News

Război în Israel. Armata Israelului anunță că e gata să atace Gaza ”din aer, de pe mare și terestru”

Zeci de mii de palestinieni din nordul Fâșiei Gaza și-au părăsit locuințele îndreptându-se spre sud, ca urmare a avertismentelor transmise de armata israeliană
14.10.2023 | 21:26
Razboi in Israel  Armata Israelului anunta ca e gata sa atace Gaza din aer de pe mare si terestru
Hamas se opune evacuării palestinienilor din nordul Gaza. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
14-10-2023
18:28

Armata israeliană se pregătește să atace Fâșia Gaza

(IDF) Forțele de Apărare Israelului au declarat sâmbătă că finalizează pregătirile pentru o „operațiune terestră semnificativă” în Fâșia Gaza, în timp ce continuă să efectueze lovituri aeriene pe scară largă asupra țintelor teroriste din enclavă.

Într-o declarație, IDF a declarat că este gata să „extinde ofensiva” prin implementarea unei „game largi de planuri operaționale ofensive”, despre care a spus că include un „atac comun și coordonat din aer, mare și terestru”.

14-10-2023
11:08

Iranul amenință Israelul cu intrarea Hezbollah în război

Hossein Amirabdollahian, ministrul de externe al Iranului aflat în vizită la Beirut, a declarat că gruparea Hezbollah, grupare teroristă susținută de către Teheran, ia în calcul toate scenariile unui război cu Israelul.

Oficialul de la Teheran a declarat că a avut o întâlnire cu liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, și că a văzut planurile de război ale grupării, avertizând că Israelul “se va cutremura” în cazul în care gruparea va intra în război.

“Ştiu despre scenariile pe care Hezbollah le-a pus în aplicare. Orice pas pe care îl va face rezistenţa (Hezbollah) va provoca un cutremur uriaş în entitatea sionistă.

Vreau să-i avertizez pe criminalii de război şi pe cei care susţin această entitate, înainte de a fi prea târziu, să oprească crimele împotriva civililor din Gaza, pentru că s-ar putea să fie prea târziu în (câteva) ore”, a declarat șeful diplomației iraniene.

14-10-2023
11:02

Peste 2.200 de palestinieni, uciși în Fâșia Gaza

Ministerul Sănătății palestinian a transmis sâmbătă că, potrivit ultimului bilanț, cel puțin 2.269 de palestinieni au fost răniţi în atacuri israeliene în Fâşia Gaza şi Cisiordania. Numărul răniților se apropie de 10.000, 9.814 de persoane fiind rănite de către forțele israeline.

În ceea ce privește Fâșia Gaza, acolo unde se concentrează atacurile și bombardamentele armatei israeliene, au fost înregistrați 2.215 morți, dintre care 724 de copii. 8.714 de persoane au fost rănite în teritoriul controlat de Hamas.

14-10-2023
07:38

IDF spune că l-a ucis pe șeful forțelor aeriene Hamas

Forțele de Apărare ale Israelului au transmis sâmbătă că au ucis un membru de rang înalt al grupării teroriste Hamas într-un raid aerian efectuat în Fâșia Gaza în cursul nopții. Lovitura, care a vizat un sediu din care gruparea teroristă își gestiona activitatea aeriană, l-ar fi ucis pe Murad Abu Murad, șeful forțelor aeriene ale Hamas, potrivit sursei citate.

Armata israeliană a afirmat că Abu Murad “a jucat un rol important în dirijarea teroriștilor în timpul masacrului” de la sfârșitul săptămânii trecute, care a inclus atacatori care au intrat în Israel din aer pe deltaplane.

De asemenea, în lovituri separate “extinse” în cursul nopții, FDI a precizat că a lovit zeci de locații aparținând forțelor de comando ale Hamas, care au condus infiltrarea în Israel la 7 octombrie.

Tot sâmbătă dimineața, armata israeliană a transmis că a ucis “mai mulți teroriști” după ce aceștia au încercat să treacă din Liban pe teritoriul israelian. Potrivit Forțelor de Apărare Israeliene, citate de BBC, “celula teroristă” a fost identificată în această dimineață, loviturile fiind executate cu ajutorul unei drone.

IDF nu a oferit alte detalii cu privire la numărul celor uciși și nici cu privire la grupul din care făceau parte.

Biroul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Problemelor Umanitare (OCHA) a transmis sâmbătă că zeci de mii de persoane și-au părăsit locuințele din nordul Fâșiei Gaza începând de vineri, asta după ce armata israeliană a avertizat peste un milion de locuitori să se deplaseze spre sudul enclavei. Agenția ONU a precizat că anterior avertismentului armatei israeliene, alte 400.000 de persoane au fost strămutate spre interiorul teritoriului.

