News

Război în Ucraina, ziua 415. Cinci morţi, 15 răniţi într-un atac rusesc cu rachetă asupra unui bloc / Medvedev amenință Polonia cu dispariția. Update

Război în Ucraina, ziua 415. Polonia a primit permisiunea Germaniei pentru a trimite avioane MiG-29 armatei ucrainene. Aeronavele au aparținut fostei RDG.
14.04.2023 | 22:22
Razboi in Ucraina ziua 415 Cinci morti 15 raniti intrun atac rusesc cu racheta asupra unui bloc  Medvedev ameninta Polonia cu disparitia Update
Război în Ucraina, ziua 415. Polonia va trimite avioane MiG-29 armatei ucrainene. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
14-04-2023
19:22

Atac cu rachetă asupra unui bloc din Sloviansk. 5 morți și 15 răniți

Un atac rus cu rachetă asupra unui bloc de apartamente a ucis cel puţin cinci persoane şi rănit alte 15 vineri la Sloviansk, un oraş din estul Ucrainei, a anunţat guvernatorul local, avertizând că ar putea exista oameni îngropaţi sub dărâmături, informează France Presse.

“La ora locală 18.00 erau cinci morţi şi 15 răniţi”, a declarat guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, pe Telegram. “Este posibil ca şapte persoane, inclusiv un copil, să se afle sub dărâmături”, a adăugat el.

Sloviansk se află într-o parte a regiunii Doneţk sub control ucrainean, la 45 de kilometri nord-vest de Bahmut, în apropiere de teritoriul controlat de Rusia.

14-04-2023
17:08

Dmitri Medvedev: În cazul unui conflict între Rusia şi NATO, Polonia va dispărea

Polonia va dispărea, în cazul unui conflict direct între Rusia şi NATO, având în vedere rolul ei de avanpost al NATO în Europa, scrie vicepreşedintele Consiliului Securităţii Federaţiei Ruse Dmitri Medvedev, comentând afirmaţiile prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki, care s-a declarat nepreocupat de posibilitatea extinderii conflictului din Ucraina.

“Nu ştiu cine câştigă sau pierde într-un astfel de război, dar având în vedere rolul Poloniei ca avanpost al NATO în Europa, această ţară va dispărea cu siguranţă împreună cu prim-ministrul ei stupid”, a postat Medvedev.

14-04-2023
12:57

Piloții belaruși și-au finalizat pregătirea în Rusia

Autorităţile din Belarus au declarat că piloții lor au finalizat antrenamentul în Rusia, unde au învățat cum să piloteze avioanele de luptă Su-25, relatează Reuters.

„Cunoștințele și abilitățile dobândite vor servi la asigurarea securității militare a uniunii”, a spus Ministerul Apărării din Minsk, referindu-se la uniunea politică a Belarusului cu Rusia.

14-04-2023
09:29

Medvedev spune că Ucraina va înceta să mai existe

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, și-a exprimat încă o dată părerea că Ucraina va înceta să mai existe. 

Lăudându-l pe premierul maghiar Viktor Orban, un vechi aliat al lui Putin, el a anunțat: “Prim-ministrul ungar a spus că Ucraina este o țară inexistentă financiar. De îndată ce finanțarea din SUA și Europa încetează, războiul se va termina. Bine spus, curajos și adevărat pentru un politician european.

Se poate adăuga doar că, de îndată ce se termină finanțarea din Occident, Ucraina însăși va dispărea”.

14-04-2023
08:54

Atacuri ruseşti cu drone, asupra Hersonului

Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte câteva rănite după ce Rusia a lansat un „atac armat masiv” asupra unui oraș din sudul Ucrainei, a anunțat poliția regională. Un ofițer de poliție a fost rănit în atac după ce un exploziv a fost aruncat în mașina lui în timp ce patrula cu maşina de serviciu  pe străzile din Herson, a transmis poliția.

Într-un alt atac, care a distrus parțial o școală, un fermier de 62 de ani a fost ucis, iar un paznic de 55 de ani a fost rănit la cap și la mâini.

14-04-2023
08:48

Flota rusă din Pacific, în alertă maximă

Rusia și-a pus flota navală din Pacific în stare de alertă maximă, ca parte a unei inspecții surpriză menite să-și consolideze capacitățile de apărare, a informat presa de stat.

Agenţia de presă RIA care îl citează pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, transmite că „scopul principal al acestei inspecţii este de a spori capacitatea forţelor armate de a respinge agresiunea unui probabil inamic din direcţia oceanelor şi mărilor”.

Război în Ucraina, ziua 415. Armata ucraineană primește vești excelente în materie de întărire a forțelor sale aeriene. Polonia va trimite în curând mai multe avioane MiG-29 în statul vecin.

Război în Ucraina, ziua 415. Polonia va trimite avioane MiG-29 armatei ucrainene

Joi, în prima parte a zilei, Guvernul de la Varșovia anunța că a cerut aprobarea Germaniei pentru a exporta avioane de luptă din epoca sovietică în Ucraina, nota Sky News. Un oficial polonez anunțat că țara sa a cerut permisiunea de export pentru vechile avioane germane MiG-29.

ADVERTISEMENT

La orele serii, guvernul german şi-a dat oficial acordul pentru ca Polonia să transfere Ucrainei mai multe avioane de vânătoare MiG-29. Acestea au aparţinut fostei Republici Democrate Germane (RDG).

Statul polonez a cerut aliaților din NATO autorizaţia de reexport pentru aceste avioane de concepţie sovietică, întrucât ele au fost cumpărate de Polonia din Germania.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat emis joi, Ministerul german al Apărării spune că nu are cunoştinţă dacă Polonia va formula astfel de cereri şi pentru alte avioane de acelaşi tip din lotul achiziţionat din Germania.

Amintim că Polonia a transferat deja Ucrainei avioane MiG-29, altele decât cele achiziţionate mai demult din Germania. Recent, președintele Andrzej Duda spunea că ţara sa este dispusă că ofere armatei ucrainene toată flota sa de circa 30 de aparate de acest fel, pentru a o ajuta în războiul cu Rusia. Un alt stat european, Slovacia, a oferit de asemenea Ucrainei toată flota proprie de avioane MiG-29, respectiv 13 aparate.

ADVERTISEMENT

Armata rusă, manevre cu rachete Iskander în Kaliningrad

În timp ce Ucraina se întărește cu avioane de la aliații săi din NATO, Rusia continuă exercițiile militare. Tot joi, flota rusă din Marea Baltică a efectuat manevre cu rachete de croazieră Iskander. Acestea au avut loc în enclava Kaliningrad. Zona se învecinează cu două ţări NATO, Polonia şi Lituania, transmite Agerpres.

Un comunicat al flotei ruse anunță că lansările electronice ale rachetelor Iskander au avut loc într-un poligon de tragere din estul enclavei baltice. Ţinta virtuală a armatei ruse a fost reprezentată de poziţii inamice ipotetice situate la mare distanţă. De notat că rachetele Iskander au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Recent, Ucraina anunța că armata rusă suferă o lipsă acută de muniţie. Kievul vorbea în special de rachete Iskander. Aceste arme sunt utilizate pe scară largă pe câmpul de luptă ucrainean. În debutul anului, Moscova a accelerat producţia în fabricile sale de armament.

ADVERTISEMENT