LIVE Actualizat 22-02-2023
13:13

Război în Ucraina, ziua 364. Medvedev: “Ne vom apăra cu toate armele, inclusiv cu cele nucleare” / Tot mai multă lume se teme că Beijingul va ajuta militar Rusia

China ar trebui să evite furnizarea de arme Rusiei, transmite viceprimarul din Lviv, Ucraina, confirmând temerile occidentale pe acest subiect.
22.02.2023 | 15:04
Razboi in Ucraina ziua 364 Medvedev Ne vom apara cu toate armele inclusiv cu cele nucleare  Tot mai multa lume se teme ca Beijingul va ajuta militar Rusia
Putin și Xi, prieteni vechi. Foto: New York Post
ADVERTISEMENT
22-02-2023
13:13

Dmitri Medvedev: ”Rusia e pregătită să se apare cu toate armele, inclusiv cu cele nucleare”

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a avut, miercuri, o replică la apelurile preşedintelui american Joe Biden ca Moscova să-şi retragă trupele din Ucraina.

Dacă SUA nu vor mai livra arme regimului de la Kiev, atunci războiul se va termina”, a scris pe canalul de Telegram şeful adjunct al Consiliului Naţional de Securitate al Rusiei. El a atras atenția că, fără o victorie în Ucraina, “Rusia va înceta să existe, se va dezintegra“, relatează TASS.

Oficialul de la Moscova a fluturat din nou amenințarea nucleară. Medvedev a spus că țara este pregătită să se apere cu orice tip de arme în fața amenințărilor dinspre Occident, inclusiv cu cele nucleare. ”Dacă SUA doresc să învingă Rusia, avem dreptul să ne apărăm cu toate armele, inclusiv cu cele nucleare”, a spus Medvedev.

22-02-2023
10:52

Medvedev: "America și NATO au declarat război Rusiei"

Înalți oficiali ruși au continuat miercuri să dea vina pe SUA și Occident pentru decizia lui Vladimir Putin de a suspenda tratatul de control al armelor nucleare New Start. Decizia a fost confirmată şi de parlamentul rus.

Fostul președinte rus și apropiat al lui Putin, Dmitri Medvedev, care este în prezent vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, spune că hotărârea a fost luată deoarece, așa cum susține el, SUA și NATO practic au declarat război Rusiei.

“Am fost forțați să luăm această decizie din cauza războiului declarat țării noastre de către America și alți membri NATO. Această decizie va avea un ecou imens în lume, mai ales în SUA”, a anunțat Medvedev pe canalul său Telegram.

Și șeful Dumei Ruse, camera inferioară a parlamentului, a acuzat SUA de suspendarea acordului de către Rusia. “SUA refuză să acționeze în conformitate cu obligațiile sale și, de asemenea, a respins propunerile țării noastre privind problemele de securitate globală. Astfel, a distrus arhitectura stabilității internaționale”, a declarat șeful Dumei, Viaceslav Volodin.

22-02-2023
10:47

Alertă aeriană în toată Ucraina, explozii la Harkov

Televiziunea de stat ucraineană a anunțat că exploziile violente au avut loc la Harkov, unul dintre cele mai mari orașe ucrainene. Potrivit primelor informații, în centrul orașului s-au auzit patru explozii.

Primarul Ihor Terekhov a anunțat pe canalul său de Twitter că sunt posibile noi atacuri cu rachete. “Tocmai am văzut oameni alergând la stația de metrou să se adăpostească. Ai naibii de teroriști!”, a scris expertul ucrainean în securitate Maria Avdeieva, referindu-se la forțele ruse.

 

Ulterior, primarul Ihor Terekhov a revenit şi a anunțat că forțele ruse au bombardat instalațiile industriale din oraș și au rănit doi civili.

Oraşul Harkov este situat la aproximativ 30 de kilometri de granița cu Rusia și este o țintă frecventă a atacurilor rusești. “Conform datelor preliminare, astăzi au fost înregistrate patru lovituri cu rachete la Harkov. Inamicul vizează instalațiile industriale”, a anunțat primarul orașului Harkiv pe canalul său de Telegram.

China ar trebui să evite implicarea în războiul din Ucraina, a transmis Serhiy Kiral, viceprimarul din Lviv, când a fost întrebat despre rapoartele care arată că Beijingul se gândește să furnizeze arme letale Rusiei.

Război în Ucraina, ziua 364. Sfat pentru China

”Mesajul meu către Beijing ar fi să fie în continuare Beijing, să fie China așa cum a fost de mii de ani. China ar trebui să rămână și să aibă grijă de propriile afaceri și interese naționale și să continue să promoveze pacea și securitatea în întreaga lume, cel puțin asta e narațiunea despre care au vorbit de mulți ani. Ar trebui să rămână în afara acestui potențial sprijin pentru Rusia”, a transmis Kiral.

ADVERTISEMENT

SUA și aliații occidentali au precizat deja că ”orice escaladare prin furnizarea de arme letale Rusiei va duce la depășirea liniilor roșii și la consecințe cu adevărat imprevizibile pentru economia chineză și viitorul chinez”, a adăugat el.

Deși China a pretins imparțialitatea în conflictul din Ucraina și nicio cunoaștere în avans a intenției Rusiei de a invada Ucraina, Beijingul a refuzat să condamne Moscova și a susținut viziunea Kremlinului, acuzând NATO de provocarea conflictului.

ADVERTISEMENT

Mai mult, în timp ce retorica pro-rusă a Beijingului pare să se fi atenuat în ultimele luni, sprijinul său pentru Moscova, măsurat prin comerțul anual, angajamentele diplomatice și programul exercițiilor militare comune, s-a întărit în ultimul an.

Între timp, Polonia anunță că va livra 14 tancuri Leopard 2 la Kiev în următoarele săptămâni. Polonia va livra Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 în ”următoarele două sau trei săptămâni”, odată ce pregătirea trupelor ucrainene va fi încheiată, a anunțat marți Ministerul de Externe al țării.

ADVERTISEMENT

Łukasz Jasina, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Poloniei, a declarat că Varșovia sprijină trimiterea de avioane de luptă la Kiev, dar că mai este ceva de parcurs pentru a ajunge la un consens între țările NATO.

”Exact așa cum a fost cu tancurile, sperăm că această coaliție va fi suficient de mare pentru a sprijini din ce în ce mai mult ucrainenii. Avioanele sunt foarte utile în războiul din Ucraina”, a spus Jasina. ”Totuși, sunt un optimist”, a adăugat oficialul.

ADVERTISEMENT

”Cu toate acestea, suntem membri NATO și vrem să ajungem la un acord în toate aceste chestiuni pentru a participa la această problemă împreună, deoarece alianța este mai puternică atunci când suntem uniți”, a transmis purtătorul de cuvânt.

ADVERTISEMENT