LIVE Actualizat 25-10-2023
14:56

Război în Israel. Erdogan: ”Hamas nu este o organizație teroristă” / Șeful ONU, despre cearta cu Israelul: “Sunt şocat”

Război în Israel. Forțele armate de la Tel Aviv au ucis încă un lider al grupării Hamas. Este vorba despre Taysir Mubasher.
25.10.2023 | 17:36
Razboi in Israel Erdogan Hamas nu este o organizatie terorista  Seful ONU despre cearta cu Israelul Sunt socat
Război în Israel. Un alt lider al Hamas a fost ucis. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT
25-10-2023
14:56

Şeful ONU spune că i-au fost interpretate greşit cuvintele

Secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a declarat „șocat de interpretarea greșită” a discursului său în fața Consiliului de Securitate al ONU. Israelul, oficial, a cerut demisia imediată a acestuia din funcţie, din cauza unui discurs în care a spus că „atacul Hamas nu s-a petrecut într-un vid”.

„Sunt șocat de interpretarea greșită a unora dintre declarațiile mele… de parcă aș justifica actele teroriste ale Hamas. Asta e o minciună. A fost invers”, a spus el miercuri, adăugând: „Cred că este necesar să publicăm ceea ce am spus cu adevărat, mai ales din respect pentru victime și familiile acestora”.

Marţi, la New York, după ce a spus că nicio nedreptate față de palestinieni nu ar putea justifica atacurile oribile ale Hamas, șeful ONU a spus: „Este important să recunoaștem că atacurile Hamas nu au avut loc în vid. Poporul palestinian este sub ocupație de 56 de ani”.

Secretarul general al ONU a stârnit indignare în Israel și în rândul unor republicani din SUA, descriind bombardarea Israelului și blocarea Fâșiei Gaza drept „pedeapsă colectivă a poporului palestinian” și „o încălcare clară a dreptului internațional umanitar”.

25-10-2023
12:44

Recep Tayyip Erdogan surprinde: ”Hamas nu este o organizaţie teroristă. Este un grup de luptători pentru eliberare”

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, un stat NATO, are o poziție total opusă cu cea a aliaților occidentali. Miercuri, într-o adresare făcută în fața membrilor partidului său din parlamentul de la Ankara liderul turc a spus că organizaţia islamistă palestiniană Hamas, care a lansat un atac împotriva Israelului pe 7 octombrie şi a ucis peste 1.400 de oameni, “nu este o organizaţie teroristă“, ci un “grup de luptători pentru eliberare”, transmite The Guardian.

Întregul Occident consideră Hamas o organizaţie teroristă. De aici vă spun: Israel, ai putea fi tu. Occidentul îţi datorează multe. Dar Turcia nu-ţi datorează nimic. Hamas nu este o organizaţie teroristă. Este un grup de luptători pentru eliberare, care luptă pentru a-şi proteja pământul şi cetăţenii“, a declarat Erdogan.

În aceeași apariție publică, Erdogan a luat la țintă Israelul. A acuzat acest stat că a profitat de bunele intenţii ale Turciei. A dezvăluit că nu se va mai deplasa în Israel, aşa cum era planificat.

Aveam în plan să ne deplasăm în Israel, dar am anulat. Nu ne vom mai duce“, a spus Erdogan. În luna septembrie, la New York, liderul de la Ankara s-a întâlnit cu cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

I-am strâns mâna acestui om, aveam intenţii bune, dar a profitat. Relaţiile ar fi putut fi diferite, dar din păcate acest lucru nu se va mai întâmpla“, a avertizat Erdogan. El și-a continuat tirada și spus că “Nu există alt stat în care armata să acţioneze atât de inuman“, a adăugat el, referindu-se la atacurile declanșate de Israel în Gaza după atacul sângeros lansat de Hamas la 7 octombrie.

Război în Israel. Un alt lider al grupării Hamas a fost ucis, în urma unei lovituri aeriene. Este vorba despre Taysir Mubasher, comandantul batalionului North Khan Yunis, conform Times of Israel.

Război în Israel. Încă un lider Hamas a fost ucis de forțele de la Tel Aviv

Totodată, în cursul nopții de marți spre miercuri, armata de la Tel Aviv a atacat ținte militare din Siria, drept răspuns la loviturile lansate marți de sirieni. Reuters precizează că opt militari din Siria au murit.

ADVERTISEMENT

„Avioanele de război ale armatei israeliene au lovit infrastructuri militare și lansatoare de mortar aparținand armatei siriene ca răspuns la tirurile către Israel de marți”, a transmis Israelul.

De altfel, și forțele americane și de coaliție au transmis, marți, că în ultima săptămână au fost ținta a nu mai puțin de 13 atacuri în Irak și Siria, lansate de anumite grupări pe care Iranul le susține.

ADVERTISEMENT

ONU denunță „încălcări clare ale dreptului umanitar în Gaza”

Israel se află într-un conflict deschis cu ONU, după declarațiile secretarului general al organizaţiei, Antonio Guterres. Într-un discurs în cadrul Consiliului de Securitate, Guterres susține că sunt „încălcări clare ale dreptului umanitar în Gaza”.

Oficialul a cerut să fie încetat focul. Afirmația care a înfuriat Israelul a fost cea conform căreia „atacurile Hamas nu au avut loc din senin. Poporul palestinian a fost supus la 56 de ani de ocupaţie sufocantă”.

ADVERTISEMENT

În replică, ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a reacționat dur: „Domnule secretar general, în ce lume trăiţi?”. Acesta a adăugat că Antonio Guterres este „înţelegător faţă de terorism şi faţă de crimele Hamas” și a cerut demisia acestuia.

De asemenea, ONU susține că spitalele din Gaza nu vor mai avea combustibil până miercuri seara și că atacurile ar trebui oprite urgent. Pe de altă parte, Tel Aviv spune că gruparea Hamas are rezervoare pline.

ADVERTISEMENT

„Acestea conțin mai mult de 500.000 de litri de combustibil. Întrebați-i pe cei de la Hamas dacă puteți primi și voi”, au transmis autoritățile din Israel, după reacția organizației.

ADVERTISEMENT
Tags: