News

Război în Ucraina, ziua 263. Moscova declară o nouă “capitală temporară” pentru regiunea Herson

Război în Ucraina, ziua 263. După ce Ucraina a recucerit orașul Herson, Rusia declară o nouă "capitală temporară" pentru regiunea cu același nume
13.11.2022 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 263 Moscova declara o noua capitala temporara pentru regiunea Herson
Valentina Buhaiova îmbrățișează pușcașii marini ucraineni în satul Kiselivka, recent recucerit, în apropiere de Herson Foto: Valentin Ogirenko/Reuters
ADVERTISEMENT

Henichesk a fost declarată noua ‘capitală administrativă temporară’ a regiunii Herson ocupate. Orașul este ocupat din 27 februarie.

Război în Ucraina, ziua 263. Moscova declară o nouă “capitală temporară” pentru regiunea Herson

Alexander Fomin, unul dintre membrii administrației impuse de Rusia în regiunea ocupată, a precizat că Henichesk a fost declarată capitală administrativă temporară a regiunii, după ce armata rusă s-a retras din orașul Herson, relatează agenția Tass.

ADVERTISEMENT

Regiunea este una dintre zonele pe care Federația Rusă a pretins că le-a anexat.

“Nu am avut nici un fel de probleme: toate autoritățile principale sunt concentrate acolo”, a declarat Fomin, citat de The Guardian.

Henichesk, un oraș-port pe Marea Azov, este ocupat din 27 februarie. Este foarte aproape de granița cu regiunea Crimeea, dar la o distanță semnificativă de orașul Herson și de râul Dnipro.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, Ucraina desfășoară “măsuri de stabilizare” în apropierea orașului Herson, după ce a fost recucerit de forțele ucrainene.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că forțele Kievului au stabilit controlul în peste 60 de așezări din regiunea Herson și că în Herson sunt în curs de desfășurare măsuri de stabilizare.

ADVERTISEMENT

El a adăugat că forțele rusești au distrus toată infrastructura critică din Herson înainte de a fugi, inclusiv comunicațiile, aprovizionarea cu apă, împreună cu energia termică și electrică.

După o ocupație de opt luni, sute de cetățeni au inundat străzile sâmbătă dimineața, întinzându-se să salute și să îmbrățișeze soldații ucraineni și primii jurnaliști străini aflați la fața locului.

ADVERTISEMENT

Forțele ucrainene controlează aproape în totalitate orașul Herson

Cu toate acestea, Zelenski a avertizat că, în timp ce unitățile militare speciale au ajuns în orașul Herson, o dizlocare completă pentru a întări trupele înaintate este încă în curs de desfășurare – un memento că aproximativ 70% din regiunea Herson rămâne sub control rusesc.

Zelenski a mai declarat că orașul este “al nostru” și că a fost o zi “istorică” pentru țară, după ce Rusia a anunțat finalizarea retragerii sale din capitala regională.

Într-o declarație pe pagina sa de Telegram, el a spus că oamenii din Herson nu și-au pierdut niciodată speranța în Ucraina, adăugând: “Speranța pentru Ucraina este întotdeauna justificată, iar Ucraina își întoarce întotdeauna propria speranță”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat pentru BBC că forțele ucrainene controlează aproape în totalitate Herson.

Rusia a anunțat că peste 30.000 de militari au fost retrași pe malul estic al râului Dnipro. Ministerul Apărării a declarat că evacuarea a fost finalizată vineri, până la ora 5 dimineața, ora Moscovei.

Ministerul a mai precizat că pe malul vestic al râului nu a mai rămas niciun echipament militar sau soldați.

Cu toate acestea, au apărut rapoarte potrivit cărora unii soldați ruși au fost lăsați în Ucraina și s-au schimbat în haine civile sau s-au înecat încercând să scape. Unitatea de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a îndemnat soldații ruși să se predea.

Podul Antonivski, singurul drum din apropiere care traversează orașul Herson spre malul estic al râului Dnipro, controlat de Rusia, a fost aruncat în aer.

După retragere, s-au înregistrat noi pagube semnificative la barajul major Nova Kakhovka, aflat în apropiere, și au apărut imagini cu explozii în acest loc.

Marea Britanie a declarat că retragerea Rusiei din singura capitală regională din Ucraina pe care a capturat-o de la începutul invaziei sale, în februarie, a fost o altă umilință pentru armata sa, dar că Moscova continuă să reprezinte o amenințare.

“Retragerea anunțată a Rusiei din Herson marchează un alt eșec strategic pentru ei”, a declarat sâmbătă secretarul britanic al apărării, Ben Wallace.

“În februarie, Rusia nu a reușit să cucerească niciunul dintre obiectivele sale majore, cu excepția Hersonului. Acum, când și acesta a fost cedat, oamenii obișnuiți din Rusia trebuie cu siguranță să se întrebe: ‘Pentru ce a fost totul?’ “, a mai spus Wallace.

ADVERTISEMENT