News

Război în Ucraina, ziua 299. Președinția cehă a UE: Miniștrii energiei au aprobat plafonarea prețului la gaze / Putin, vizită oficială în Belarus

Cu 24 de ore până la a 300-a zi de război din Ucraina, numărul soldaților ruși uciși în conflict se apropie cu pași mari de borna 100.000, conform Kievului.
19.12.2022 | 17:55
Razboi in Ucraina ziua 299 Presedintia ceha a UE Ministrii energiei au aprobat plafonarea pretului la gaze  Putin vizita oficiala in Belarus
Război în Ucraina, ziua 299. Aproape 100.000 de ruși uciși în conflict. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
19-12-2022
15:54

Miniștrii UE au convenit asupra plafonării prețului la gaze, potrivit președinției cehe

Miniștrii energiei din UE au convenit asupra unui plafon al prețului gazelor, a declarat un purtător de cuvânt al președinției cehe a UE, Dmitrij Černikov.

19-12-2022
13:52

Putin a ajuns în Belarus pentru discuții cu Lukașenko

Vladimir Putin a aterizat la Minsk pentru discuții cu președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, a anunțat presa rusă de stat, pe fondul temerilor tot mai mari că Moscova își împinge cel mai apropiat aliat să se alăture unei noi ofensive terestre împotriva Ucrainei.

Călătoria liderului rus va fi prima sa deplasare la Minsk din 2019 și are loc în contextul în care acesta și-a asumat un rol mai public în războiul din Ucraina.

Lukașenko a permis anterior Kremlinului să folosească țara sa ca platformă pentru a trimite zeci de mii de soldați ruși în Ucraina, în timp ce avioane de război rusești au decolat de la bazele din Belarus.

Însă Lukașenko nu s-a alăturat direct războiului și nici nu și-a trimis propriile trupe în luptă, uneori chiar criticând subtil invazia, spunând că simte că conflictul “se prelungește”.

Vorbind pentru agențiile de presă rusești, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Belarus este “aliatul numărul unu” al Rusiei, dar că sugestiile potrivit cărora Moscova ar vrea să facă presiuni asupra Minskului pentru a se alătura la ceea ce numește “operațiunea sa militară specială” sunt “invenții stupide și nefondate”.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

19-12-2022
10:21

Atac cu 20 drone asupra Kievului, ucrainenii au doborât 15 dintre ele

Serghei Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, spune că peste 20 de drone au fost înregistrate în spațiul aerian al capitalei ucrainene. “Forțele de apărare aeriană au distrus aproximativ 15 dintre ele”, a transmis acesta, pe Telegram.

“Din păcate, o infrastructură critică a fost lovită”, a mai spus el. Cel puţin două persoane au fost rănite.

Primarul orașului Kiev, Vitali Klitschko, a confirmat că infrastructura critică a fost avariată în atacul cu drone de luni dimineață.

“Ca urmare a atacului asupra capitalei, au fost avariate elemente de infrastructură critică. Inginerii energetici și termici lucrează pentru a rezolva rapid situația şi a restabili furnizarea de energie electrică și termică”, a scris el pe Telegram.

Războiul din Ucraina a intrat, luni, în a 299-a zi. Numărul soldaților ruși căzuți pe front se apropie vertiginos de totalul de 100.000.

Război în Ucraina, ziua 299. Aproape 100.000 de ruși uciși în conflict

De sâmbătă până duminică, Armata Ucrainei anunță că forţele sale au ucis 590 de militari ruși.

ADVERTISEMENT

Din 24 februarie până în prezent, numărul invadatorilor ucişi pe front a ajuns la 98.280 – potrivit unui raport publicat, duminică, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Totodată, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 281 de avioane și 264 de elicoptere rusești.

ADVERTISEMENT

Au mai fost distruse 2.987 (+2 în ultima zi) de tancuri ale armatei ruse, 5.963 (+5) de vehicule blindate, 1.948 (+1) de sisteme de artilerie și 211 sisteme de apărare aeriană.

Armata Moscovei a mai pierdut 410 lansatoare multiple de rachete, 4.579 (+2) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 16 nave, 1.649 (+1) de drone, 653 de rachete de croazieră și tehnică specială (174 de unități).

ADVERTISEMENT

Potrivit Statului Major General al Ucrainei, trupele ruse au suferit cele mai mari pierderi în direcția Liman și în Bahmut.

Vladimir Putin va face un anunț important în această săptămână

La câteva luni după ce a anunțat mobilizarea parțială în Rusia, Vladimir Putin este așteptat să facă un nou anunţ major săptămâna viitoare, la o reuniune care va avea loc la Ministerul Apărării.

ADVERTISEMENT

Aşteptăm declaraţii importante”, a declarat la radio-televiziunea publică rusă VGTRK Pavel Sarubin, moderatorul programului ”Moscova.Kremlin.Putin’, scrie ANews.com.

Sursa citată notează că Putin va conduce o reuniune lărgită a Ministerului Apărării. Data la care va avea loc evenimentul încă nu este cunoscută.

Până la acest anunț, președintele rus are de efectuat, luni, o vizită în statul aliat Belarus. Aici, Putin se va întâlni la Minsk cu omologul său Aleksandr Lukaşenko.

Forțele ruse au continuat să bombardeze Hersonul. Ucrainenii au răspuns printr-un atac în Belgorod

Retrase în mod rușinos din Herson, forțele ruse se răzbună pe zona pierdută prin noi bombardamente.

Duminică, rușii au bombardat centrul Hersonului, informează Sky News. În urma atacului, trei persoane au fost rănite, a declarat Kirilo Timoșenko, șeful adjunct al cabinetului prezidențial.

În replică, ucrainenii au lansat noi atacuri asupra orașului rusesc Belgorod.

În urma bombardamentelor, o persoană a murit și alte opt au fost rănite, a declarat guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov.

Geamurile mai multor locuințe au fost sparte şi 14 case au fost avariate, a mai precizat Gladkov.

În ultimele săptămâni, localităţile şi infrastructurile din regiune au avut de suferit frecvent din cauza tirurilor atribuite de Moscova armatei ucrainene. Capitala regională Belgorod a fost ținta ucrainenilor în mai multe rânduri.

ADVERTISEMENT