În ultimele ore de război, trupele ruse par să se regrupeze. Dacă zona Kiev a scăpat temporar de ofensiva dură, un atac a fost consemnat asupra regiunii Odesa.
SUA și statele occidentale Occidentul și-au exprimat scepticismul în ceea ce privește retragerea Rusiei din anumite regiuni ucrainene.
În ceea ce-i privește, rușii încearcă să se regrupeze, să se aprovizioneze și să-și consolideze ofensiva în alte regiuni cheie, preferate fiind cele din sud și sud-est Donbas.
Vineri seara, trei rachete au lovit o zonă rezidențială din apropierea orașului-port Odesa, din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Maksim Marchenko într-un videoclip postat online, adăugând că au fost victime, relatează Reuters.
”Inamicul tocmai a efectuat o lovitură cu trei rachete asupra unei așezări”, a spus el, fără a anunțat vreo estimare a numărului de victime.
Potrivit lui Marchenko, ar fi vorba de trei rachete Iskander care au fost lansate din peninsula Crimeea.
Vineri, la primele ore, în online au circulat imagini neautentificate care arată două elicoptere în momentul în are atacă un depozit de carburanți din Belgorod, Rusia.
Într-o primă fază, forțele armate ucrainene au declarat că două elicoptere militare ale Kievului au bombardat un depozit de carburanți aflat în zona localității Belgorod, Rusia.
Ulterior, clipul cu recunoașterea atacului a fost șters de pe pagina de Twitter a forțelor ucrainene, iar oficialii ucraineni au refuzat să confirme implicarea în bombardament.
Din partea rusă au venit primele acuzații: ”Un incendiu a izbucnit la un depozit de carburanți în urma unui atac aerian realizat de două elicoptere ucrainene, care au pătruns în teritoriul rus zburând la joasă altitudine”, a declarat guvernatorul rus din Belgorod, Viaceslav Gladkov, citat de presa locală.
Între timp, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării anunța că Ucraina nu este responsabilă pentru toate catastrofele din Rusia.
”Aș dori să subliniez că statul ucrainean desfășoară o operațiune defensivă pentru a respinge agresiunea armată a Rusiei pe teritoriul ucrainean. Și asta nu înseamnă în niciun caz că Ucraina trebuie să poarte responsabilitatea pentru toate gafele, dezastrele și evenimentele care au loc în Rusia. Nu este prima dată când vedem astfel de acuzații. Prin urmare, nu voi confirma și nici nu voi infirma această informație”, a spus Oleksandr Motuzianik, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării.
La rândul său, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că nu poate nici să confirme, nici să infirme relatările potrivit cărora aviația Ucrainei ar fi implicată în atacul asupra depozitului de petrol din Belgorod. Kuleba a susținut că nu deține informații militare.
Vineri a avut loc primul summit UE-China din ultimii doi ani. Beijingul a anunțat că va face în ”felul său propriu” demersuri pentru pace în Ucraina, după ce Bruxelles-ul a făcut presiuni asupra Chinei să nu furnizeze arme Rusiei și să nu o ajute să eludeze sancțiunile occidentale.
De cealaltă parte, UE a făcut un apel către Beijing ”să nu se amestece” în sancţiunile occidentale care vizează Rusia, avertizând că orice susţinere pentru Moscova ”va păta grav reputaţia” Chinei în Europa.