News

Represaliile coloniștilor israelieni împotriva palestinienilor din Cisiordania. „Profită că atenția este concentrată asupra Gaza”

Palestinienii din Cisiordania, ținta coloniștilor evrei, cu acordul tacit al armatei. După atacul Hamas, apar noi violențe, amenințări, sate golite de locuitori
31.10.2023 | 18:36
Represaliile colonistilor israelieni impotriva palestinienilor din Cisiordania Profita ca atentia este concentrata asupra Gaza
Mai multe capitale occidentale au cerut Israelului ca palestinienii din Cisiordania să fie protejați de „coloniștii extremiști” / Foto: captură, France 24
ADVERTISEMENT

Bombardată fără încetare de armata israeliană în urma masacrelor comise de Hamas la 7 octombrie, Fâșia Gaza se află în centrul atenției comunității internaționale. Dar, o altă izbucnire de violență, mai puțin vizibilă, îi afectează și pe palestinienii din Cisiordania, ținta coloniștilor israelieni, cu acordul armatei.

Înarmați cu puști de asalt M16

Intimidări, amenințări, furturi, crime, sate golite de locuitorii lor. Numărul incidentelor în care au fost implicați coloniști israelieni a crescut vertiginos în Cisiordania ocupată de la atacul Hamas din 7 octombrie, în timp ce armata și-a intensificat loviturile ucigașe în Fâșia Gaza.

ADVERTISEMENT

În ultimele zile, această recrudescență a violențelor a determinat mai multe capitale europene să tragă un semnal de alarmă. Luni, Germania a cerut Israelului să-i „protejeze” pe palestinieni de „coloniștii extremiști”, în timp ce, cu o zi înainte, Franța a condamnat „violențele inacceptabile” comise împotriva civililor palestinieni.

„Franța condamnă cu fermitate atacurile întreprinse de coloniști care au dus la moartea mai multor civili palestinieni în ultimele zile în Qusra și El-Sawiya, precum și la plecarea forțată a mai multor comunități”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe. Quai d’Orsay se referă aici la atacul ucigaș din satul Qusra din 11 octombrie și la asasinarea lui Bilal Abou Salah, 40 de ani, un palestinian împușcat sâmbătă de un colonist israelian în satul El-Sawiya.

ADVERTISEMENT

Potrivit primarului localității, contactat de AFP, Bilal Abou Salah a fost ucis în timp ce culegea măsline împreună cu alți membri ai familiei sale pe terenul lor situat nu departe de gardul de securitate al unei colonii israeliene. „Au fost atacați de patru coloniști, iar unul dintre ei, înarmat cu o pușcă M16, a deschis focul asupra lor fără avertisment. Abu Salah a fost lovit în piept și a căzut ca un martir în fața familiei și a copiilor săi”, a declarat primarul acestui mic oraș situat la sud de Nablus.

„Coloniștii au mai multe arme”

Pentru a scăpa de acest val de violență, alimentat de dorința de răzbunare – după atacul Hamas din 7 octombrie – a unei părți a populației israeliene, unii palestinieni nu au altă soluție decât să-și facă bagajele. În ultimele zile, mai multe ONG-uri de apărare a drepturilor omului au semnalat numeroase cazuri de sate golite de locuitorii lor sub presiunea coloniștilor, cum ar fi Susya, Khirbet Zanuta și A’nizan, în apropiere de Hebron.

ADVERTISEMENT

Un alt exemplu este Wadi al-Seeq, unde zeci de coloniști însoțiți de soldați israelieni au evacuat 200 de locuitori ai comunității beduine în mai puțin de o oră. „Nu putem dormi, este un coșmar”, a declarat pentru AFP Alia Mlihat, o locuitoare din Mu’arrajat, un alt cătun de beduini situat între Ramallah și Ierihon. „Odată cu războiul, vedem că coloniștii au mai multe arme. Este foarte dificil, ne întrebăm ce se va întâmpla”.

„Unități de securitate” civile

La câteva zile după atacurile Hamas, ministrul israelian de securitate de extremă-dreapta, Itamar Ben Gvir, a lansat o campanie de distribuire a mii de puști de asalt către „unități de securitate” civile, în special în colonii, ceea ce a ridicat temeri privind o reluare a violențelor în Cisiordania.

