News

Război în Ucraina, ziua 271. Inspecție ONU la centrala nucleară Zaporojie. Kievul și Moscova se acuză reciproc de bombardarea instalațiilor. Update

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea instalațiilor centralei nucleare de la Zaporojie, spre disperarea oficialilor ONU
21.11.2022 | 13:18
Razboi in Ucraina ziua 271 Inspectie ONU la centrala nucleara Zaporojie Kievul si Moscova se acuza reciproc de bombardarea instalatiilor Update
Conflictul declanșat de Putin a ajuns în ziua 271. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
21-11-2022
11:18

Televiziunea poloneză a difuzat imagini cu craterul provocat de racheta care a ucis doi civili

Televiziunea publică poloneză a difuzat în premieră imaginile în care se văd şi clădiri avariate, cu geamuri sparte şi tencuiala căzută, în zona unde a explodat racheta.

Incidentul a avut loc, la 6 kilometri de frontiera cu Ucraina. Doi fermieri polonezi au murit.

Cele mai recente date arată că a fost vorba de o rachetă rătăcită trasă de ucraineni pentru a contracara bombardamentele rușilor.

21-11-2022
09:59

Organismul de supraveghere nucleară al ONU va inspecta centrala nucleară Zaporojie

Organismul de supraveghere nucleară al ONU va efectua luni o evaluare a centralei nucleare din Zaporizhzhia, după ce situl a fost bombardat de mai mult de o duzină de ori în weekend.

Exploziile au avariat clădiri și echipamente, deși niciuna nu a fost “critică” pentru siguranța și securitatea nucleară, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Șeful acesteia, Rafael Grossi, a declarat că forțele din spatele bombardamentelor “se joacă cu focul”, adăugând că “trebuie să înceteze imediat”.

”Bombardamentele repetate de ieri seară și din această dimineață de la centrala nucleară ucraineană Zaporizhzhia (ZNPP) au avariat clădiri, sisteme și echipamente, unele dintre explozii având loc în apropierea reactoarelor”, se arată într-o declarație publicată de AIEA duminică seara târziu. 

Agenția a precizat că centrala a fost lovită de “mai mult de o duzină de explozii în decurs de 40 de minute”, deși nivelurile de radiații la fața locului au rămas normale și nu au fost raportate victime, relatează The Guardian.

Sursele externe de alimentare cu energie electrică ale centralei ZNPP, care au fost întrerupte de mai multe ori în timpul conflictului, nu au fost, de asemenea, afectate.

Potrivit experților AIEA, conducerea sitului a raportat pagube în mai multe locuri, printre care o clădire de depozitare a deșeurilor radioactive și de stocare, sistemele de aspersoare ale bazinului de răcire, un cablu electric către unul dintre reactoare, rezervoarele de depozitare a condensatului și un pod între un alt reactor și clădirile auxiliare ale acestuia.

Moscova și Kievul s-au acuzat duminică reciproc de bombardarea instalațiilor din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată în zona unde analiștii militari sunt de părere că următoarea ofensivă ucraineană ar putea avea loc.

Bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie

Centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub controlul rușilor, a fost zguduită duminică de o serie de bombardamente în contextul în care reactoarele ei sunt închise, iar lovirea sistemelor de electricitate ce alimentează centrala ar putea conduce la supraîncălzirea celor șase reactoare.

ADVERTISEMENT

Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă Tass, a acuzat Kievul că forțele sale au lansat o serie de bombardamente asupra liniilor de electricitate ce alimentează centrala. “Au bombardat nu doar ieri, ci şi astăzi, şi bombardează chiar acum”, a spus Renat Karceaa, consilier al CEO Rosenergoatom, operatorului rus de energie nucleară.

De cealaltă parte, compania de energie nucleară a Ucrainei, Energoatom, a acuzat armata rusă că a bombardat centrala şi a spus că există cel puţin 12 lovituri asupra infrastructurii, încercând astfel să se asigure că centrala nu va fi repornită.

ADVERTISEMENT

Oficialii ONU din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), aflați la fața locului au lansat un apel disperat la ambele părți să oprească bombardamentele. „Veştile de ieri de la echipa noastră şi de azi dimineaţă sunt extrem de tulburătoare. Explozii s-au produs în locul acestei mari centrale nucleare, ceea ce este complet inacceptabil. Oricine se află în spatele lor trebuie să le pună capăt imediat. După cum am mai spus-o de multe ori înainte, nu vă jucaţi cu focul!”, a spus Rafael Grossi, şeful AIEA, a cărui echipă pe teren a anunţat pagube la unele clădiri, sisteme şi echipamente ale centralei atomo-electrice.

Zona probabilă a viitoarei ofensive ucrainene

Schimburile de artilerie între cele două forțe vin în contextul în care linia frontului pare a se fi stabilizat în mare parte în contextul în care vremea nefavorabilă face dificile, dacă nu imposibile operațiunile ofensive de amploare ce necesită sprijinul blindatelor.

ADVERTISEMENT

Phillips O. Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews din Scoția, este de părere că după retragerea rușilor de pe malul de vest al Niprului linia frontului s-a scurtat mai mult ca niciodată, ceea ce permite o concentrare a forțelor, ceea ce împiedică, pe moment, o nouă ofensivă ucraineană, singurii capabili de așa ceva în acest moment.

„Odată cu retragerea rușilor de pe malul vestic al râului Nipru și din orașul Herson, se poate spune că se încheie o fază a războiului care s-a întins din iulie până în prezent. Aceasta a fost faza unei linii de front extrem de lungi, iar ucrainenii se adaptează pentru a primi o infuzie semnificativă de armament nou. Aceste două lucruri au fost legate între ele. Este important să ne întoarcem în trecut și să vedem cât de lungă era linia frontului între forțele de la 30 iunie în comparație cu cea de astăzi”, a explicat acesta în analiza pe care o face săptămânal, subliniind că deși rușii vor trebui să păstreze trupe pe malul estic al Niprului, numărul acestora va fi mult mai mic, ceea ce va permite unităților retrase din Herson să întărească alte zone vulnerabile ale frontului.

ADVERTISEMENT
linia frontului isw
Linia frontului din Ucraina, ISW

„Astfel, zona de manevră a formațiunilor de armată mai mari este acum mult mai mică decât înainte. Asta înseamnă că surpriza este mai dificil de atins decât înainte și este puțin probabil ca ucrainenii să poată găsi o zonă foarte slab ținută (ceea ce s-a întâmplat în ofensiva lor din Harkov). Cu alte cuvinte, este foarte greu să-i vedem creând o situație de luptă similară cu cea din vară, când au reușit acea lovitură de maestru”, a explicat acesta.

În opinia acestuia, cel mai probabil armata ucraineană va începe o nouă campanie de slăbire strategică a forțelor ruse, lovind liniile de aprovizionare și aparatul logistic, mai ales că acum întreg teritoriul ucrainean ocupat de ruși se află în zona de acțiune a sistemelor HIMARS.

Astfel, cel mai probabil este ca ucrainenii să se concentreze chiar la sud de Zaporojie, într-o ofensivă care ar reuși să divizeze forțele ruse în două corpuri ce nu vor mai putea conlucra.

„Dacă ucrainenii continuă să ducă războiul metodic și centrat pe logistică pe care l-au dus până acum, atunci următoarea lor mișcare va fi, probabil, să încerce să extindă raza de acțiune a armelor lor pentru a separa complet forțele rusești în zone complet nesprijinite. Acest lucru le va cere să se împingă spre sud undeva în această zonă albastră pe care am subliniat-o pe hartă.

ofensiva ucraineana

Acest lucru nu va fi ușor, deoarece rușii sunt acolo în profunzime (ne imaginăm). Cu toate acestea, ucrainenii pot continua ceea ce au făcut în Herson (poate la o scară și mai mare). Ei vor trebui să își concentreze sistemele lor eficiente de rază de acțiune și să pună la pământ forța rusă în măsura în care pot înainta. Problema rușilor este că nu-și pot permite cu adevărat să se retragă (spre deosebire de Herson), astfel încât forțele lor vor trebui să stea și să lupte”, a explicat profesorul Phillips O. Brien.

ADVERTISEMENT