LIVE Actualizat 01-11-2023
13:53

Război în Israel. UE este “îngrozită” de numărul victimelor atacului israelian / Cimitirul evreiesc din Viena a fost incendiat

Război în Israel. În cursul dimineții zilei de miercuri, 1 noiembrie, punctul de trecere Rafah dintre Fâșia Gaza și Egipt a fost deschis.
01.11.2023 | 15:45
Razboi in Israel UE este ingrozita de numarul victimelor atacului israelian  Cimitirul evreiesc din Viena a fost incendiat
Război în Israel. Punctul de trecere Rafah dintre Gaza și Egipt a fost deschis. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
01-11-2023
13:53

Cimitirul evreiesc din Viena a fost incendiat

Persoane necunoscute au incendiat marţi noapte partea evreiască a cimitirului central din Viena și au pictat simboluri antisemite, inclusiv svastice. O parte din sala pentru ceremoniile de înmormântare a fost arsă, iar pe pereții exteriori au fost pictate svastice, a declarat Oskar Deutsch, președintele Comunității Culturale Israelite din Viena, după un tur al cimitirului.

Potrivit informațiilor de la Departamentul de Pompieri din Viena, o parte a clădirii a ars în timpul nopții, iar focul a fost stins până la sosirea pompierilor. Deocamdată nu se știe cum au pătruns autorii în cimitir, acesta fiind închis pe timp de noapte. Din cauza suspiciunii asupra fondului politic al infracțiunii, în anchetă este implicat și Biroul Provincial pentru Protecția Ordinii Constituționale.

După izbucnirea conflictului din Israel, nivelul de protecție împotriva terorismului în Austria a fost crescut, iar protecția include în special facilități ale comunității evreiești. În ciuda acestui fapt, numărul actelor antisemite a crescut brusc. Politicienii austrieci au susținut adoptarea unor măsuri suplimentare menite să-i protejeze pe evreii din Austria.

Anul trecut, în Austria au fost înregistrate 719 incidente cu fond antisemit, acesta fiind al doilea cel mai mare număr anual de incidente, de la introducerea statisticilor.

01-11-2023
13:10

Al Jazeera anunţă un nou atac asupra taberei de refugiați din Gaza

Televiziunea Al Jazeera din Qatar a anunțat că tabăra de refugiați Jabalia din nordul Fâșiei Gaza a fost bombardată din nou, miercuri. Jurnalistul Wael Dahdouh relatează că mai multe clădiri au fost dărâmate după ce tabăra a fost atacată de avioane de război israeliene în ceea ce el susține că a fost „bombardare intensă, fără discriminare”.

Al Jazeera mai relatează că se teme că sute de oameni sunt prinși și îngropați sub dărâmături. De asemenea, reporterii spun că israelienii au aruncat anterior bombardamentelor pliante prin care le spuneau palestinienilor să părăsească tabăra de refugiați.

Ziarul israelian Haaretz relatează că „videoclipurile din zonă arată fumul ridicându-se deasupra complexului”.

Israelul a declarat marţi că a atacat tabăra în încercarea de a-l ucide pe comandantul batalionului local Hamas, Ibrahim Biari, despre care crede că a fost implicat în atacurile din 7 octombrie. Marţi, reporterul AFP a asistat la recuperarea a cel puţin 47 de cadavre de la faţa locului.

Un alt jurnalist Al Jazeera, Safwat Kahlout, care se află în zona Khan Younis din sudul Gazei, relatează că “zona al-Falouja, care ar fi fost lovită astăzi într-un nou atac, este una dintre cele mai aglomerate din tabăra de refugiaţi Jabalia”. El adaugă că încearcă să contacteze “surse și rude din Jabalia, dar din cauza întreruperii comunicării nu putem obține mai multe informații momentan”.

Autoritatea Palestiniană a anunțat pe rețelele de socializare că „zeci de palestinieni au fost uciși și mulți alții au fost răniți” în bombardamentele asupra taberei de refugiați Jabalia din nordul Fâşiei Gaza.

01-11-2023
13:00

Șeful diplomației UE, „îngrozit” de numărul victimelor atacului israelian asupra taberei de refugiați

Josep Borrell, șeful diplomației europene, a emis o declarație dură, subliniind că este „îngrozit” de numărul de victime ale atacului aerian israelian din tabăra de refugiați Jabalia, din nordul Gazei, adăugând că „legile războiului și ale umanității trebuie să fie întotdeauna aplicate”.

Într-o postare pe rețelele de socializare, el a scris: „În urma poziției clare a Consiliului UE conform căreia Israelul are dreptul de a se apăra în conformitate cu dreptul internațional umanitar și asigurând protecția tuturor civililor, sunt îngrozit de numărul mare de victime în urma bombardamentelor israeliene asupra taberei de refugiați Jabalia”.

“Secretarul general al ONU Antonio Guterres a reamintit că dreptul internațional umanitar nu poate fi aplicat selectiv, inclusiv principiile distincției, proporționalității și prudenței. Dreptul la autoapărare ar trebui întotdeauna echilibrat cu obligația de a cruța civilii în cea mai mare măsură posibilă”, a mai spus Borell.

“Legile războiului și ale umanității trebuie aplicate întotdeauna, inclusiv atunci când vine vorba de ajutorul umanitar. Având în vedere tragedia care se desfășoară în Gaza, Uniunea Europeană a cerut de săptămâna trecută coridoare umanitare și pauze pentru nevoi umanitare. În fiecare zi, pe măsură ce situația devine din ce în ce mai teribilă, acest lucru este mai urgent ca niciodată. Securitatea și protecția civililor este nu doar o obligație morală, ci și legală”, a conchis șeful diplomației UE.

Război în Israel. În cursul acestei dimineți, s-a deschis punctul de trecere a frontierei de la Rafah, între Gaza şi Egipt. Imaginile video de la graniţă arată oameni și mașini care încep să se deplaseze.

Război în Israel. Punctul de trecere Rafah dintre Gaza și Egipt a fost deschis

În ultimele ore, Qatar-ul a mediat un acord între Egipt, Israel şi Hamas, în coordonare cu SUA. Înțelegerea este menită să permită ieșirea deținătorilor de pașapoarte străine și a unor răniți în stare critică din Fășia Gaza aflată sub asediu, informează Reuters.

ADVERTISEMENT

În imaginile apărute în online se observă șiruri de ambulanțe și mai mulți oameni în scaune cu rotile se află la punctul de trecere Rafah. Egiptul a anunțat că va primi 81 dintre persoanele grav rănite, conform AFP. Ar fi pentru prima oară de la bombardamentele declanșate asupra Fâșiei când acest punct de frontieră este deschis.

Miercuri dimineața, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Bucureşti a emis un comunicat pe acest subiect. Oficialii români spun că va fi permis tranzitul frontierei pentru funcționarii organizațiilor internaționale, cazurile medicale și cetățenii din statele cu comunități reduse în Fâșia Gaza.

ADVERTISEMENT

Conform informațiilor din teren disponibile până la această oră, pentru început, va fi permis tranzitul frontierei pentru funcționarii organizațiilor internaționale, cazurile medicale și cetățenii din statele cu comunități reduse în Fâșia Gaza.

MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, rămâne în strânsă legătură cu autoritățile israeliene și egiptene pentru evacuarea cetățenilor români și a familiilor acestora. Autoritățile egiptene și cele israeliene au dat asigurări că punctul de frontieră va continua să fie deschis pentru evacuări și în următoarele zile.

ADVERTISEMENT

Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe, activată încă de la debutul crizei și care acționează în regim de permanență, 24/7, menține coordonarea cu alte state și organizații internaționale care întreprind demersuri similare pentru proprii cetățeni/funcționari. De asemenea, a fost trimisă, în regim de urgență, o a doua echipă consulară mobilă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE, în vederea consolidării capacității de sprijin consular”, anunță MAE.

IDF anunță că a lovit 11.000 de ținte teroriste

Între timp, Armata israeliană și gruparea Hamas continuă luptele în zona de nord a Fâșiei Gaza. IDF a anunțat că în ultimele 24 de ore au fost lupte grele cu militanții Hamas și confirmă faptul că 11 militari din Israel au fost uciși în Gaza.

ADVERTISEMENT

De asemenea, forţele de apărare israeliene (IDF) au anunţat miercuri că, din 7 octombrie până în prezent, au lovit peste 11.000 de ţinte teroriste. ”De la începutul războiului, Forțele de apărare israeliene au lovit peste 11.000 de ţinte având legătură cu organizaţii teroriste din Fâşia Gaza“, a declarat armata într-un comunicat.

”În cursul nopţii, trupele combinate ale IDF au lovit diferite obiective teroriste în întreaga Fâşie Gaza, inclusiv centre de comandă operaţionale şi celule teroriste ale Hamas”, a adăugat un purtător de cuvânt al armatei.

ADVERTISEMENT
Tags: