News

Război în Israel. Emmanuel Macron propune o coaliție internațională împotriva Hamas / Încă doi ostatici au fost eliberați de Hamas. Update

Război în Israel. Alte două femei au fost eliberate de teroriști. Macron s-a întâlnit cu familiile victimelor grupării Hamas.
24.10.2023 | 15:41
Razboi in Israel Emmanuel Macron propune o coalitie internationala impotriva Hamas  Inca doi ostatici au fost eliberati de Hamas Update
Război în Israel. Colaj Fanatik/ Foto captură Youtube/ Hepta.ro
ADVERTISEMENT
24-10-2023
12:41

Președintele Franței vrea o coaliție internațională care să lupte cu Hamas

Președintele francez Emmanuel Macron cere ca aceeași coaliție internațională care luptă împotriva grupării Stat Islamic să fie extinsă pentru a lupta și împotriva Hamas, după atacul din 7 octombrie asupra Israelului.

Macron, vorbind după discuții cu premierul Beniamin Netaniahu la Ierusalim, a declarat că țările care luptă împotriva ISIS “ar trebui să lupte și împotriva Hamas”.

Liderul francez a subliniat că trebuie să existe o “relansare decisivă” a procesului de pace palestinian în urma atrocităților comise de Hamas și a declarației de război a Israelului împotriva grupului terorist.

Război în Israel. Încă doi ostatici au fost eliberați de gruparea Hamas, din cauza stării de sănătate precare ale acestora. Este vorba despre două femei de 85, respectiv 79 de ani, Yocheved Lifshitz și Nurit Cooper.

Război în Israel. Încă două femei au fost eliberate de Hamas

Cele două au ajuns, luni seara, la punctul de trecere Rafah, între Fâșia Gaza și Egipt. Femeile au fost preluate de ambulanțe și transportate la spital pentru îngrjiri și investigații medicale. Ele au fost răpite din kibbutz-ul Nir Oz.

ADVERTISEMENT

Alături de ele, au fost luați ostatici și soții lor. Aceștia încă se află în Fâșia Gaza, potrivit Times of Israel. Gruparea Hamas a făcut publică eliberarea lor, adăugând că măsura a fost luată „în ciuda refuzului inamicului de a le accepta începând de vinerea trecută și a neglijenței lor față de problema prizonierilor noștri”.

„Am decis să le eliberăm din motive umanitare urgente și de sănătate precară… În ciuda acestui fapt, inamicul a refuzat să le primească vinerea trecută”, a transmis Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al grupării Hamas.

ADVERTISEMENT

Până acum, gruparea teroristă a eliberat patru prizonieri. Primii doi ostatici, două femei cu cetățenie americană, au ieșit, vineri, din Fâșia Gaza. Amintim că aproximativ 200 de persoane sunt încă ținute de gruparea Hamas în Gaza, în urma incursiunii din data de 7 octombrie.

Presa din Israel a anunțat că Hamas ar putea elibera 50 de ostatici și predați Crucii Roșii. Din câte se pare, ar fi vorba despre persoane cu dublă cetățenie. Informația încă nu a fost confirmată de gruparea din Fâșia Gaza și nu se știe când ar putea avea loc.

ADVERTISEMENT

Președintele Macron a ajuns în Israel

Președintele francez Emmanuel Macron se află, marți, într-o vizită oficială în Israel. El a ajuns pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, arătând astfel sprijinul Franței pentru israelieni. De asemenea, Macron cere măsuri de protecție pentru civilii din Gaza.

Macron s-a întâlnit cu familiile victimelor sau a celor răpiți de Hamas. Ulterior, președintele francez la va merge din Israel la Ramallah, capitala administrativă de facto a Autorității Palestiniene, în Cisiordania. Aici va avea o întrevedere cu președintele Mahmoud Abbas.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 30 de cetățeni din Franța au fost omorâți în atacul lansat de Hamas, în Israel, pe 7 octombrie. Totodată, alte șapte persoane sunt date dispărute. În ultima perioadă, în Franța au fost proteste cu scopul de a sprijini palestinienii.

ADVERTISEMENT
Tags: