News

Vladimir Putin îl așteaptă pe Xi Jinping la Moscova. Când va avea loc întâlnirea și ce vor discuta cei doi lideri

Vladimir Putin îl așteaptă pe liderul chinez Xi Jinping la Moscova, în primăvara anului 2023, invitația fiind transmisă pe cale oficială.
30.12.2022 | 17:52
Vladimir Putin il asteapta pe Xi Jinping la Moscova Cand va avea loc intalnirea si ce vor discuta cei doi lideri
Xi Jinping e așteptat la Moscova la primăvară. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Putin speră că, astfel, lumea va vedea că legătura dintre China și Rusia e puternică, în contextul în care Moscova a rămas tot mai izolată după declanșarea războiului din Ucraina.

Vladimir Putin îl așteaptă la Moscova pe Xi Jinping

Potrivit Reuters, Putin dorește ”aprofundarea cooperării militare dintre cele două țări”. ”Vă aşteptăm, dragă domnule preşedinte, dragă prietene, vă aşteptăm în primăvara anului viitor într-o vizită de stat la Moscova”, i-a transmis Vladimir Putin lui Xi Jinping.

ADVERTISEMENT

Vizita ar trebui să ”demonstreze lumii cât de apropiate sunt relaţiile ruso-chineze şi va fi principalul eveniment politic al anului în relaţiile bilaterale”, crede Putin.

Putin i-a lansat invitația lui Xi Jinping într-o discuție de opt minute pe Skype, timp în care a încercat să transmită că Rusia controlează situația și că Beijingul are toate motivele să-și arate susținerea față de Moscova.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, remarcă Reuters, răspunsul lui Xi Jinping nu a fost unul categoric de susținere, deși a lăsat să se înțeleagă că e dispus la diverse colaborări cu guvernul de la Kremlin.

În faţa unei situaţii internaţionale dificile şi ambigue, suntem pregătiţi să intensificăm cooperarea strategică cu Rusia, să ne oferim reciproc oportunităţi de dezvoltare şi să fim parteneri globali în beneficiul naţiunilor noastre şi în interesul stabilităţii în întreaga lume”, a transmis Xi Jinping.

ADVERTISEMENT

Așa cum au remarcat experții de la nivel mondial, China joacă la două capete chestiunea războiului din Ucraina. Cu toate că nu a condamnat ferm Rusia pentru invazie, China s-a ferit să ajute concret Moscova, pentru a nu atrage sancțiunile Occidentului.

Mai mult, Rusia a ajuns să exporte petrol sau energie în China, la prețuri mult mai mici decât o făcea în Europa, fiind comparată cu un ”vasal” al statului asiatic de către analiștii politici.

ADVERTISEMENT

Totodată, Putin a vorbit din nou despre ”foamrea unei ordini mondiale echitabile”. ”Coordonarea dintre Moscova şi Beijing pe scena internaţională, inclusiv în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, al BRICS şi al G20, serveşte la formarea unei ordini mondiale echitabile, bazată pe dreptul internaţional.

Împărtăşim o viziune comună asupra cauzelor, cursului şi logicii transformării în curs a peisajului geopolitic global. În faţa presiunilor şi provocărilor fără precedent din partea Occidentului, ne apărăm poziţiile de principiu şi ne protejăm nu numai interesele noastre, ci şi pe toţi cei care pledează pentru o ordine mondială cu adevărat democratică şi pentru dreptul ţărilor de a-şi determina în mod liber propriul destin”, a concluzionat Putin.

ADVERTISEMENT