News

Încoronarea lui Charles al III-lea. Ceremoniile din Ziua Încoronării s-au încheiat. Pentru britanici urmează două zile de sărbătoare. Update

Marea Britanie se pregătește pentru încoronarea lui Charles III, prima din ultimii 70 de ani. Programul complet al ceremoniilor
06.05.2023 | 17:30
Incoronarea lui Charles al IIIlea Ceremoniile din Ziua Incoronarii sau incheiat Pentru britanici urmeaza doua zile de sarbatoare Update
Charles al III-lea a fost încoronat Rege al Marii Britanii Sursa foto: BBC
ADVERTISEMENT
06-05-2023
14:29

Încoronarea a luat sfârșit, urmează două zile de petreceri în Marea Britanie

Ziua istorică a Încoronării a trecut într-un ritm frenetic – de la momentul în care mulțimile au coborât în centrul Londrei de la primele ore ale dimineții, la slujba de încoronare și apoi la salutul regal de la Palatul Buckingham.

Mai sunt încă multe lucruri planificate pentru acest weekend prelungit:

  • Duminică, britanicii sunt încurajați să sărbătorească împreună cu vecinii în timpul petrecerilor de stradă la nivel național, ca parte a inițiativei Big Lunch”. Seara, regele și regina vor participa la concertul de încoronare produs de BBC în incinta castelului Windsor.
  • Între timp, în cadrul inițiativei “Lighting Up the Nation”, vor fi iluminate locații din Marea Britanie.
  • Ziua de luni va fi mai mult decât o zi liberă de la serviciu sau de la școală pentru mulți oameni, publicul fiind încurajat să ia parte la acțiuni de voluntariat local în cadrul evenimentului ”The Big Help Out”.
Parada aviatică încoronare Charles III
Pentru britanici urmează două zile de sărbătoare Sursa foto: Reuters
06-05-2023
13:33

Regele, regina și membrii familiei regale salută publicul de la balcon

Membrii Familiei Regale și-au făcut tradiționala apariție la balconul Palatului Buckingham. Regele și regina proaspăt încoronați fac cu mâna către mulțimea mare care s-a adunat de-a lungul The Mall pentru a asista la spectacol.

Încoronare Charles al III-lea
Regele Charles al III-lea și Regina Camilla au salutat publicul de la balconul Palatului Buckingham Sursa foto: BBC

Parada aeriană a fost redusă din cauza vremii, anunță Ministerul Apărării. “Din cauza condițiilor meteo nepotrivite, zborul de încoronare va fi format acum din elicoptere și din echipa de acrobație acrobatică a Forțelor Aeriene Regale The Red Arrows. Parada va dura două minute și 30 de secunde.”

06-05-2023
12:45

Cuplul regal s-a întors la Palatul Buckingham

De la încoronarea lui Edward al VII-lea, în 1902, a devenit un obicei ca noul monarh să salute mulțimea de pe The Mall de la balconul Palatului Buckingham.

Celebrările publice ale zilei se vor încheia peste puțin mai puțin de o oră – la ora 14:30 BST (16.30 ora României).

Vom asista la un survol de șase minute în care vor fi implicați membri ai armatei, Marinei Regale și Forțelor Aeriene Regale – și care va culmina cu o demonstrație a echipei de acrobație a Forțelor Aeriene Regale, Red Arrows.

06-05-2023
12:30

La procesiunea de întoarcere la Buckingham participă și alți membri ai familiei regale

Regele și Regina proaspăt încoronați au părăsit Westminster Abbey și iau parte la o a doua paradă – mult mai mare decât prima – și la care participă și alți membri ai familiei regale.

Procesiunea Încoronării se întoarce la Palatul Buckingham pe același traseu de 2,3 kilometri care a fost folosit în această dimineață. Aproape 4.000 de membri ai forțelor armate britanice sunt în formație – mărșăluind în același pas.

Încoronare Charles al III-lea
Procesiunea Încoronării Sursa foto: BBC

Aceasta este o operațiune ceremonială militară majoră care a fost descrisă ca fiind cea mai mare de acest gen din ultima generație. Au fost șase săptămâni de repetiții pentru a se asigura că toate formațiile de marș sunt sincronizate.

