News

Război în Ucraina, ziua 301. Zelenski a ajuns la Casa Albă / Rusia reacționează: vrea să crească Armata la 695.000 de soldați

Invazia rusă în Ucraina a întrat în ziua 301. Ucrainenii se tem că vor petrece sărbătorile în întuneric, în vreme ce Putin a recunoscut că militarii săi au dificultăți
21.12.2022 | 21:45
Razboi in Ucraina ziua 301 Zelenski a ajuns la Casa Alba  Rusia reactioneaza vrea sa creasca Armata la 695000 de soldati
Locuitorii locali se adună lângă o clădire rezidențială în timp ce un obiect de infrastructură energetică critică arde după un atac cu drone rusești la Kiev
ADVERTISEMENT
21-12-2022
19:46

Vladimir Putin vrea o armată de 1.5 milioane de oameni

Președintele rus Vladimir Putin vrea să suplimenteze armata Rusiei la 695.000 de soldați activi,cu 350.000 mai mulți decât în prezent. În total se vorbește despre o armată de 1.5 milioane de oameni, dintre care jumătate să fie militari.

Conform Meduza, ministrul Serghei Șoigu i-a cerut lui Putin să aprobe mărirea considerabilă a armatei cu 350.000 de soldați, pentru a ”garanta asigurarea securității militare a Federației Ruse”.

Așadar, Rusia se pregătește de o nouă mobilizare pentru a fi sigură că va învinge în Ucraina. ”Sunt de acord cu propunerile dumneavoastră pentru alte schimbări structurale în forțele armate. După discuții la consiliu, vă rog să raportați și vom vorbi din nou despre acest lucru în detaliu”, i-a răspuns Putin. Datele neoficiale vorbeau despre faptul că Putin intenționează să mobilizeze aproximativ 1 milion de recruți, pentru a nu risca înfrângerea în Ucraina.

21-12-2022
19:45

Zelenski a ajuns la Casa Albă

Volodimir Zelenski a ajuns la Casa Albă, unde se va întâlni cu președintele SUA Joe Biden. Președintele Ucrainei va ține un discurs în fața unei ședințe comune a Congresului la Capitol Hill, fiind asistat de Kamala Harris.

Ulterior, Joe Biden se va întâlni cu Zelenski între patru ochi, după care va susține o conferință de presă comună alături de Zelenski.

Vizita lui Zelenski e o provocare pentru serviciile de securitate americane, în contextul primei deplasări în afara țării pentru președintele Ucrainei. Americanii se tem că Rusia ar putea încerca să-l asasineze pe Zelenski cât este plecat din Ucraina, potrivit surselor CNN.

21-12-2022
13:47

Vladimir Putin promite fonduri ”nelimitate” pentru Armată

Vladimir Putin și-a anunțat primele obiective militare pentru 2023. Liderul de la Kremlin a dat asigurări că soldații ruși vor avea parte de ”fonduri nelimitate” pentru a se asigura că vor obține victoria, în timp ce forțele nucleare ale Rusiei sunt gata de luptă.

Potrivit The Guardian, Putin e nemulțumit că NATO își folosește toate ”capacitățile” împotriva Rusiei și le-a cerut militarilor ruși cu experiență să se folosească de această experiență, dobândită în Siria sau Ucraina.

Putin a insistat, de asemenea, asupra importanței dronelor în război, precum și a rachetelor hipersonice Sarmat (Satan II), care va fi pregătită în viitorul apropiat. Liderul de la Kremlin e convins că Rusia își va îndeplini ”toate obiectivele operațiunii special” din Ucraina.

21-12-2022
08:20

Putin își va stabili miercuri obiectivele militare pentru 2023

Președintele rus Vladimir Putin este așteptat să își stabilească obiectivele militare pentru 2023 în cadrul unei reuniuni care va avea loc miercuri, relatează AFP, citând Kremlinul.

Întâlnirea cu oficialii din domeniul apărării va include un mesaj principal al ministrului apărării, Serghei Șoigu.

Săptămâna trecută, Shoigu a vizitat trupele implicate în ceea ce numește operațiunea sa militară specială în Ucraina, după ce ministerul apărării a anunțat formarea unei “brigăzi creative de front”, care include vocaliști și muzicieni, pentru a ridica moralul.

Ministerul a declarat că Șoigu “a zburat în jurul zonelor de desfășurare a trupelor și a verificat pozițiile avansate ale unităților rusești din zona operațiunii militare speciale”, adăugând că a vorbit cu trupele din prima linie. Nu este clar unde.

Ucraina ar trebui să se pregătească pentru noi atacuri rusești asupra infrastructurii sale energetice, avertizează premierul Denis Shmihal, afirmând că Moscova vrea ca poporul său să petreacă Crăciunul și Anul Nou în întuneric.

Război în Ucraina, ziua 301. Kievul se teme de noi atacuri asupra infrastructurii energetice

Shmihal a făcut aceste remarci după o serie de atacuri rusești cu rachete și drone care, potrivit oficialilor ucraineni, au lăsat livrările de energie electrică în regiunea Kiev la un nivel critic, mai puțin de jumătate din necesarul de energie al capitalei fiind acoperit.

ADVERTISEMENT

“Reparațiile continuă, dar situația rămâne cu adevărat dificilă”, a spus premierul ucrainean în cadrul unei ședințe de guvern, adăugând că opt unități nucleare și 10 centrale termice funcționează, dar că deficitul de energie este “semnificativ”, relatează Reuters.

”Teroriștii ruși vor face totul pentru a-i lăsa pe ucraineni fără electricitate în noul an. Este important pentru ei ca Crăciunul și noul an să se desfășoare în întuneric în Ucraina. De aceea, trebuie să ne pregătim pentru noi atacuri.”

ADVERTISEMENT

Moscova susține că atacurile asupra infrastructurii de bază sunt legitime din punct de vedere militar. Ucraina spune că atacurile menite să provoace suferință civililor sunt o crimă de război.

Putin admite provocările militare cu care se confruntă armata rusă

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că situația din patru zone din estul Ucrainei – Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson – pe care Moscova le-a anexat ilegal în septembrie, este “extrem de dificilă”.

ADVERTISEMENT

Vladimir Putin a făcut o admisiune rară a provocărilor militare ale țării sale în războiul din Ucraina, care durează de 10 luni, în timp ce Volodimir Zelenski a vizitat un oraș cheie din estul Ucrainei pe care Moscova nu a reușit să îl captureze în ciuda lunilor de bombardamente neîncetate.

Într-un mesaj video adresat serviciilor de securitate ale Rusiei, Putin a declarat că situația din cele patru regiuni ucrainene ocupate de Rusia este “extrem de complicată” și a îndemnat agențiile de securitate să își intensifice eforturile pentru a identifica “trădătorii, spionii și diversioniștii”.

ADVERTISEMENT

Videoclipul a fost lansat cu ocazia unei sărbători speciale dedicate serviciilor de securitate puternice ale Rusiei.

Discursul lui Putin aruncă lumină asupra recunoașterii tot mai mari de către Moscova a faptului că războiul din Ucraina nu decurge conform planului.

La începutul acestei luni, liderul rus a declarat că conflictul din Ucraina s-ar putea transforma într-un “proces pe termen lung”, după ce Moscova a fost nevoită să abandoneze unele dintre teritoriile pe care le-a anexat ilegal în septembrie, în special fugind din orașul Herson.

Mesajul lui Putin de marți a venit cu câteva ore înainte ca biroul lui Zelenski să anunțe că liderul ucrainean a efectuat o vizită surpriză în orașul Bakhmut, care a fost în mare parte devastat după aproape cinci luni de lupte și care a fost denumit de ambele părți “mașina de tocat carne Bakhmut”.

ADVERTISEMENT