Zeci de mii de palestinieni strămutați

Agențiile ONU au transmis avertismente asupra condițiilor în care trăiesc acum palestinienii din Gaza. OCHA a subliniat că majoritatea locuitorilor nu au acum acces la apă potabilă. “Ca o ultimă soluţie, oamenii consumă apă din fântânile agricole, declanşând îngrijorări serioase cu privire la răspândirea bolilor transmise prin apă”, se arată într-un comunicat al agenției.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Programul Alimentar Mondial (WFP) a transmis că a distribuit alimente pentru 135.000 de persoane, însă a subliniat că rezervele de apă sunt pe cale să fie epuizate.

Reamintim că vineri, armata israeliană a informat ONU că nu mai puțin de 1,1 milioane de palestinieni din Gaza trebuie să fie relocați în sudul enclavei în doar 24 de ore. Hamas, pe de altă parte, le-a cerut palestinienilor din nordul Gaza să “rămână neclintiţi în casele lor şi să rămână fermi în faţa acestui război psihologic dezgustător purtat de ocupant”.

ADVERTISEMENT

Civilii care locuiesc în nordul Fâșiei Gaza au fost sfătuiți de armata israeliană să folosească astăzi două drumuri pentru a se îndrepta spre sud, potrivit unui purtător de cuvânt.

Într-o declarație postată în arabă pe Twitter, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (FDI), Avichay Adraee, a declarat că două rute pot fi folosite între orele 7.00-13.00 GMT “fără niciun risc”. Cei care locuiesc în orașul Gaza au fost sfătuiți să se deplaseze spre sud, de la Beit Hanoun la Khan Yunis, înaintea unei potențiale ofensive terestre a armatei israeliene.

ADVERTISEMENT

În plus, oficialii armatei israeliene au acuzat Hamas că încearcă să oprească evacuarea civililor din nordul enclavei. Locotenent-colonelul Jonathan Conricus a spus că este “extrem de trist și îngrijorător” să vezi cum Hamas încearcă să împiedice civilii palestinieni să evacueze zona.

Evacuarea a 1,1 milioane de palestinieni, imposibilă

Ne îndreptăm acum atenția spre Beijing, unde șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, tocmai a declarat într-o conferință de presă că ordinul de evacuare a populației din nordul Fâșiei Gaza a fost “complet imposibil de pus în aplicare”.

ADVERTISEMENT

“Să-ți imaginezi că ai putea muta un milion de oameni în 24 de ore într-o situație precum cea din Gaza nu poate fi decât o criză umanitară”, a declarat Borrell, în ultima zi a unei vizite diplomatice de trei zile în China.

În pofida exprimării sprijinului UE pentru Israel, el a avertizat, de asemenea, că acesta este obligat să respecte dreptul umanitar internațional în procesul de apărare.

“Poziția este clară”, a declarat Borrell. “Dar, ca orice drept, are o limită. Iar această limită este dreptul internațional”.

Armata israeliană spune că nu lovește civilii

Purtătorul de cuvânt al Forţelor armate ale Israelului Jonathan Conricus a afirmat că armata israeliană nu țintește civilii sau infrastructura civilă, subliniind că civilii palestinieni din Gaza nu sunt duşmanii statului evreu.

“Civilii palestinieni din Gaza nu sunt duşmanii noştri şi nu îi ţintim ca atare. Încercăm să facem ceea ce trebuie, încercăm să evacuăm civili pentru a minimiza riscul pentru ei”, a declarat acesta, potrivit BBC News.

Mai mult, oficialul israelian a spus că întreaga responsabilitate pentru situația actuală aparține Hamas.

“Este extrem de trist şi regretabil că atât de multe instituţii de presă se concentrează pe acţiunile noastre, în loc să pună responsabilitatea entităţii care guvernează Fâşia Gaza şi anume Hamas. Toate acestea sunt opera Hamas – noi răspundem la situaţie. Încercăm să nu lovim civilii sau infrastructura lor”, a mai spus oficialul israelian în condițiile în care autoritățile palestiniene au precizat că peste 2.000 de persoane au fost ucise până acum în bombardamentele armatei israeliene.

Israelul lovește sudul Libanului

Armata israeliană a transmis că a lovit o “țintă teroristă” din sudul Libanului aparținând grupării militante Hezbollah.

Aceasta spune că a acționat după ce a interceptat două “ținte neidentificate” deasupra orașului Haifa din nordul țării, care se află aproape de granița libaneză, și după ce o dronă neidentificată a trecut în nordul Israelului. O dronă militară israeliană a fost, de asemenea, atacată, spun israelienii.

Forțele israeliene au avut un schimb de focuri limitat cu Hezbollah de mai multe ori în această săptămână.

Ca și Hamas, gruparea libaneză a fost desemnată organizație teroristă de către Marea Britanie, SUA și alte țări. Susținută de Iran, aceasta are o prezență militară și politică puternică în Liban și deține o putere considerabilă într-o țară fără un guvern sau un președinte funcțional. În 2006, a purtat un război devastator cu Israelul, în care au murit 1 200 de persoane.

ADVERTISEMENT
Tags: