News

Război în Ucraina, ziua 311. Kievul, lovit de rachete în ajunul Anului Nou / Mesaj categoric al Moscovei: ”Victoria e inevitabilă”

Un total de 1.884 de așezări ucrainene au fost eliberate de ocupația rusă de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie.
31.12.2022 | 15:04
Razboi in Ucraina ziua 311 Kievul lovit de rachete in ajunul Anului Nou  Mesaj categoric al Moscovei Victoria e inevitabila
Război din Ucraina, ziua 311
ADVERTISEMENT
31-12-2022
13:06

Moscova, mesaj categoric: ”Victoria e inevitabilă”

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, anunță că victoria Rusiei asupra Ucrainei este ”inevitabilă”, într-un mesaj adresat soldaților de Anul Nou.

”Întâmpinăm Anul Nou într-o situație politico-militar dificilă. Într-un moment în care există cei care încearcă să ștergă istoria noastră glorioasă și marile realizări, să demoleze monumente ale învingătorilor fascismului, să pună criminali de război pe un piedestal, să anuleze și să profaneze tot ce este rusesc.

Victoria, ca și Anul Nou, este inevitabilă”, a transmis Șoigu, în contextul în care Ucraina așteaptă un nou atac puternic din partea Rusiei, în prima parte a anului.

31-12-2022
13:04

Kievul, lovit din nou de rachete

Kievul a fost lovit de rachete în ajunul Anului Nou, fiind auzite explozii în trei districte diverse.

Potrivit primarului Vitali Kliciko un om a murit, până în acest moment, iar tuturor locuitorilor din Kiev le-a fost transmis să rămână în adăposturi.

Mai multe persoane au fost, de asemenea, rănite, însă nu se cunoaște momentan un bilanț oficial. Explozii au fost raportate și în Pecerski și Golosiivski.

31-12-2022
08:10

Oligarhii ruşi au pierdut 95 de miliarde de dolari

Oligarhii ruşi au pierdut, cumulat, de la începerea războiului din Ucraina, peste 95 de miliarde de dolari anul acesta.

Cauza ar fi sancțiunile impuse de Occident după invazia Ucrainei. Roman Abramovici conduce topul celor mai ”afectați” oligarhi, pierzându-și 57% din avere, mai exact peste 5,3 miliarde de lire sterline.

În total 23 de oligarhi ruși au pierdut aproximativ 330 de milioane de dolari pe zi, din momentul în care Vladimir Putin a decis să invadeze țara vecină.

”Infrastructura este una dintre prioritățile noastre principale”, a declarat Kyrylo Timoșenko, șef adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei, într-o postare pe Telegram vineri, adăugând că ”15.199 de obiecte de infrastructură au fost deja restaurate, aproape tot atâtea sunt în proces de restaurare”.

Ucraina a eliberat peste 1.800 de localități de sub Rusia

”La granița de nord, instalăm structuri de protecție – bariere anti-vehicule și anti-personal, bariere explozive pentru mine și secțiuni din beton armat”, a adăugat Timoșenko.

ADVERTISEMENT

Timoșenko a explicat că există 11.500 așa-numite ”puncte de invincibilitate” în Ucraina care oferă adăpost de urgență și servicii pentru ucraineni.

De asemenea, Serhii Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, a vorbit despre ceea ce el a numit ”genocidul aerian” la Kiev, care ”continuă până astăzi”.

ADVERTISEMENT

Rusia a efectuat 52 de atacuri aeriene asupra orașului Kiev de la începutul războiului și peste 600 de clădiri au fost avariate, a declarat Popko într-o postare Telegram vineri.

Potrivit lui Popko, 120 de civili din Kiev au fost uciși în acest an din cauza bombardamentelor rusești, inclusiv cinci copii. Alți 495 de locuitori au fost răniți, 30 dintre ei fiind copii, a adăugat Popko.

ADVERTISEMENT

Popko a mai spus că sirenele raidurilor aeriene au sunat de 638 de ori la Kiev de la invazie. ”Durata totală a alarmelor a fost de 693 de ore și 49 de minute”, a scris el. ”Aceasta înseamnă aproape 29 de zile! O lună calendaristică din acest an, locuitorii orașului au petrecut-o în adăposturi anti-bombe!”, a completat oficialul. Cu toate acestea, președintele Volodimir Zelenski promite că apărarea aeriană ucraineană va deveni ”și mai puternică” în noul an.

De fapt, scopul Ucrainei este ca apărarea sa anti-aeriană să devină cea mai puternică din Europa. ”Apărarea aeriană ucraineană poate deveni cea mai puternică din Europa, iar aceasta va fi o garanție de securitate nu numai pentru țara noastră, ci și pentru întreg continentul”, a transmis Zelenski în discursul său de noapte.

ADVERTISEMENT

”Anul acesta, nu numai că ne-am menținut apărarea antiaeriană, dar am făcut-o mai puternică ca niciodată. În noul an, apărarea aeriană ucraineană va deveni și mai puternică, și mai eficientă”, a completat liderul de la Kiev.

ADVERTISEMENT