ADVERTISEMENT

Deși tensiunile nu reprezintă o noutate între cele trei milioane de palestinieni și cei peste 490.000 de coloniști israelieni, a căror colonizare este ilegală în conformitate cu dreptul internațional, observatorii remarcă o dorință de accelerare a colonizării după atacurile Hamas, scrie France 24.

„Coloniștii știu că toată atenția este concentrată asupra Gaza, așa că profită de acest lucru”, spune Dror Sadot, purtător de cuvânt al B’Tselem, centrul israelian de informare pentru drepturile omului în teritoriile ocupate. „Este imposibil să înregistrăm toate atacurile, dar știm că, din 7 octombrie, cel puțin 13 comunități au fost forțate să fugă. În plus, estimăm că șapte persoane au fost ucise de coloniștii israelieni”.

Cu acceptul și ajutorul IDF

Potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), 607 persoane au fost nevoite să își părăsească pământurile din Cisiordania, de la atacurile Hamas. În multe cazuri, aceste operațiuni de evacuare sunt efectuate cu binecuvântarea armatei israeliene, care fie le permite, fie le dă o mână de ajutor coloniști.

„Este adesea dificil să faci distincția între coloniști și armată, deoarece mulți dintre coloniști sunt parțial îmbrăcați în uniforme. Există, de asemenea, soldați în permisie care sunt ei înșiși coloniști. Aceștia nu au neapărat uniforme, dar poartă arme militare”, notează Dror Sadot.

Satele atacate începând cu 7 octombrie se află toate în zona C din Cisiordania, aflată sub controlul administrativ și de securitate exclusiv al statului evreu, în conformitate cu acordurile de la Oslo din 1993. Extrema dreaptă israeliană visează de mulți ani să anexeze această zonă, care reprezintă 60% din Cisiordania împărțită în trei sectoare, deoarece concentrează majoritatea terenurilor fertile și a resurselor naturale.

Un nou front

Această strategie de evacuare a persoanelor care locuiesc în zonele din Cisiordania aflate sub controlul armatei datează din 2017. Scopul declarat al coloniștilor este de a acapara terenuri și pășuni și de a împiedica orice nouă construcție palestiniană, a cărei mare majoritate este finanțată de Uniunea Europeană.

Sosirea la putere a evreilor în cadrul coaliției formate anul trecut de Benjamin Netanyahu a oferit coloniștilor un sprijin politic neașteptat. Atacurile din 7 octombrie nu au făcut decât să le întărească determinarea de a continua anexarea de facto a zonei C.

„Mulți israelieni sunt furioși față de ceea ce fac în prezent coloniștii. Într-un moment în care toată lumea se concentrează asupra Gaza și a ostaticilor și când oamenii sunt în doliu, avem sentimentul că ei încearcă să deschidă un nou front în Cisiordania”, deplânge Dror Sadot.

120 de palestinieni uciși în Cisiordania

În paralel cu atacurile coloniștilor, asaltul israelian asupra Fâșiei Gaza a fost însoțit de o intensificare a restricțiilor impuse palestinienilor din Cisiordania ocupată: închiderea principalelor puncte de control, controale de securitate sporite, valuri de arestări. Călătoriile între orașe și sate au devenit din ce în ce mai periculoase, potrivit Al-Jazeera, care relatează mărturia unui șofer palestinian bătut „fără motiv” de soldații israelieni împreună cu cei doi pasageri ai săi din Gaza.

Deja foarte tensionată înainte de războiul cu Hamas, situația devine din ce în ce mai explozivă în Cisiordania. Patru palestinieni au fost uciși în zorii zilei de luni într-un raid al armatei israeliene la Jenin, potrivit Ministerului Sănătății al Autorității Palestiniene.

Potrivit aceleiași surse, alte cinci persoane au fost ucise duminică în operațiuni „antiteroriste” la Nablus, Beit Rima (la nord-vest de Ramallah), Betleem și Tamoun, la nord de Jenin. În total, aproape 120 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania de către soldați sau coloniști israelieni de la începutul războiului dintre Hamas și Israel.

ADVERTISEMENT
Tags: