LIVE Actualizat 26-10-2023
17:27

Război în Israel. Armata israeliană l-a ucis pe adjunctul șefului Direcției de informații Hamas / Numărul morţilor din Gaza a trecut de 7.000

Israelul a intrat cu tancuri în Gaza, însă nu a început adevărata operațiune la sol. În acelaşi timp, forţele aeriene au atacat peste 250 de ținte Hamas în ultimele 24 de ore.
26.10.2023 | 20:15
Razboi in Israel Armata israeliana la ucis pe adjunctul sefului Directiei de informatii Hamas  Numarul mortilor din Gaza a trecut de 7000
Imagine din gaza, surprinsă în dimineaţa zilei de 26 octombrie Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
26-10-2023
17:27

Armata israeliană l-a ucis pe adjunctul șefului Direcției de informații a Hamas

În ultimele ore, Israelul a întreprins operațiuni ample cu tancuri în nordul Fășiei Gaza. Ele au început în noaptea de miercuri spre joi, a anunţat armata israeliană (IDF).

Din aer, flota aeriană israeliană a bombardat sute de obiective din Gaza unde s-ar ascunde lideri și militanți Hamas. Joi seara, Forțele de Apărare ale Israelului au anunțat că l-au ucis pe adjunctul șefului Direcției de informații a Hamas, Shadi Barud, în urma unei lovituri în Fâșia Gaza.

Cei din IDF îl acuză pe acesta că a fost în spatele atacurilor din 7 octombrie, în sudul Israelului, împreună cu liderul Hamas, Yahya Sinwar, informează publicația The Times of Israel.

Anterior actualei sale poziții, Barud a fost comandant de batalion în zona Khan Younis. A mai deținut alte roluri în direcția de informații a grupului terorist și ”a fost responsabil pentru planificarea a numeroase atacuri teroriste împotriva civililor israelieni”, a mai transmis IDF. În online, IDF a publicat și un videoclip care ar arăta atacul aerian în urma căruia comandantul a fost ucis.

26-10-2023
15:05

Ministerul rus de Externe a confirmat prezența unei delegații Hamas în vizită la Moscova

O delegație a mișcării palestiniene radicale Hamas vizitează Moscova, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. Maria Zaharova.

„De asemenea, pot să spun și să confirm că reprezentanții mișcării palestiniene Hamas vizitează Moscova. În ceea ce privește contactele cu aceştia, vă vom informa ulterior”, a spus ea.

Anterior, pe surse, apăruse informaţia că Abu Marzuk, un membru al biroului politic Hamas, se află într-o vizită la Moscova. În plus, ministrul adjunct de externe și reprezentantul special al președintelui rus pentru Orientul Mijlociu și țările africane, Mihail Bogdanov , s-a întâlnit cu liderul politic al Hamas în Qatar, pentru a discuta problema eliberării ostaticilor.

Bogdanov a mai declarat că, de asemenea, liderul palestinian Mahmoud Abbas va vizita în curând Moscova și va purta discuții cu președintele rus Vladimir Putin.

26-10-2023
12:06

Numărul morţilor din Gaza a trecut de 7.000

Ministerul Sănătății din Gaza a anunţat că bilanţul morţilor din Fâșia Gaza a ajuns 7.028, între care 2.913 copii, 1.709 femei și 397 de bătrâni. De asemenea, numărul răniţilor, începând cu data de 7 octombrie, este de 18.484 de palestinieni.

În acelaşi timp, israelienii anunţă că l-a eliminat pe comandantul rachetelor Hamas din sectorul nordic Khan Yunis din Gaza, Hassan al-Abdallah. IDF și Shin Bet au declarat că avioanele de luptă au efectuat un atac aerian, iar o dată cu acesta au fost ucişi şi alți teroriști Hamas. De asemenea au fost distruse infrastructura organizației teroriste, inclusiv pozițiile de lansare ale rachetelor și sediul Hamas.

Se estimează că atacul de la Khan Yunis ar fi provocat peste 15 morţi şi 60 de răniţi.

