News

Război în Ucraina, ziua 300. Zelenski a ajuns pe front / Putin nu l-a convins pe Lukașeno să intervină în conflict

Ziua 300 de invazie rusă în Ucraina începe cu îngrijorări, după ce președinții rus și belarus s-au declarat încântați de rezultatele vizitei lui Vladimir Putin la Minsk.
20.12.2022 | 13:01
Razboi in Ucraina ziua 300 Zelenski a ajuns pe front  Putin nu la convins pe Lukaseno sa intervina in conflict
Putin și Lukașenko s-a declarat încântați de rezultatele discuțiilor Foto: hepta
ADVERTISEMENT
20-12-2022
11:35

Volodimir Zelenski a ajuns pe linia frontului, la Bahmut

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei,a ajuns în oraşul Bahmut, care se află pe linia frontului. Acolo trupele ucrainene şi ruseşti duc o bătălie crâncenă de câteva luni de zile.

Vizita preşedintelui ucrainean nu a fost anunţată, cel mai probabil din motive de securitate, aşa cum au fost şi celelalte vizite pe front făcute de Zelenski.

Acesta s-a întâlnit cu soldaţii ucraineni şi le-a înmânat premii.

20-12-2022
11:02

Putin nu l-a convins pe Lukașenko să intre în război

ISW, Institutul pentru Studiul Războiului, susține că Vladimir Putin nu a reușit să-l convingă pe președintele belarus Alexandr Lukașenko să se alăture războiului din Ucraina.

După 300 de zile de război, Vladimir Putin l-a vizitat pe Alexandr Lukașenko pentru a-l convinge să se alăture războiului din Ucraina, crede Kievul. Cu toate acestea, vizita liderului rus nu a fost neapărat cu rezultate.

Liderul de la Kremlin a recunoscut că situația e ”complicată” în regiunile anexate și s-a ferit să vorbească deschis despre modul în care încearcă să tragă Belarusul înspre război. Momentan, după cum a anunțat Putin, relația dintre Rusia și Belarus se va limita la ”măsuri comune de asigurare a securității”, precum și ”livrări reciproce de arme sau fabricarea în comun de armament”.

ISW remarcă cum Alexandr Lukașenko se eschivează constant și spune că Belarusul trebuie să fie protejat de NATO, însă nu pare dispus să atace Ucraina alături de Rusia.

”Rusia se poate descurca fără noi, însă noi fără Rusia nu”, a transmis Lukașenko. Totodată, Vladimir Putin a considerat scenariul prin care Belarus ar fi anexat Rusiei drept ”fără sens”. ”Rusia nu are niciun interes să absoarbă pe nimeni. Pur şi simplu nu are sens”, a declarat Putin.

20-12-2022
10:52

Invazia Ucrainei, amânată de trei ori

Vladimir Putin a amânat de trei ori invazia Ucrainei, astfel că soldații săi au fost pregătiți doar pentru trei zile de război.

Conform The Kyiv Independent, Putin s-a consultat înainte cu Valeri Gerasimov, șef al Statului Major și cu Serghei Șoigu, ministru al apărării. Pentru că s-ar fi investit foarte mult în această ”operațiune specială”, Putin a decis în cele din urmă să-și urmeze planul.

”Conform informațiilor noastre, pentru a treia oară ofensiva a fost amânată la mijlocul lunii februarie”, au transmis serviciile secrete ucrainene. Rusia ar fi subestimat serios situația, având hrană, armament și combustibil pregătite doar pentru trei zile de luptă.

20-12-2022
08:56

Rusia și China, exercițiu militar comun aproape de Japonia

Rusia și China își unesc forțele pentru exerciții navale cu foc viu în apele din apropierea Japoniei.

China și Rusia vor începe miercuri un exercițiu naval comun cu focuri reale, timp de o săptămână în Marea Chinei de Est, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, în timp ce cei doi parteneri își intensifică cooperarea într-un Pacific de vest din ce în ce mai tensionat.

”Partea activă a exercițiului va include tragerea comună de rachete și artilerie împotriva țintelor aeriene, tragerea de artilerie împotriva țintelor maritime și practicarea acțiunilor comune anti-submarine cu utilizarea practică a armelor”, se arată în comunicatul rus.

Exercițiile, numite Cooperare Maritimă 2022, vor include nava amiral a Flotei Pacificului a Rusiei – crucișătorul de rachete Varyag – o fregată și două corvete, se arată în comunicat, adăugând că Marina Armatei Populare de Eliberare a Chinei va trimite două distrugătoare, două nave de patrulare, o navă de aprovizionare multifuncțională, și un submarin diesel.

Vladimir Putin a călătorit în Belarus pentru a se întâlni cu liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, în timp ce la Kiev cresc temerile că Moscova își împinge cel mai apropiat aliat să se alăture unei noi ofensive terestre împotriva Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 300. Putin și Lukașenko, negocieri pentru integrarea Rusiei cu Belarus

Putin a descris discuțiile ca fiind “foarte productive” și a insistat asupra faptului că Rusia nu are niciun interes să “absoarbă” pe nimeni, adăugând că “dușmani” nespecificați au vrut să oprească integrarea Rusiei cu Belarus.

ADVERTISEMENT

Lukașenko a declarat că negocierile la nivel înalt dintre Belarus și Rusia au acoperit “întreaga gamă de chestiuni privind relațiile dintre Belarus și Rusia”.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a purtat discuții cu omologul său belarus, Serghei Aleinik, la Minsk, mai devreme luni, înaintea vizitei lui Putin la Minsk.

ADVERTISEMENT

Miniștrii de externe au discutat despre “probleme specifice de actualitate, despre eforturile de contracarare a sancțiunilor ilegale ale Occidentului, precum și despre interacțiunea pe platformele internaționale”, a relatat presa de stat belarusă, citând Ministerul de Externe de la Minsk, precum și despre faptul că au “abordat chestiuni legate de cooperarea comercială și economică și implementarea unor proiecte comune”.

Ministerul Apărării din Belarus a anunțat că a finalizat o serie de inspecții ale pregătirii militare a forțelor sale armate, cu câteva ore înainte de vizita lui Putin la Minsk.

ADVERTISEMENT

Săptămânile de manevre și inspecții militare au generat temeri la Kiev că Belarus, care a servit drept punct de sprijin pentru Rusia în lansarea invaziei sale în Ucraina în februarie, s-ar putea pregăti să joace din nou un rol mai activ în conflict.

Kievul, gata pentru ”toate scenariile”

Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită pentru “toate scenariile de apărare posibile” împotriva Moscovei și a aliatului său.

ADVERTISEMENT

“Protejarea frontierei noastre, atât cu Rusia, cât și cu Belarus, este prioritatea noastră constantă”, a declarat Zelenski duminică, după o întâlnire cu comandamentul militar suprem al Ucrainei. “Ne pregătim pentru toate scenariile posibile de apărare.”

Liderul opoziției belaruse în exil, Sviatlana Tsikhanouskaia, a avertizat că șansele ca Minskul să trimită soldați în Ucraina “ar putea crește în următoarele săptămâni”.

Kievul “are dreptate să se pregătească” pentru ca Minskul să se alăture noii ofensive a Moscovei, deoarece probabilitatea “ar putea crește în săptămânile următoare”, a declarat Tsikhanouskaya într-un interviu pentru Kyiv Post.

Îngrijorări și la Chișinău

Șeful Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Musteață, a avertizat în legătură cu riscul “foarte mare” al unei noi ofensive rusești spre estul țării sale.

Rusia urmărește în continuare să asigure un coridor terestru prin Ucraina către regiunea separatistă moldovenească Transnistria, a declarat Musteața, adăugând că agenția sa crede că Moscova analizează mai multe scenarii pentru a ajunge în Moldova și că este posibil ca o ofensivă să fie lansată în ianuarie-februarie sau mai târziu, în martie-aprilie.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că este de părere că războiul Rusiei în Ucraina “va continua” și că nu vede o perspectivă pentru discuții de pace “serioase” în viitorul imediat.

Vorbind cu reporterii în timpul conferinței sale anuale de sfârșit de an de la New York, Guterres a declarat că “speră cu tărie că se va putea ajunge la pace în 2023”, citând “consecințele” pentru populația Ucrainei, societatea rusă și economia globală dacă nu se va ajunge la un acord.

ADVERTISEMENT