News

În mijlocul invaziei ruse, Zelenski a pornit războiul împotriva oligarhilor. S-a întors inclusiv împotriva celor care l-au ajutat să ajungă la putere

Zelenski a început "dezoligarhizarea" Ucrainei. Ce se ascunde în spatele naţionalizărilor anunţate de guvernul de la Kiev.
08.11.2022 | 13:58
In mijlocul invaziei ruse Zelenski a pornit razboiul impotriva oligarhilor Sa intors inclusiv impotriva celor care lau ajutat sa ajunga la putere
Volodimir Yelenski ;i Igor Kolomoiski Foto: 5.ua
ADVERTISEMENT

Din ordinul lui Volodimir Zelenski, statul ucrainean a preluat luni controlul asupra a cinci companii strategice care erau deținute anterior de oligarhii ucraineni, decizia fiind justificată de susţinerea eforturilor de război ale țării.

Cine sunt oligarhii trecuţi pe lista neagră

În urma deciziei de luni, guvernul ucrainean a pus mâna pe cel mai mare producător de petrol al țării, Ukrnafta, precum și pe Ukrtatnafta, cea mai mare rafinărie a țării, care a fost închisă după atacurile rusești cu rachete din primele luni ale invaziei.

ADVERTISEMENT

Ambele companii erau controlate de Igor Kolomoiski, un oligarh care a susținut candidatura lui Zelenski la alegerile prezidenţiale din 2019 și care este acum ţinta unor investigații privind insolvența PrivatBank, o altă companie pe care a condus-o. Până la mijlocul anilor 2010, Kolomoiski a fost unul dintre cei mai puternici oameni din Ucraina. Banca sa, PrivatBank, a fost naționalizată în 2016, după ce autoritățile au descoperit pierderi de peste cinci miliarde de dolari care nu au fost înregistrate în bilanţul companiei, se arată într-o analiză msn.com.

Zelenski, după cum s-a mai afirmat, nu ar fi acolo unde este astăzi fără Kolomoiski. Ca actor și animator, el a lucrat pentru rețeaua media a oligarhului, care l-a susținut atunci când a candidat pentru președinția Ucrainei. La începutul anului 2021, Zelenski și-a încălcat propriile reguli de carantină și a organizat o petrecere aniversară în apartamentul lui Kolomoiski, din Kiev, după cum scria revista conservatoare britanică The Spectator. Cu toate acestea, impresia de acum este acum acea prietenie s-a rupt.

ADVERTISEMENT

Statul ucrainean a achiziționat, de asemenea, MotorSich, un producător de turbine de avioane și motoare de elicoptere din Zaporojie. “Astfel de măsuri sunt necesare pentru țara noastră în condiții de război și vor ajuta la satisfacerea nevoilor urgente ale sectorului nostru de apărare“, a scris Zelenski pe canalul Telegram. “În aceste vremuri dificile, trebuie să ne îndreptăm toate forțele către eliberarea țării și a poporului nostru, iar acest lucru este posibil doar prin sprijinul necondiționat pentru armata noastră“.

Naţionalizările – descrise de oficialii ucraineni ca fiind temporare – au loc pe fondul săptămânilor de atacuri rusești asupra infrastructurii energetice din întreaga țară. Dar ele vin și la un an după ce Zelenski a impulsionat așa-numitele reforme de “deoligarhizare”, prin intermediul parlamentului, al căror scop era să reducă influența celor mai bogați oameni de afaceri ai țării.

ADVERTISEMENT

În plus, Viaceslav Boguslaev, fostul proprietar și președinte al MotorSich, a fost arestat luna trecută sub acuzația de trădare. Procurorii susțin că, prin operațiuni de export, acesta a direcționat motoarele produse către Moscova, care le-a folosit pentru elicopterele sale. Boguslaev intenționa să vândă un pachet de control al MotorSich companiei chineze Skyrizon, dar autoritățile ucrainene au blocat transferul.

Printre companiile preluate de stat se mai numără AutoKraz, producător de camioane care fabrică și vehicule pentru transport militar intern, precum și vehicule pentru transportul sistemelor de rachete. Compania a fost deținută anterior de oligarhul ucrainean Konstantin Jivago. Jivago trăiește în exil după ce autoritățile de la Kiev, la fel ca și în cazul lui Kolomoiski, au declanșat o anchetă împotriva lui legată de insolvența băncii la care a fost şi el acţionar, PrivatBank.

ADVERTISEMENT

Împreună cu AutoKraz, statul ucrainean a confiscat şi Zaporojtransformator, un producător de componente ale rețelei electrice din Zaporojie. Anterior, compania era deținută de Konstantin Grigorişin, oligarhul și conducătorul sectorului energetic ucrainean, care a fost acuzat de ruși în 2015 de evaziune fiscală de 10 milioane de euro.

După aceea, Grigorişin s-a mutat definitiv din Rusia în Ucraina, unde, între timp, a dobândit şi cetățenia ucraineană. De altfel, el are triplă cetățenie: rusă, ucraineană și cipriotă.

Fostul premier ucrainean Arseni Iaţeniuk i-a cerut Serviciului de Securitate, în timpul mandatului său, din 2014 și 2015, să investigheze legătura lui Grigorişin cu finanțarea forțelor politice anti-ucrainene (inclusiv Partidul Comunist din Ucraina), dar și să investigheze eventuala sa colaborare cu FSB, serviciul rus de securitate.

La un briefing de presă comun, autoritățile de la Kiev, în frunte cu Zelenski, prim-ministrul Denis Shmigal și ministrul Apărării Oleksi Reznikov, au insistat că preluarea acestor companii nu înseamnă de facto naționalizare. “Aceasta este o preluare directă a proprietății în condiții de război. Sunt forme juridice complet diferite”, a ţinut să sublinieze Reznikov, însă analiştii văd dincolo de asta un război pe termen mai lung pe care ar urma să-l ducă Volodimir Zelenski.

 

ADVERTISEMENT