De data aceasta, regele Charles și regina Camilla călătoresc în Gold State Coach. Doar monarhul și soția sa au voie să călătorească în această trăsură, care are peste 260 de ani și a fost folosită la fiecare încoronare de la cea a lui William al IV-lea din 1831.

Încoronare Charles al III-lea
Regele și Regina Marii Britanii Sursa foto: Reuters

Trăsura este grea – are patru tone mai exact – și are nevoie de opt cai pentru a o trage. Alături de trăsură 23 membri ai gărzii regale. Procesiunea va fi urmată de o apariție a membrilor Familiei Regale la balconul Palatului Buckingham și o paradă aeriană militară.

06-05-2023
11:47

Regele și Regina se pregătesc pentru ”Procesiunea Încoronării”

Regele și Regina au părăsit tronurile din Westminster Abbey și au intrat în Capela Sfântul Edward, în spatele altarului mare. Cuplul regal se pregătește pentru ”Procesiunea Încoronării”, care îi va conduce înapoi la Palatul Buckingham.

06-05-2023
11:23

Camilla, încoronată Regină

Camilla a fost încoronată Regină în cadrul unei ceremonii mai simple – deși a trebuit să depună un jurământ. Ea a fost încoronată cu coroana Reginei Mary.

Încoronare Charles al III-lea
Camilla a fost încoronată Regină Sursa foto: BBC
06-05-2023
11:13

Regele Charles a fost încoronat formal

Arhiepiscopul de Canterbury a plasat Coroana Sfântului Eduard pe capul regelui. Este singura dată când Charles o va purta în viața sa.

Încoronare Charles al III-lea
Charles la III-lea a fost încoronat Sursa foto: BBC
06-05-2023
09:58

A început ceremonia de încoronare

Cuplul regal a ajuns la Westminster Abbey. A început ceremonia de încoronare. Deschiderea oficială a ceremoniei a fost făcută de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby.

Principalele secțiuni ale slujbei vor fi următoarele:

Recunoașterea: Charles va fi proclamat “Regele incontestabil”, înainte ca adunarea să fie rugată să își arate omagiul și serviciul. Congregația va striga “Dumnezeu să-l salveze pe rege!”.

Jurământul: Regele va depune un jurământ prin care va confirma că va respecta legea și Biserica Angliei în timpul domniei sale.

Ungerea: Regele se va așeza în Scaunul Sfântului Edward, cunoscut și sub numele de Scaunul Încoronării, și va fi uns cu ulei pe cap, pe piept și pe mâini.

Învestirea: El va primi însemnele regale, inclusiv globul suveranului și sceptrele, înainte de a i se pune pe cap Coroana Sfântului Edward.

Întronizarea: Regele se va muta de pe Scaunul Încoronării pe un tron, Prințul William va aduce un omagiu tatălui său, iar cei care privesc – în abație și în altă parte – vor fi invitați să jure credință

Încoronare Charles al III-lea
Încoronare Charles al III-lea Sursa foto: PA via BBC

Regina consort Camilla va fi apoi unsă în același mod și încoronată.

06-05-2023
09:27

A început Procesiunea Regelui

Regele Charles al III-lea și Regina Camilla au pornit de la Buckingham Place prin Poarta Centrală. Călătoria spre Westminster Abbey este cunoscută sub numele de Procesiunea Regelui. Călătoria de întoarcere – cu un grup mult mai mare – va fi Procesiunea Încoronării.

Încoronarea lui Charles al III-lea
A început Procesiunea Regelui Sursa foto: BBC

Regele și Regina au primit salutul regal din partea gărzii regelui.

Încoronarea lui Charles al III-lea
Charles al III-lea și Camilla călătoresc spre Westminster Abbey în trăsura Diamond Jubilee State Coach Sursa foto: Reuters
06-05-2023
09:13

Programul Zilei Încoronării. Lideri mondiali, șefi de stat, personalități culturale printre invitații care au umplut Westminster Abbey

Invitații la Încoronarea lui Charles al III-lea s-au reunit în interiorul Westminster Abbey începându cu ora locală 09:30 (11.30, ora României). Iată ce urmează:

10:20 (12.20) – Procesiunea regelui părăsește Palatul Buckingham. Aceasta merge de-a lungul The Mall până la Trafalgar Square, apoi pe Whitehall și Parliament Street înainte de a se întoarce în Parliament Square și Broad Sanctuary. Regele și Regina vor călători în trăsura de stat a Jubileului de Diamant. Traseul va fi flancat de 1.000 de membri ai armatei.

11:00 (13.00) – Începe ceremonia. Aceasta va fi punctată de muzică selectată de rege, cu 12 piese nou comandate, inclusiv una de Andrew Lloyd Webber. Nepotul regelui, prințul George, se va afla printre paji, alături de nepoții Camillei, Lola, Eliza, Gus, Louis și Freddy.

12:01 (14.01) – Regele va fi încoronat

13:00 (15.00) – Regele și regina se vor întoarce apoi la Palatul Buckingham pe traseul invers celui pe care au venit, de data aceasta călătorind în trăsura de stat aurită, veche de 260 de ani, care a fost folosită la fiecare încoronare de la cea a lui William al IV-lea.

Cu puțin înainte de ora 14:30 (15.30) – Regele Charles și Regina Camilla vor saluta mulțimea din The Mall de la balconul Palatului Buckingham. Ce alți membri ai Familiei Regale vor fi implicați nu a fost încă confirmat.

Cei prezenți acolo vor fi martorii finalului sărbătorilor publice ale zilei, cu un survol de șase minute planificat, la care vor participa membri ai Armatei, Marinei Regale și Forțelor Aeriene Regale și care va culmina cu un spectacol al Red Arrows.

Încoronarea lui Charles III. Fiul cel mai mare al reginei Elisabeta a II-a a devenit monarh al Marii Britanii exact în momentul în care mama sa a murit în septembrie. Dar acum, noul rege este pe cale să aibă parte de momentul său de glorie, în timp ce Marea Britanie se pregătește pentru prima încoronare din ultimii 70 de ani.

Încoronarea lui Charles III – Operațiunea Golden Orb

Momentul istoric îl va vedea pe Charles încoronat în cadrul unei ceremonii alături de Camilla, despre care se spune că ar putea renunța la titlul de Regină consort și ar putea fi cunoscută ca Regina Camilla după încoronare. În cadrul evenimentului simbolic, coroanele vor fi așezate pe capetele Regelui Charles și ale Camillei, în cadrul unei slujbe oficiate de Justin Welby, arhiepiscopul de Canterbury.

ADVERTISEMENT

Încoronarea – cunoscută sub numele de cod Operațiunea Golden Orb – se anunță a fi un spectacol fastuos de tradiții britanice excentrice cu unele accente mai moderne. Britanicii sunt invitați să sărbătorească pe parcursul unui weekend de trei zile, în care pub-urile și barurile vor avea voie să rămână deschise două ore suplimentare în ziua dinaintea și în ziua încoronării, scrie publicația TIME.

încoronare Charles III
Invitațiile au fost trimise pe 4 aprilie Sursa foto: Buckingham Palace

Când este Ziua Încoronării?

Încoronarea este programată să aibă loc sâmbătă, 6 mai, la Westminster Abbey din Londra. Ziua următoare va fi marcată de prânzuri și petreceri de stradă în toată țara și de un concert la Castelul Windsor, seara. Luni, 8 mai, va fi sărbătoare legală în Regatul Unit.

ADVERTISEMENT

Cum pot urmări Ziua Încoronării?

Ceremonia va fi televizată pentru publicul britanic și internațional. Regina Elisabeta a făcut istorie atunci când a acceptat să aibă loc prima încoronare televizată din istorie, care a fost vizionată de aproximativ 27 de milioane de persoane numai în Marea Britanie, în ceea ce a fost unul dintre primele evenimente majore din lume care au fost transmise.

De atunci, angajamentele regale au fost din ce în ce mai mult documentate de mass-media. Anul trecut, Consiliul de Urcare la Tron (Accession Council) a fost televizat pentru prima dată pentru a-l prezenta pe Charles, noul suveran, succedând la tron.

ADVERTISEMENT

Pornind de la acest lucru, încoronarea va fi probabil prezentă într-o serie de transmisiuni în direct de la televiziunile de știri internaționale. Telespectatorii se pot aștepta ca BBC și BBC America să ofere o acoperire televizată completă a evenimentului, în timp ce Sky News va transmite în direct prin intermediul canalului lor YouTube. Se așteaptă ca o serie de alte posturi de știri internaționale să ofere bloguri în direct și o acoperire în direct a știrilor.

Încoronare Charles III. Cine este așteptat să participe?

În timp ce 2.000 de demnitari sunt invitați să participe la încoronarea Regelui Charles, acest număr reprezintă doar un sfert din invitații care au participat la încoronarea Reginei Elisabeta. Dar, se pare că Charles a dorit ca încoronarea sa să fie o afacere mai restrânsă, cu o listă de invitați mai mică.

ADVERTISEMENT

Printre cei așteptați se numără membri ai familiei regale, precum cei trei frați ai lui Charles, prințesa Anne, prințul Andrew și prințul Edward, precum și fiul său, prințul William, și nora Catherine, prințesă de Wales. Prințul George va avea un rol proeminent la încoronare, în calitate de Page of Honor, ajutându-l pe Regele Charles alături de Lordul Oliver Cholmondeley, Nicholas Barclay și Ralph Tollemache.

La rândul său, Camilla va fi ajutată de alți Paji: Gus și Louis Lopes, Freddy Parker Bowles și Arthur Elliot. Prințul Harry și Meghan Markle au fost invitați prin e-mail, însă doar Harry va participa. Meghan va rămâne în California cu copiii lor, potrivit Palatului Buckingham.

Pe de altă parte, printre participanți se vor afla probabil reprezentanți ai Camerelor Parlamentului și ai Bisericii din Regatul Unit, precum și politicieni proeminenți din Commonwealth și din întreaga lume. Printre aceștia se pare că se numără premierul britanic Rishi Sunak, prințul Albert și prințesa Charlene de Monaco, precum și prințul moștenitor Akishino și prințesa moștenitoare Kiko din Japonia.

Alți membri ai familiei regale care vor participa la încoronarea unui monarh britanic pentru prima dată în istorie sunt Prințul moștenitor Frederik și Prințesa Moștenitoare Mary ai Danemarcei și Regele Carl al XVI-lea Gustav și Prințesa Moștenitoare Victoria ai Suediei. Se pare că Charles a adresat invitații și conducătorilor statelor arabe.

Președintele american Joe Biden, care este irlandezo-american și care are de mult timp o reținere personală față de monarhia britanică, nu va participa. În schimb, președintele i-a spus lui Charles că Prima Doamnă, Jill Biden, va participa la încoronare în numele său, potrivit Casei Albe. Alți lideri mondiali, precum premierul canadian Justin Trudeau, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, vor fi probabil prezenți la celebrare.

Charles a devenit rege anul trecut. De ce este încoronarea sa în 2023?

Deși Charles este deja monarh al Marii Britanii, trebuie să treacă o perioadă de timp adecvată înainte ca încoronarea sa oficială să poată avea loc. Regina Elisabeta, de exemplu, a fost încoronată la 2 iunie 1953, la 15 luni după ce tatăl ei, regele George al VI-lea, a murit la 6 februarie 1952.

Acest lucru se întâmplă de obicei pentru ca un monarh să aibă suficient timp pentru a plânge pierderea predecesorului său, precum și timp pentru a planifica evenimentul de mare anvergură.

Va purta Charles III aceeași coroană ca și Regina Elisabeta?

Regele Charles al III-lea va fi încoronat cu Coroana Sfântului Eduard, o piesă din aur masiv din secolul al XVII-lea, care a făcut parte integrantă din încoronările britanice timp de peste 350 de ani. A fost realizată pentru Charles al II-lea de către orfevrul regal, Robert Vyner, în 1661, pentru a înlocui o coroană care a fost topită în 1649.

Designul distinctiv constă într-o ramă din aur masiv încrustată cu rubine, ametiste, safire, granate, topaze și turmaline. Coroana are un capac de catifea purpurie cu o bandă de blană de hermină. Coroana – care a fost purtată și de regina Elisabeta în timpul ceremoniei de încoronare din 1953 – este cunoscută pentru greutatea sa remarcabilă. Prin urmare, aceasta este folosită doar în momentul exact al încoronării.

încoronare Charles III coroana Sf Edward
Coroana Sf Edward este folosită doar în momentul exact al încoronării Sursa foto: royal.uk

În lunile care au precedat ziua cea mare a lui Charles, coroana a fost scoasă din Turnul Londrei, și a fost supusă unor modificări. De la moartea reginei Elisabeta, au existat multe tensiuni în jurul bijuteriilor coroanei, fiind reînnoite apelurile pentru ca unele dintre ele să fie returnate fostelor colonii britanice din care provin.

După încoronare, Charles va purta, de asemenea, coroana imperială de stat, creată pentru încoronarea regelui George al VI-lea în 1937.

Cum arată programul complet al încoronării lui Charles al III-lea?

Încoronarea va fi celebrată în Marea Britanie prin diverse evenimente pe parcursul a trei zile. Ceremonia de încoronare propriu-zisă va avea loc sâmbătă, 6 mai, la ora locală 11.00, și va dura puțin peste o oră. Iată, pe larg, tot ce știm până acum despre programul încoronării.

Sâmbătă, 6 mai

11 a.m.: Ceremonia de încoronare a regelui și a reginei consort

Charles se va deplasa împreună cu regina Camilla de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey – de 900 de ani, monarhii au fost încoronați la monumentul londonez. Traseul pe care îl vor parcurge se numește “Procesiunea regelui”.

Cuplul regal va călători în Diamond Jubilee State Coach, o trăsură cu modificări surprinzător de actuale, cum ar fi aer condiționat și geamuri electrice. Ceremonia de încoronare urmează să înceapă la ora locală 11.00 și va dura puțin peste o oră, față de cele trei ore cât a durat evenimentul reginei Elisabeta.

În interiorul Abației, Charles va fi așezat în Scaunul Încoronării sau Scaunul lui Edward și va ține în mână sceptrul suveranului – o baghetă de aur cu ametist, diamante, rubine, spineli și smaralde – care reprezintă controlul asupra națiunii. De asemenea, el va avea globul suveranului, un glob de aur cu o cruce în vârf.

Charles va fi întrebat în timpul ceremoniei dacă va guverna Marea Britanie și alte națiuni din Commonwealth cu lege și dreptate și dacă va menține creștinismul în națiune. Dar monarhul ia, de asemenea, măsuri pentru a acționa ca un apărător al tuturor credințelor și pentru a include alte grupuri religioase în marele eveniment, pentru a reflecta o Mare Britanie contemporană mai diversă.

În timpul ceremoniei, Charles va fi uns cu mir care a fost făcut la Ierusalim în luna martie, folosind măsline recoltate din două crânguri de pe Muntele Măslinilor, de la Mănăstirea Maria Magdalena și Mănăstirea Înălțării.

El va fi apoi binecuvântat și sfințit de Arhiepiscop înainte de a i se pune pe cap Coroana Sfântului Edward – o bijuterie de aur masiv împodobită cu peste 400 de pietre prețioase, inclusiv rubine și safire. Camilla va fi încoronată cu Coroana Reginei Maria, care a fost încrustată cu diamantele Cullinan III, IV și V din colecția personală de bijuterii a Reginei Elisabeta a II-a. Coroana Sfântului Edward va fi înlocuită ulterior cu Coroana Imperială de Stat înainte de finalul ceremoniei.

După ce va fi încoronat, Charles a cerut ca în timpul slujbei să se asculte muzică ortodoxă greacă, interpretată de ansamblul Byzantine Chant Ensemble, în semn de recunoaștere a răposatului său tată, Prințul Philip, care s-a născut în Grecia, în Casa germană de Glücksburg, și a fost prinț atât al Greciei, cât și al Danemarcei. Ulterior, titanul teatrului muzical Andrew Lloyd Webber a fost însărcinat să compună imnul încoronării, una dintre cele 12 piese pe care regele le-a ales personal.

Ora 14.00: Începe procesiunea regelui

După ceremonie, Charles și Camilla vor părăsi Westminster Abbey în Gold State Coach și vor străbate The Coronation Procession, un drum de 2 kilometri înapoi la Palatul Buckingham. Este probabil ca membrii publicului să se alinieze pe străzile de pe traseul procesiunii pentru a-l zări pe noul monarh încoronat. Se așteaptă ca membrii familiei regale să apară apoi la balconul palatului și să le facă cu mâna spectatorilor.

Duminică, 7 mai

Marele prânz al încoronării

În ziua de după încoronare, comunitățile au fost încurajate să organizeze prânzuri de încoronare și petreceri de stradă cu vecinii lor. Inițiativa Big Lunch a fost organizată de Eden Project, o cauză pe care Camilla o patronează din 2013. Proiectul își propune să aducă oamenii împreună pentru a reduce singurătatea și a promova spiritul comunitar.

Regele și regina au “ales personal” o quiche de inspirație franceză – cu spanac, fasole, brânză și tarhon – ca fel de mâncare pentru a marca Încoronarea lor. Guvernul britanic a anunțat că prim-ministrul Rishi Sunak va organiza propriul său prânz stradal pentru a găzdui voluntari comunitari din întreaga țară.

Concert de încoronare la Castelul Windsor

Seara de duminică va fi marcată cu un concert de încoronare pe peluza de est a Castelului Windsor. Va fi pentru prima dată când un concert va avea loc pe domeniul castelului. Palatul Buckingham a confirmat că printre capetele de afiș se vor număra Take That, Lionel Richie, cântărețul italian de operă Andrea Bocelli și Katy Perry – care este ambasador al British Asian Trust, o organizație caritabilă condusă de Charles.

În plus, va cânta și Corul oficial al Încoronării – format din grupuri corale britanice de amatori. În timpul concertului, principalele repere din Marea Britanie vor fi iluminate cu proiecții, lasere și dronă, țara fiind luminată pentru a-l sărbători pe Regele Charles.

Aproximativ 10.000 de bilete au fost alocate publicului britanic prin intermediul unui scrutin geografic, iar alte 57 de locații vor transmite concertul pe ecrane mari pentru ca localnicii să se bucure împreună – printre aceste locații se numără Cardiff Castle, Belfast City Hall și Picadilly Gardens din Manchester, precum și Hyde Park, Green Park și St James’s Park din Londra.

Luni, 8 mai

The Big Help Out

În timp ce mulți britanici se vor putea bucura de o sărbătoare legală bonus unică în prima zi de luni după încoronare, grupurile de caritate alese vor lua parte la o inițiativă comunitară cunoscută sub numele de The Big Help Out. Printre parteneri se vor număra Cercetașii, Serviciul Regal de Voluntariat și grupuri religioase din toată Marea Britanie. Ca un omagiu adus regelui, inițiativa va încuraja oamenii să își sprijine comunitatea locală și să facă voluntariat.

Cât îi va costa încoronarea lui Charles III pe contribuabilii britanici?

Marea Britanie încă se resimte din cauza unei crize a costului vieții, deși acest lucru nu este evident din prețul încoronării lui Charles. Țara cheltuie bani grei pentru o petrecere demnă de un rege. Se estimează că weekendul prelungit îi va costa pe contribuabilii britanici cel puțin 100 de milioane de lire sterline.

Încoronarea reginei Elisabeta a costat 1,57 milioane de lire sterline, adică 56 de milioane de lire sterline în lire britanice de astăzi. Încoronarea lui Charles, care se dorea a fi o afacere mai modestă în comparație cu cea a regretatei regine, vine cu un preț mai mare în parte din cauza costurilor mai mari de securitate contemporane.

ADVERTISEMENT