăm zona pentru a exclude posibilitatea apariției mai multor teroriști. În urma atacului, toate drumurile care duc spre Ierusalim au fost închise circulației”.

ADVERTISEMENT

Maşina cu care teroriştii se deplasau dinspre Hebron a fost oprită la un control de rutină la un punct de trecere, iar în vehicul au fost găsite multe arme de foc şi topoare. Autorităţile susţin că bărbaţii intenţionau să meargă la Ierusalim, unde ar fi comis mai multe acte teroriste împotriva civililor.

Comisarul de poliție Yaakov Shabtai a declarat la locul atacului că teroriștii intenționau să comită un masacru: “Plănuiseră un atac de o amploare uriaşă, datele găsite în posesia lor demonstrează asta”, a afirmat el.

ADVERTISEMENT

Tot joi, un bărbat a intrat violent cu mașina într-o baricadă de lângă intrarea în ambasada Israelului din Tokyo, rănind un ofițer de poliție, relatează Reuters. Polițiștii au arestat la fața locului un bărbat de 53 de ani.

Un oficial de la ambasada Israelului a declarat că întreul caz este investigat de poliție și a refuzat să comenteze în continuare. Incidentul a avut loc într-o zonă din apropierea ambasadei unde au avut loc în ultimele săptămâni proteste pro-palestiniene sau demonstrații împotriva bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza.

ADVERTISEMENT

Sunt tensiuni şi în Germania, unde poliția a efectuat joi un raid masiv împotriva mai multor asociații islamiste din întreaga țară. În centrul acestor descinderi se află orașul Hamburg, nu mai puţin de şapte percheziţii fiind efectuate în diferite regiuni ale sale. Sute de polițiști au percheziționat peste 50 de clădiri din Germania, inclusiv Moscheea Albastră din Hamburg.

Bild scrie că aceasta este „cea mai periculoasă moschee” din Germania, al cărei sponsor principal, Centrul Islamic Hamburg, este considerat o ramură directă a regimului iranian.

ADVERTISEMENT

Pe lângă sediul din Hamburg, au fost percheziționate și sediile altor asociații islamiste din Berlin, Hesse, Renania de Nord-Westfalia, Baden-Württemberg, Saxonia Inferioară și Bavaria.

ADVERTISEMENT
Tags: