News

Război în Israel. Guvernul israelian se așteaptă la încă cel puțin două luni de luptă cu Hamas / Turcia vrea să evacueze zeci de răniți din Gaza

Război în Israel. Un convoi de camioane cu ajutoare este pregătit să intre în Fâșia Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah.
23.11.2023 | 22:46
Razboi in Israel Guvernul israelian se asteapta la inca cel putin doua luni de lupta cu Hamas  Turcia vrea sa evacueze zeci de raniti din Gaza
Război în Israel. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT
23-11-2023
20:51

Turcia lucrează pentru a evacua încă 50 de pacienți din Gaza, anunță ministrul Sănătății de la Ankara

În ultimele săptămâni, Turcia a primit două grupuri alcătuite în total din 88 de pacienți din enclava palestiniană aflată în război cu Israelul. Joi, ministrul Sănătății de la Ankara, Fahrettin Koca, a declarat că o a treia rundă de evacuare ar putea avea loc în zilele următoare.

Oficialii din Turcia au spus încă de marți că au pregătit o listă de 50 de pacienți, majoritatea copii, care urmează să fie evacuați din Fâșia Gaza, unde au avut loc atacuri israeliene în ultimele 46 de zile.

A treia evacuare ar putea fi efectuată în zilele următoare”, le-a spus Koca parlamentarilor turci din Ankara, adăugând că prioritatea țării este să salveze ”bebelușii, copiii și răniții”.

În prezent, lucrăm la o listă de 50 de persoane, în principal copii. Cred că acest lucru va fi finalizat în zilele următoare”, a adăugat ministrul turc, citat de Anadolu Agency.

23-11-2023
20:46

Israelul preconizează încă cel puțin două luni de lupte cu teroriștii Hamas

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, spune că operațiunea militară a Israelului împotriva grupării Hamas va continua ”în forță” după scurtul armistițiu care începe vineri și că luptele este de așteptat să dureze cel puțin încă două luni.

În prezent, este doar o scurtă pauză. Când se va termina, luptele se vor relua în forță și vor crea o presiune care va permite recuperarea și mai multor ostatici”, a spus Gallant, în timpul unei vizite la trupele israeliene de pe front. ”Se așteaptă o luptă de cel puțin încă două luni”, a adăugat ministrul, citat de CNN.

23-11-2023
18:06

Armistițiul dintre armata israeliană și Hamas, în vigoare de vineri dimineața. Primii ostatici, eliberați la orele după-amiezii

Joi după-amiaza, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar a anunțat că s-a stabilit ca armistițiul temporar între Israel și gruparea teroristă Hamas să înceapă vineri, la ora 7.00 dimineața. Peste câteva ore, la 16.00, din Gaza vor ieși primii ostatici.

Pauza umanitară va începe la ora 07.00 vineri (…) şi primul grup de civili ostatici va fi eliberat în jurul orei 16.00 în aceeaşi zi”, a declarat purtătorul de cuvânt Majed Al-Ansari. El a mai precizat că vor fi eliberaţi 13 femei şi copii, notează Sky News.

Între timp, războiul a continuat și joi în Gaza. IDF (n.r. armata israeliană) a declarat că a lansat cel puțin 300 de atacuri aeriene în ultima zi și a sunat sirenele de avertizare privind lansările de rachete transfrontaliere de către grupurile armate palestiniene.

Presa palestiniană a relatat despre loviturile israeliene în partea de nord a Fâșiei Gaza, precum și în orașul Khan Younis, din sud. Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza condus de Hamas, 13.300 de palestinieni au fost uciși din 7 octombrie până în prezent.

Război în Israel. Un convoi de camioane cu ajutoare este pregătit să intre în Fâșia Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah. Egiptul urmează să deschidă punctul de trecere atunci când va începe armistițiul între Israel și gruparea Hamas.

Război în Israel. Ajutorul umanitar va ajunge în Gaza prin punctul Rafah

Potrivit biroului de presă al Guvernului din Egipt, citat de CNN, nu este clar ce tip de ajutor sau cât ajutor va fi permis să intre în enclava palestiniană. Însă, cel mai probabil va intra în Gaza vineri, 24 noiembrie.

ADVERTISEMENT

Pe partea egipteană a punctului de trecere de frontieră s-ar afla deja câteva zeci de camioane care așteaptă să ajungă în Gaza. Amintim că armistițiul era programat pentru ziua de joi, la ora 10:00.

Însă, a fost amânat penrtru ziua de vineri. Motivul ar fi că nu a fost stabilit numărul exact al ostaticilor israelieni care urmează să fie eliberați. Ora începerii armistițiului urmează să fie anunțată.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din Germania anunță că fac percheziții la susținătorii și membrii grupării Hamas în Berlin, Saxonia Inferioară, Renania de Nord-Westfalia şi Schleswig-Holstein. Acțiunile au loc și la susținătorii Samidoun.

Informația a fost furnizată de Ministerul de Interne german, joi, conform unui comunicat de presă redat de CNN. 15 proprietăți au fost percheziționate. Amintim că organizațiile Hamas și Samidoun au fost interzise în Germania, în urma unor proteste pro-palestiniene.

ADVERTISEMENT

Decizia a fost luată după ce s-a observat o creștere a antisemitismului. Manifestațiile au fost organizate după războiul declanșat în Orientul Mijlociu, odată cu atacul Hamas asupra Israelului.

„Continuăm acțiunea noastră consecventă împotriva islamiștilor radicali. Prin interzicerea Hamas și Samidoun în Germania, am transmis un semnal clar că nu tolerăm nicio apologie sau susținere a terorii barbare a Hamas împotriva Israelului.

ADVERTISEMENT

Islamiştii şi antisemiţii nu trebuie să se simtă în siguranţă nicăieri. Ministerul de interne urmăreşte îndeaproape mii de islamişti”, a transmis ministrul federal de interne, Nancy Faeser.

ADVERTISEMENT
Tags: