News

Război în Ucraina, ziua 438. Wagner nu mai pleacă din Bahmut. Prigojin: ”Ni s-a promis mai multă muniție”. Update

Război în Ucraina, ziua 438. După ce anunțase că Wagner ar putea ceda trupelor cecene pozițiile din zona Bahmut, Prigojin spune că va primi mai multă muniție
07.05.2023 | 15:43
Razboi in Ucraina ziua 438 Wagner nu mai pleaca din Bahmut Prigojin Ni sa promis mai multa munitie Update
Război în Ucraina, ziua 438. Grupul Wagner ar putea preda trupelor cecene pozițiile din Bahmut. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
07-05-2023
12:43

Evgheni Prigojin anunță că i s-a promis mai multă muniție

Șeful grupării Wagner a declarat că i s-a promis cât mai multă muniție și armament de care are nevoie pentru a-și continua asaltul asupra orașului ucrainean Bahmut. Evgheni Prigojin a făcut acest comentariu într-un mesaj înregistrat postat pe canalul său Telegram duminică dimineață.

Mesajul vine la doar câteva zile după ce a anunțat că intenționează să se retragă din Bahmut, un oraș de importanță strategică din estul Ucrainei, care a fost scena unor lupte grele în ultimele luni, spunând că grupul suferă “pierderi inutile și nejustificate”.

Asta după publicarea unui videoclip plin de înjurături în care Prigojin se plângea că forțele sale nu sunt bine aprovizionate și îi critica pe ministrul apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov. Aflat pe un câmp înconjurat de cadavre, el a spus: “Au venit aici ca voluntari și mor pentru ca voi să vă îngrășați în birourile voastre de mahon”.

Război în Ucraina, ziua 438. Grupul Wagner, prin vocea liderului său Evgheni Prigojin, anunță că ar putea preda trupelor cecene pozițiile din Bahmut. În această zonă, rușii controlează circa 85-90% din oraș.

Război în Ucraina, ziua 438. Grupul Wagner ar putea preda trupelor cecene pozițiile din Bahmut

Vineri, la scurt timp după ce liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a amenințat Kremlinul că trupele sale vor părăsi frontul din Bahmut, Ramzan Kadîrov a anunțat că este dispus să-şi trimită unităţile speciale pentru a-i înlocui pe mercenari.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă, Prigojin a venit rapid cu un răspuns. Acesta a ținut să-i mulțumească liderului cecen Ramzan Kadîrov, pentru oferta acestuia de a ocupa, începând de miercuri, poziţiile deţinute în prezent de luptătorii ”wagneriţi” în oraşul ucrainean Bahmut. El a dat asigurări că negociază deja cu reprezentanţii trupelor cecene un astfel de transfer, transmite Știri TVR.

Sunt deja în legătură cu reprezentanţii dumneavoastră pentru ca, la ora locală 00:00 pe 10 mai, exact în momentul în care, conform calculelor noastre, ne vom epuiza complet potenţialul de luptă, camarazii (ceceni) să ne înlocuiască şi să continue asaltul asupra Bahmutului”, a transmis Prigojin pe contul său Telegram.

ADVERTISEMENT

În același mesaj, șeful mercenarilor Wagner a explicat că mai sunt ”ceva mai mult de doi kilometri pătraţi de cucerit” în Bahmut. Prigojin spune că aceștia ”fără îndoială vor fi capturaţi de forţele din Ahmat”, cu referire la trupele lui Kadîrov.

În plus, Prigojin spune că trupele cecene pot obţine resursele necesare de la Ministerul Apărării pentru a cuceri oraşul, spre deosebire de wagneriţi, care suferă de lipsă de muniţie.

ADVERTISEMENT

Nou schimb de prizonieri între ruși și ucraineni

Tot sâmbătă, Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a anunţat că trei piloţi ai forţelor aeriene ruse au fost eliberaţi “în urma unui proces de negocieri dificil”. De cealaltă parte, Kievul a anunţat că nu mai puțin de 45 de soldaţi au fost eliberaţi la schimb din captivitatea rusă.

Anunțul ucrainenilor a fost făcut de șeful biroului președintelui Ucrainei, Andri Iermak pe Telegram, relatează publicația Ukrinform.net. ”Aducem acasă 45 dintre oamenii noștri: 42 de apărători bărbați și trei apărători ai oțelăriilor Azovstal. Toți sunt membri ai detașamentului Gărzii Naționale stabilit pe coasta Azov în urmă cu nouă ani”, a scris Iermak.

ADVERTISEMENT

Ucraina anunță că a doborât o rachetă supersonică rusă Kinjal cu ajutorul sistemului Patriot

Între timp, armata ucraineană anunță că a doborât o rachetă supersonică rusă Kinjal. Vorbim de o rachetă extrem de lăudată de Moscova. Rușii spuneau că este una dintre cele mai bune rachete produse vreodată.

Ucrainenii au reușit doborârea rachetei cu ajutorul sistemului american de apărare antiaeriană Patriot. ”Felicit poporul ucrainean pentru acest eveniment istoric. Da, am doborât ‘inegalabila’ Kinjal”, a scris sâmbătă pe contul său Telegram şeful forţelor aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleşciuk. Racheta Kinjal ar fi fost interceptată deasupra regiunii Kievului, joi noapte.

ADVERTISEMENT