News

Reporter Al Jazeera, surprins în direct de o rachetă trasă de aviația israeliană. Momentul exploziei – Video

Război crâncen în Israel. Momentul în care un reporter al Al Jazeera este surprins în direct de o rachetă, în Fâșia Gaza
07.10.2023 | 22:16
Reporter Al Jazeera surprins in direct de o racheta trasa de aviatia israeliana Momentul exploziei  Video
Momentul în care racheta aviației israeliene lovește Palestina Tower / Foto: captură Twitter
ADVERTISEMENT

Israelul a declarat stare de război după ce mișcarea islamistă a lansat operațiunea „Potopul Al-Aqsa”: luptele, care sunt încă în desfășurare, au loc pe teritoriul israelian și câteva sute de rachete au fost lansate din Gaza.

Ploaie de rachete trase de Hamas

A fost un atac coordonat la sol și în aer, la o scară fără precedent. O ploaie de rachete (5.000 conform Hamas, 2.500 conform armatei israeliene) a căzut pe teritoriul israelian în primele ore ale zilei de sâmbătă, 7 octombrie, în timp ce armata israeliană a raportat infiltrarea unui „număr necunoscut de teroriști” din Fâșia Gaza.

ADVERTISEMENT

Potrivit autorităților israeliene, cel puțin 100 de persoane au fost ucise, „câteva sute de răniți” și un număr necunoscut de ostatici au fost luați . Partea palestiniană a raportat cel puțin 198 de morți în Gaza și 1.610 răniți.

„Săbiile de fier”, răspunsul israelian

În urma acestei ofensive a Hamas, armata israeliană și-a numit răspunsul „Săbiile de fier”. Și a confirmat că „câteva zeci de avioane de luptă (ale sale) lovesc în prezent o serie de ținte Hamas”.

ADVERTISEMENT

Această ofensivă pune capăt unui armistițiu care a fost în general respectat de la sfârșitul unui scurt război între Israel și acest teritoriu, în luna mai. Israelul a lansat o ofensivă împotriva Jihadului Islamic palestinian în Fâșia Gaza, declanșând un război de cinci zile între armata israeliană, Jihadul Islamic și alte grupuri armate din teritoriu, scrie Liberation.

Bilanț greu în Israel

Ulterior, bilanțul morților din Israel, potrivit mai multor mass-media israeliene și Crucii Roșii din țară, peste 200 de persoane au fost ucise și 1.100 rănite în Israel de la începutul atacurilor. Potrivit forțelor de apărare israeliene, luptele continuă în „22 de locuri” pe teritoriul israelian.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Richard Hecht, a raportat o „situație gravă cu ostatici” în două localități din estul Gaza, Beeri și Ofakim. Potrivit ministrului Sănătății din Gaza, 232 de palestinieni au fost, de asemenea, uciși începând de sâmbătă dimineața și aproape 1.700 au fost răniți.

Un video arată cum Youma Al Sayeda, reporter al canalului Al-Jazeera, transmitea live din Fâșia Gaza. În momentul din care din studio i se cer noi informații, o rachetă lansată de un avion israelian lovește Palestine Tower. Sub efectul distrugător al bombardamentului, clădirea s-a prăbușit în cele din urmă.

ADVERTISEMENT

Islamiștii au dus ostaticii în tuneluri

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a invitat pe liderii opoziției să se alăture unui guvern de uniune națională, potrivit unui comunicat al partidului de guvernământ Likud, scrie France 24.

Aripa armată a Hamas a confirmat că a capturat zeci de soldați și ofițeri israelieni în timpul ofensivei sale surpriză împotriva statului evreu. Acești ostatici au fost plasați în „locuri sigure” și în tuneluri, a declarat Abu Obeida, un purtător de cuvânt al ramurii armate a mișcării islamiste palestiniene.

Dacă se confirmă, această situație ar putea deschide calea unor negocieri privind schimbul de prizonieri cu Israelul, care deține mii de palestinieni în închisorile sale.

 

ADVERTISEMENT
Tags:
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Maria Iordănescu, apariție spectaculoasă, înainte de a intra în direct
Maria Iordănescu, apariție spectaculoasă, înainte de a intra în direct
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cristi Borcea, cerere în căsătorie prin telefon: Nu putem trăi unul fără celălalt!
Cristi Borcea, cerere în căsătorie prin telefon: Nu putem trăi unul fără celălalt!
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Survivor revine cu un nou sezon și o surpriză pentru telespectatori
Survivor revine cu un nou sezon și o surpriză pentru telespectatori
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română