26-10-2023
11:39

ONU spune că Gaza devine un cimitir de oameni prinși între război, asediu și sărăcie

Philippe Lazzarini, care conduce Agenția ONU pentru Refugiați din Palestina (UNRWA), a scris în The Guardian că Gaza devine un cimitir pentru oamenii prinși între război, asediu și sărăcie. “Aproape 600.000 de oameni s-au refugiat în 150 de școli și alte clădiri UNRWA. Ei trăiesc în condiții insalubre, cu cantități limitate de apă potabilă, cu puțină hrană și medicamente. Mamele nu își pot spăla copiii. Femeile însărcinate se roagă ca nașterea să nu se termine cu complicații pentru că spitalele nu le pot primi”, scrie Lazzarini. 

“Familii întregi locuiesc în clădirile noastre, nu au unde să meargă. Dar facilitățile noastre nu sunt sigure. 40 de clădiri UNRWA, inclusiv școli și depozite, au fost avariate în urma atacurilor. Mulți civili care s-au refugiat acolo au fost uciși”, adaugă el. 

China a anunţat joi că va trimite aproximativ 2,05 milioane de dolari sub formă de ajutor umanitar în Fâșia Gaza, după cum a transmis Agenția Chineză de Cooperare pentru Dezvoltare Internațională (CIDCA). Ajutorul va consta în alimente, medicamente și alte necesități.

Forțele de Apărare Israeliene au confirmat că au efectuat un atac aerian asupra infrastructurii teroriste a Hamas din Fâșia Gaza, unde 12 membri ai familiei jurnalistului Al Jazeera au fost uciși în cursul zilei de miercuri. Atacul a vizat o casă din tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Gazei, unde rudele șefului biroului Al Jazeera în Gaza, Wael Al-Dahdouh, se refugiaseră. Soția, fiul, fiica și nepotul lui Al-Dahdouh s-au numărat printre cei uciși.

Israelul cheltuie pe război un sfert de milion de dolari pe zi

Pe de altă parte, președintele rus Vladimir Putin a declarat, la o întâlnire cu liderii religioși ruși, că este greșit ca femeile, copiii și bătrânii nevinovați din Gaza să fie pedepsiți pentru crimele altor persoane, relatează Reuters.

ADVERTISEMENT

„Sarcina noastră principală este să oprim vărsarea de sânge și violența. În caz contrar, escaladarea în continuare a crizei poate duce la consecințe grave, extrem de periculoase și distructive. Și nu numai pentru Orientul Mijlociu. Conflictul s-ar putea răspândi cu mult dincolo de granițele Orientului Mijlociu”, a avertizat Putin.

Între timp, ministrul de Finanțe al Israelului, Bezalel Smotrich, a declarat într-o apariție la radioul militar, că bugetul țării pe 2023-2024 „nu mai este relevant” din cauza conflictului din Gaza și va fi modificat.

ADVERTISEMENT

Smotrich a estimat că Israelul cheltuiește aproximativ 1 miliard de șekeli pe zi pentru conflictul din Gaza, adică echivalentul sumei de 246 de milioane de dolari. Ministrul de Finanțe al Israelului a mai declarat că nu are încă o estimare a costurilor indirecte pentru economie, care a fost parțial paralizată de mobilizarea masivă a rezerviștilor din armată și tirurile de rachete trase din partea palestiniană.

Într-o altă declaraţie, Forțele de Apărare Israeliene au contestat afirmațiile Agenției Națiunilor Unite de Ajutor și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) conform cărora Fâșia Gaza va rămâne în curând fără combustibil. “Din câte știu eu, mai există electricitate în Fâșia Gaza. Și acest raport este oarecum discutabil”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, locotenent-colonelul Jonathan Conricus.

ADVERTISEMENT

„Am arătat UNRWA de unde își ia combustibilul Hamas, care guvernează Fâșia Gaza. Totul se află în interiorul Fâșiei Gaza. Au destul pentru a funcţiona spitalele și pompa apă zile întregi. Numai prioritățile lor sunt diferite”, a adăugat el.

ONU averitizează că spitalele din Gaza acceptă doar cazuri de urgență din cauza temerilor că rezervele de combustibil s-ar putea epuiza. Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății, medicul Richard Peeperkorn, a declarat la BBC că în spitalele susținute de ONU generatoarele funcționează la minim, doar pentru a salva vieți.

ADVERTISEMENT

În teren, avioanele de război ale Forțelor de Apărare Israelului au atacat peste 250 de ținte Hamas în Fâșia Gaza în ultimele 24 de ore, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, amiralul Daniel Hagari. El a adăugat că sediul operațional, tunelurile și lansatoarele de rachete care au fost plasate într-un mediu civil au fost atacate.

ADVERTISEMENT
Tags: