News

Război în Ucraina, ziua 439. Rusia vrea să cucerească Bahmut până pe 9 mai. Atac uriaş în ajunul Zilei Victoriei. Cinci ucraineni, răniţi la Kiev. Update

Război în Ucraina, ziua 439. Petr Pavel, un general în retragere, a avertizat conducerea Ucrainei contra unei ofensive premature
08.05.2023 | 21:08
Razboi in Ucraina ziua 439 Rusia vrea sa cucereasca Bahmut pana pe 9 mai Atac urias in ajunul Zilei Victoriei Cinci ucraineni raniti la Kiev Update
Războiul din Ucraina continuă pe mai multe fronturi Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
08-05-2023
18:08

General ucrainean: Rusia speră să captureze Bahmut până marți

Rusia a intensificat bombardamentele asupra orașului Bahmut în speranța de a-l cuceri până marți, a declarat duminică seara târziu generalul ucrainean de rang înalt responsabil cu apărarea orașului asediat, promițând să facă tot posibilul pentru a împiedica acest lucru.

Ziua Victoriei în Rusia este 9 mai, una dintre cele mai comemorate sărbători publice din țară, marcând aniversarea victoriei asupra Germaniei naziste.

Generalul-colonel Oleksandr Sirskii, comandantul ucrainean al forțelor terestre, a declarat că forțele rusești au crescut intensitatea bombardamentelor cu arme grele asupra orașului, au început să folosească echipamente mai avansate și își regrupează trupele.

“Astăzi, este important să luăm decizii cât mai repede posibil și să prevedem acțiunile inamicului”, a declarat Sirskii pe canalul său de Telegram după ceea ce el a spus că a fost o vizită la trupele de pe linia frontului Bahmut. “Rușii încă speră să captureze orașul până pe 9 mai. Sarcina noastră este să împiedicăm acest lucru.”

08-05-2023
07:27

Atacuri masive ale Rusiei, asupra mai multor oraşe

Rusia a lansat un val de atacuri la scară largă asupra Kievului și a altor părți ale Ucrainei, au tranmis oficialii ucraineni luni dimineață. Cel puțin cinci persoane au fost rănite în atacurile rusești asupra Kievului.

De asemenea, în urma bombardamentelor, un depozit de alimente a luat foc în Odesa. Imagini cu flăcările care au cuprins o structură mare au fost postate pe Telegram de Serghei Bratciuk, purtător de cuvânt al administraţiei militare din Odesa.

Rusia a intensificat şi bombardarea oraşului Bahmut, sperând să-l captureze până marți, a declarat generalul superior al Ucrainei responsabil cu apărarea orașului asediat, după ce grupul de mercenari ruși Wagner şi-a abandonat planurile de retragere.

Trei persoane au fost rănite în urma exploziilor din districtul Solomiansk, din Kiev, iar alte două au fost rănite când rămășițele unei drone au căzut în cartierul Sviatoşin, ambele la vest de centrul capitalei, a anunțat primarul Vitali Klitschko într-un mesaj transmis pe Telegram.

Atacuri cu rachete ruseşti au fost înregistrate, de asemenea, în regiunile Harkov, Herson şi Nikolaev. “61 de lovituri aeriene şi 52 de atacuri inamice cu lansatoare de rachete multiple au fost documentate asupra poziţiilor trupelor noastre şi a zonelor populate”, a anunţat luni armata ucraineană într-un comunicat.

Război în Ucraina, ziua 439. În cadrul unor întâlniri recente la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și cu prim-ministrul Denis Șmihal, președintele ceh a avertizat că aceștia nu mai dispun de elementul surpriză care a ajutat la succesul atacurilor asupra orașului Harkov din estul țării și a regiunii Herson din sud anul trecut.

Război în Ucraina, ziua 439. Avertismentul președintelui ceh

Eroul de război, care a fost președinte al comitetului militar al NATO până în 2018 și a fost decorat de guvernele ceh și francez pentru salvarea trupelor franceze asediate de sârbi în timpul războiului din Bosnia în 1993, a declarat că la Kiev se recunoaște faptul că există în continuare lacune în capacitatea Ucrainei de a desfășura o ofensivă de succes împotriva forțelor rusești.

ADVERTISEMENT

El a declarat că Zelenski i-a cerut lui și omologului său slovac, Zuzana Čaputová, ca fiecare dintre națiunile lor să înarmeze o brigadă mecanizată ucraineană înainte de contraatacul mult anticipat. “Aparent, ei încă au sentimentul că nu au totul pentru a începe cu succes o operațiune”, a spus Pavel citat de The Guardian.

În condițiile în care pregătirile sunt încă în curs de desfășurare, Pavel, care a fost ales în ianuarie, a declarat că a făcut apel la Șmihal în timpul întâlnirilor de săptămâna trecută să nu fie “împinse într-un ritm mai rapid înainte de a fi pe deplin pregătiți”.

ADVERTISEMENT

“Pentru că ar putea fi o tentație de a-i presa, pentru unii, să demonstreze niște rezultate”, a declarat Pavel într-un interviu acordat în timpul unei vizite la Londra pentru încoronarea regelui Charles. “Va fi extrem de dăunător pentru Ucraina dacă această contraofensivă va eșua, pentru că nu vor mai avea o altă șansă, cel puțin nu în acest an.”

Ucraina se va confrunta în mod inevitabil cu “pierderi teribile”, indiferent de puterea forțelor sale, a spus el, și nu își poate permite ca asaltul să eșueze. “Pentru că este extrem de solicitant în ceea ce privește punerea laolaltă a echipamentului de personal, logistica munițiilor, finanțarea combustibilului. Va fi pur și simplu o singură șansă în acest an, așa că trebuie să fie un succes.”

ADVERTISEMENT

Zelenski a cerut mai multă muniție

Petr Pavel a mai declarat că principala cerere a lui Zelenski în timpul întâlnirii lor din 28 aprilie a fost muniția, pe măsură ce încearcă să își consolideze forțele pentru ofensiva de primăvară din acest an.

“Volodimir Zelenski este un om care nu are timp să ocolească problema, iar eu am indicat încă din primul moment al întâlnirii noastre că nici eu nu sunt un om al limbajului diplomatic”, a spus Pavel.

ADVERTISEMENT

“Așa că l-am încurajat să meargă direct la problemă, iar el a spus: ‘Bine, OK, avem nevoie de multă muniție’. Și apoi mi-a dat o list[ de echipamente de care au nevoie pentru a construi cu succes și obligă pentru o contraofensivă.”

Pavel a declarat că Kievul nu ar trebui “să-i subestimeze pe ruși, pentru că ei au suficientă forță de muncă, au încă suficient echipament, chiar dacă este mai vechi, probabil în număr mai mic, dar totuși, au o cantitate mare de țevi de artilerie, au multă muniție”.

ADVERTISEMENT