LIVE Actualizat 18-11-2022
14:41

Război în Ucraina, ziua 268. Se confirmă ipoteza sabotajului conductelor Nord Stream /10 milioane de ucraineni au rămas fără electricitate după un nou raid aerian al rușilor. Update

După 268 de zile de război, Volodimir Zelenski a transmis că peste 10 milioane de ucraineni au rămas fără curent electric.
18.11.2022 | 16:41
Razboi in Ucraina ziua 268 Se confirma ipoteza sabotajului conductelor Nord Stream 10 milioane de ucraineni au ramas fara electricitate dupa un nou raid aerian al rusilor Update
Întuneric în Ucraina. Foto: atlanticcouncil.org
ADVERTISEMENT
18-11-2022
14:41

Atac cu rachete în Zaporojie: nouă persoane au murit

Autoritățile de la Kiev au anunțat că numărul morților în urma unui atac rusesc cu rachete în Zaporojie a crescut la nouă persoane.

”Bilanţul morţilor în urma bombardamentului rusesc asupra unei clădiri rezidenţiale din regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, a crescut la nouă persoane”, potrivit biroului prezidenţial ucrainean

”Începând din această dimineaţă au fost găsiţi încă 2 morţi în Vilniansk”, a transmis pe Telegram Kyrylo Timoşenko, consilier al lui Volodimir Zelenski.

Așadar, au fost găsiți deja nouă morți în urma bombardamentului asupra unor clădiri rezidențiale din Zaporojie. La fața locului se află zeci de salvatori.

18-11-2022
10:05

Procurorul suedez confirmă că s-au găsit resturi de explozibil la locul sabotajului Nord Stream

Procurorul suedez care conduce ancheta privind avariile la conductele Nord Stream 1 și 2 a confirmat că incidentul a fost un sabotaj și a declarat că au fost găsite urme de explozibili.

„În timpul investigațiilor de la locul faptei care au fost efectuate în Marea Baltică, au fost făcute confiscări extinse, iar zona a fost documentată cu atenție.

Analizele care au fost efectuate acum arată urme de explozibili pe mai multe dintre obiectele străine care au fost găsite.

Lucrările avansate de analiză continuă pentru a putea trage concluzii mai ferme cu privire la incident”, a declarat procurorul Mats Ljungqvist potrivit The Guardian.

În continuare, comunicatul precizează că “ancheta preliminară este foarte complexă și cuprinzătoare” și că activitatea continuă.

Comunicatul nu menționează niciun suspect. De asemenea, declarația laudă cooperarea autorităților din Suedia cu cele din alte țări. În încheiere, se precizează că procurorul nu poate furniza informații suplimentare în acest moment și nu va mai oferi acces la mass-media.

La sfârșitul lunii septembrie, rupturi de mari dimensiuni în conducte au provocat o scurgere de gaze care a fost vizibilă de la suprafața Mării Baltice.

Imagini subacvatice de la mijlocul lunii octombrie au arătat amploarea pagubelor. La sfârșitul lunii octombrie, Ministerul rus al Apărării a acuzat personalul marinei britanice că a aruncat în aer conductele, fără a prezenta însă nicio dovadă în sprijinul acestei afirmații, pe care Londra a negat-o.

Asta, după ce rușii au atacat din nou infrastructura țării vecine și au țintit în special centrale electrice și ținte menite să lase Ucraina fără resurse vitale.

Război în Ucraina, ziua 268. 10 milioane de ucraineni în beznă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa se confruntă cu noi întreruperi de urgență de curent, după mai multe atacuri cu rachete rusești, exact când temperaturile scad până la îngheț și mai jos.

ADVERTISEMENT

În mesajul său video zilnic, Zelenski a spus că echipajele fac totul pentru a normaliza aprovizionarea, dar au existat ”din nou întreruperi de urgență pe lângă cele de stabilizare planificate”.

”În prezent, peste 10 milioane de ucraineni sunt fără electricitate”, transmis Zelenski. Cele mai multe întreruperi au loc în regiunile Vinnytsia, Odesa, Sumy și Kiev, a spus președintele.

ADVERTISEMENT

Yasno, un furnizor de energie din Kiev, a declarat că orașul a suferit întreruperi de urgență toată ziua, rețeaua având mai puțin de jumătate din alimentarea sa normală.

Zelenski a declarat că zeci de oameni au fost răniți în urma unei lovituri cu rachete în Dnipro. În Zaporojie, șapte cadavre au fost recuperate din resturile unei clădiri rezidențiale distruse de bombardamentele rusești miercuri seara.

ADVERTISEMENT

”Din nou și din nou, repetăm ​​partenerilor noștri că doar protecția deplină a cerului ucrainean va salva atât Ucraina, cât și Europa de multe posibile escalade ale agresiunii ruse și cu siguranță va încuraja Rusia să pună capăt cu adevărat războiului”, a completat președintele Ucrainei.

Între timp, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că anchetatorilor ucraineni li se va permite să observe ancheta referitoare la racheta sau rachetele căzute în Polonia, ”dar când vine vorba de participarea la proceduri și accesul la documente și informații, este nevoie de motive specifice ale tratatului, temeiuri specifice în domeniul dreptului internațional”.

ADVERTISEMENT

Totodată, Rusia continuă să tragă cu rachete și artilerie pe linia frontului, explică armata ucraineană. Forțele ruse au efectuat atacuri cu rachete și artilerie de-a lungul liniilor frontului în șapte regiuni diferite – de la Herson și Mykolaiv în sud până la Lugansk și Harkov în nord-est. Armata a adăugat că aceste atacuri sunt separate de valul de atacuri rusești cu rachete de croazieră de joi împotriva infrastructurii.

”Au fost 25 de lovituri cu rachete, iar infrastructura civilă a fost lovită în șase regiuni”, a declarat Statul Major al armatei ucrainene, adăugând că 23 de persoane au fost rănite în loviturile cu rachete din Dnipro și mai multe persoane au fost ucise în Zaporojie.

ADVERTISEMENT