Vineri, 24 noiembrie, primii 13 dintre ostaticii răpiţi de Hamas de pe teritoriul israelian şi duşi în Gaza au fost puşi în libertate. Evenimentul a avut loc în baza acordului negociat cu medierea Qatar-ului. La orele dimineții a intrat în vigoare un armistiţiu între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană.
Din informațiile presei israeliene, patru copii şi șase vârstnice se află printre cei 13 ostatici israelieni eliberaţi vineri de Hamas. Nu lipsesc de pe listă Danielle Aloni și Emilia Aloni, mamă și fiica ei, cu origini românești.
Pe 30 octombrie, Hamas difuza o înregistrare video în care trei femei israeliene ţinute ostatice de gruparea teroristă în Fâşia Gaza îi aduceau reproşuri premierului Benjamin Netanyahu, cerându-i să obţină eliberarea lor şi acuzându-l că nu a reuşit să împiedice atacul grupării teroriste din 7 octombrie. În centrul atenției s-a aflat atunci Danielle Aloni.
”Bună ziua Bibi Netanyahu. Suntem capturate de Hamas de 23 de zile. Ieri, a fost o conferință de presă pentru familiile prizonierilor, știm că este trebuia să fie un armistițiu și să ne eliberezi. Trebuia să ne eliberezi. Ne-ai promis că o să ne eliberezi! Totuși, suferim din cauza greșelilor politice, de securitate și militare, din cauza greșelilor pe care le-ai făcut pe 7 octombrie. Pentru că nu a fost niciun militar acolo. Nu a venit nimeni. Nimeni nu ne-a auzit“, spunea femeia cu origini românești..
Lista completă a celor 13 ostatici eliberați vineri de Hamas:
Conform înțelegerii între Armata israeliană și Hamas, vineri au fost eliberați primii 13 ostatici luați de teroriști în ziua atacului din 7 octombrie. În acest moment, grupul se află în grija personalului Comitetului Internațional pentru Crucea Roșie, fiind în ambulanțe pe drumul de ieșire din Gaza prin trecerea Rafah, spune un oficial israelian citat de The Times of Israel.
Conform presei israeliene, eliberarea a 13 ostatici – mame și copii – este prima dintre cele patru etape așteptate de Tel Aviv. Gruparea Hamas a fost de acord să elibereze aproximativ 50 de ostatici în cele patru zile de armistițiu cu Israelul. Vorbim de copii și femei.
https://twitter.com/eduardomenoni/status/1728063194877333719
În replică, conform înțelegerii, Israelul va elibera, tot vineri, 39 de prizonieri palestinieni, printre care 24 de femei și 15 adolescenți. Acest eveniment va avea loc în Cisiordania.
Război în Israel. Ies la iveală noi informații despre ceea ce s-a întâmplat înainte de atacul inițiat de gruparea palestiniană Hamas, la data de 7 octombrie. Un ofițer de rang înalt ar fi primit un raport detaliat cu privire la un posibil asalt.
Respectivul raport a fost trimis cu câteva săptămâni înainte de 7 octombrie de către soldați israelieni de rang inferior, printre ei aflându-se multe femei, potrivit unor surse citate de Financial Times (FT). Însă, un ofițer superior al serviciilor secrete ar fi ignorat avertismentul.
Mai mult, acesta l-ar fi considerat drept „scenariu imaginar”. Militarii serviciului de pază, fiind vorba în general de soldați de sex feminim, au transmis informațiile în urma datelor obținute după colectarea imaginilor video din apropierea gardului electronic ce înconjoară enclava.
În raport se specifica inclusiv că Hamas desfășura antrenamante, scopul fiind acela de a ataca posturi de frontieră, de a pătrunde pe teritoriul Israelului și de a prelua kibbutzuri, a precizat una dintre surse pentru Financial Times, citat de News.ro.
Informațiile precizate în raport erau detaliate, specificându-se că Hamas repeta luarea de ostatici. De altfel, în unul dintre videoclipurile analizate de soldați, a apărut un comandant militar al grupării palestiniene. El a fost identificat de santinele în baza de date cu chipuri şi identităţi.
Acela a fost momentul în care s-a hotărât că trebuie întocmit un raport, care să fie trimis urgent superiorilor. Însă, ofițerul de rang înalt ar fi spus că este „un scenariu imaginar”. Prin urmare, nu a fost luată absolut nicio măsură pentru a preveni atacul sângeros din 7 octombrie.
Aceasta este considerată una dintre cele mai mari greșeli ale serviciilor de informații israeliene, după atacul din 1973 pus la cale de Egipt și Siria. Armata Israelului a declarat că vor fi luate măsuri după ce vor finaliza misiunea declanșată cu scopul nimicirii grupării Hamas.
“După război, va fi efectuată o anchetă amănunţită pentru a clarifica toate detaliile”, specifică reprezentanții IDF. Raportul ar fi fost ignorat de superiori nu doar pentru că ar fi fost întocmit de la soldați de rang inferior, dar și pentru că puterea executivă credea că Hamas este „ținut sub control”.
Amintim că peste 1.200 de oameni au fost uciși în Israel, în urma atacului inițiat de Hamas la 7 octombrie. Ulterior, alte 15.000 de persoane au murit în Fâșia Gaza, după bombardamentele Israelului.