News

Cât de puternic este tancul Leopard, care sunt calităţile sale şi de ce Ucraina îl doreşte cu disperare

Livrarea tancurilor Leopard către Ucrana a primit undă verde din partea guvernului german. Grupului Rheinmetall a anunţat că ar putea livra 139 de unităţi către Kiev
25.01.2023 | 16:35
Cat de puternic este tancul Leopard care sunt calitatile sale si de ce Ucraina il doreste cu disperare
Ucraina va primi ]n sfârşit tancuri Leopard Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul german a confirmat oficial livrarea a 14 tancuri Leopard în Ucraina și eliberarea unui permis pentru livrarea de tancuri aparținând altor țări, s-a anunțat miercuri la Berlin.

Leopard poate lupta de la o distanţă de 5.000 metri

Până acum, Ucraina s-a bazat în mare parte pe tancurile T-72 din epoca sovietică, dar pentru o întoarcere a situaţiei pe câmpul de luptă e nevoie de arme mai moderne. De aceea guvernul de la Kiev cere de mult timp tancuri de luptă Leopard 2, produse în Germania. Modelul este superior din punct de vedere tehnic tancurilor rusești, scrie Deutsche Welle.

ADVERTISEMENT

Ucrainenii au nevoie de tancuri Leopard 2 pentru a sparge liniile inamice în ceea ce a devenit de ceva timp un război de tranșee, destul de static. “Avem nevoie de tancuri pentru a ne salva infrastructura energetică, pentru a salva ucrainenii să mai fie ucişi”, a subliniat recent ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, în timpul vizitei ministrului german de externe, Annalena Baerbock, în Ucraina.

Dar de ce este acest Leopard 2 atât de dorit? Acest tanc de aproximativ 60 de tone și 10 metri lungime este considerat unul dintre cele mai bune și mai moderne tancuri de luptă din lume: versiunea actuală a tancului de luptă principal este Leopard 2 A7, care a intrat în construcţie în 2014. Compania germană Krauss-Maffei Wegmann a livrat peste 3.500 de tancuri Leopard 2 de la începutul producției, în anul 1978.

ADVERTISEMENT

Arma sa principală este un tun cu așa-zis tub neted, de 120 mm. Distanța sa maximă de luptă este de 5.000 de metri și este capabil să deschidă focul atât în ​​repaus, cât și în mișcare. Potrivit Bundeswehr, avantajele tancului Leopard constau în combinația dintre puterea de foc, protecția armurii și mobilitate. Atinge viteze de până la 70 km/h și este propulsat de un motor diesel relativ economic.

Și tocmai capacitatea de a deschide focul în timp ce se mișcă, și chiar în timp ce rulează înapoi, face ca Leopard, precum altor tancuri moderne, precum Abrams al americanilor sau Leclerc al francezilor, să fie superioare tancurilor ruseşti.

ADVERTISEMENT

“Aceste tancuri pot deschide focul în timp ce se deplasează cu viteză maximă. Tancurile rusești, precum T90, nu pot face asta”, spune Ralf Raths, specialist în istorie militară și director al Muzeului Tancurilor Germane. În plus, după cum spune acest istoric, tancul Leopard este fiabil și ușor de întreținut. Pe lângă Germania, este folosit în prezent de cel puțin alte 14 ţări, în diferite variante personalizate.

Marți, un purtător de cuvânt al grupului german Rheinmetall a declarat că ar putea livra Ucrainei 139 de tancuri de luptă Leopard, dacă este necesar, deși unele unităţi nu vor ajunge acolo până la sfârșitul anului 2023 sau la începutul lui 2024.

ADVERTISEMENT