News

Război în Ucraina, ziua 312. Noi explozii la Kiev și în restul țării, în primele ore din 2023

Război în Ucraina, ziua 312. Rusia a lansat un nou val de atacuri cu rachete care au lovit orașe din Ucraina în ajunul noului an.
01.01.2023 | 10:47
Razboi in Ucraina ziua 312 Noi explozii la Kiev si in restul tarii in primele ore din 2023
Ucrainenii se adăpostesc în interiorul unei stații de metrou în timpul unei alerte de raid aerian la Kiev, sâmbătă. Fotografie: Oleg Petrasyuk/EPA-EFE via The Guardian
ADVERTISEMENT
01-01-2022
08:47

Noi explozii la Kiev și restul Ucrainei

Primele ore din 2023 au adus Ucrainei noi atacuri cu rachete rusești, numeroase explozii fiind auzite la Kiev și în alte localități din Ucraina.

Sirenele de raid aerian s-au auzit în întreaga țară la câteva ore după intrarea în Anul Nou, însă oamenii ieșeau pe balcoane și strigau ”Slavă Ucrainei! Slavă eroilor”.

În centrul Kievului a fost lovită o mașină, de fragmentele unei rachete, însă nu s-au înregistrat răniți sau victime, potrivit primarului Vitali Klitschko. Autoritățile de la Kiev au anunțat că au distrus 23 de ”obiective aeriene” care aveau drept scop producerea de daune în capitala Ucrainei.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că au avut loc mai multe explozii în capitală, provocând cel puțin un deces. De asemenea, un hotel a fost avariat.

Război în Ucraina, ziua 312. Explozii mortale au lovit Kievul în ajunul Anului Nou

Atacurile au avut loc la două zile după ce Rusia a efectuat unul dintre cele mai mari raiduri aeriene de la începutul războiului.

ADVERTISEMENT

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat că Rusia ar putea lansa mai multe atacuri pentru a-i face pe ucraineni “să sărbătorească Anul Nou în întuneric”.

În ultimele luni, Rusia a vizat sectorul energetic al Ucrainei, distrugând centrale electrice și aruncând milioane de oameni în întuneric în timpul iernii geroase din această țară.

ADVERTISEMENT

Mai mulți oficiali ucraineni de rang înalt au făcut aluzie la aceste lovituri în postări pe rețelele de socializare, spunând că Rusia nu va reuși să le strice sărbătorile.

“Ocupanții au decis să încerce să ne strice ziua”, a declarat guvernatorul din Mikolaiv, Vitali Kim, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Șeful forțelor armate ucrainene, Valerii Zalujnîi, a declarat că apărarea aeriană a doborât 12 din cele 20 de rachete de croazieră rusești.

În Kiev, oamenii s-au grăbit să se adăpostească în adăposturi în timp ce sirenele de raid aerian au sunat. Lucrătorii de urgență au fost trimiși în mai multe districte afectate de explozii.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 20 de persoane au fost rănite la Kiev, inclusiv un jurnalist japonez, a mai declarat Klitschko.

Adjunctul șefului de cabinet prezidențial Kirilo Timoșenko a declarat pe Telegram că un hotel a fost avariat.

Apărarea antiaeriană a fost activată în regiuni din întreaga țară.

În orașul Khmelnitski din vestul țării, un atac cu drone a rănit două persoane, a adăugatTimoșenko.

Zelenski, mesaj adresat rușilor

Atacurile au avut loc în timp ce președintele rus Vladimir Putin a încercat să mobilizeze oamenii în spatele trupelor rusești care luptă în Ucraina, spunând că viitorul țării este în joc.

Într-un discurs combativ de Anul Nou, înconjurat de oameni în uniformă militară, Putin a spus: “Întotdeauna am știut, iar astăzi ni se confirmă încă o dată, că un viitor suveran, independent și sigur pentru Rusia depinde doar de noi, de puterea și voința noastră”.

El a prezentat invazia teritoriului suveran al Ucrainei ca fiind “apărarea poporului nostru și a pământurilor noastre istorice”.

Dar președintele Zelenski a răspuns cu propriul mesaj adresat rușilor în limba rusă.

“Liderul vostru vrea să vă arate că el conduce de pe front, iar armata sa este în spatele lui. Dar, de fapt, el se ascunde… El se ascunde în spatele vostru și vă arde țara și viitorul. Nimeni nu vă va ierta pentru teroare”, a fost mesajul lui Zelenski.

Guvernul ucrainean a pledat pe lângă liderii occidentali pentru a-i furniza sisteme de apărare aeriană suplimentare, iar președintele american Joe Biden a acceptat recent să îi furnizeze sistemul Patriot.

Kremlinul a respins sugestia Ucrainei că negocierile de pace ar putea începe în 2023.

ADVERTISEMENT