LIVE Actualizat 09-05-2023
18:51

Război în Ucraina, ziua 440. Jurnalist AFP, ucis lângă Bahmut / Zelenski cere UE ridicarea restricțiilor impuse importului de cereale ucrainene

Război în Ucraina, ziua 440. Șefa Comisiei Europene și-a anunțat vizita la Kiev, unde se întâlnește cu președintele Volodimir Zelenski.
09.05.2023 | 21:41
Razboi in Ucraina ziua 440 Jurnalist AFP ucis langa Bahmut  Zelenski cere UE ridicarea restrictiilor impuse importului de cereale ucrainene
Atacuri ale Rusiei asupra Kievului, de Ziua Victoriei Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
09-05-2023
18:51

Arman Soldin, jurnalist AFP, ucis lângă Bahmut

Coordonatorul video al Agenției France-Press (AFP) în Ucraina, Arman Soldin, a fost ucis marţi după-amiaza. Tragedia s-a produs într-un atac cu rachete în estul Ucrainei, potrivit Sky News.

Tânărul jurnalist a căzut victimă unui bombardament care a avut loc în jurul orei locale 16:30 (13:30 GMT) în împrejurimile oraşului Ceasov Iar, situat în apropiere de Bahmut.

”Suntem devastați de vestea potrivit căreia jurnalistul video AFP, Arman Soldin, a murit astăzi în estul Ucrainei. Gândurile noastre se îndreaptă către familia și cei dragi ai săi.

Soldin, care a fost coordonatorul nostru video în Ucraina, a fost ucis de e un atac cu rachete în apropierea orașului Chasiv Yar, au declarat colegii AFP care au fost martori la incident.

Atacul a avut loc în afara orașului, aproape de Bakhmut – epicentrul luptelor din estul Ucrainei timp de câteva luni”, a transmis AFP într-o postare pe Facebook.

09-05-2023
16:08

Zelenski vrea ca UE să ridice restricţiile impuse importului de cereale ucrainene. Cerere adresată Ursulei von der Leyen

Volodimir Zelenski a calificat restricțiile comerciale impuse Ucrainei de unii dintre vecinii săi din estul Europei drept ”inacceptabile” și a cerut ca aceste măsuri să fie eliminate.

Liderul de la Kiev a înaintat o cerere în acest sens chiar către șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezentă marți într-o vizită oficială în statul invadat de Rusia.

Preşedintele ucrainean i-a spus reprezentantei de la Bruxelles că se aşteaptă ca UE să elimine restricţiile comerciale asupra importurilor de cereale din Ucraina, notează Sky News.

Reamintim că, la finalul lunii aprilie, Comisia Europeană a permis, pe o perioadă limitată, ca ţările vecine Ucrainei, Polonia, Ungaria, România, Slovacia şi Bulgaria, să permită doar tranzitul cerealelor ucrainene, nu şi importul.

Toate aceste ţări s-au plâns că cerealele ucrainene le inundă pieţele şi îi afectează pe producătorii locali. Măsurile luate de Comisia Europeană se referă la grâu, porumb, seminţe de rapiţă şi de floarea-soarelui. Ele putea fi extinse şi la alte produse.

09-05-2023
09:45

Şeful Wagner spune că militarii armatei ruse şi-au părăsit poziţiile din Bahmut

Evghenii Prigojin, şeful grupării paramilitare Wagner, îi acuză pe militarii din armata regulată a Rusiei că au fugit de pe poziţiile lor din Bahmut.

“Astăzi, marţi, una dintre unităţile Ministerului Apărării a fugit de pe unul dintre flancurile noastre (…). Ei şi-au părăsit poziţiile, au fugit”, a spus Prigojin.

“De ce statul nu reuşeşte să apere ţara?”, a mai spus el într-o înregistrare video postată pe Telegram, în timp ce Vladimir Putin prezida parada militară de la Moscova.

09-05-2023
07:24

Vladimir Putin a participat la Parada de Ziua Victoriei

Vladimir Putin a ţinut marţi un discurs în Piaţa Roşie din Moscova, unde a asistat la parada de 9 mai.

“A fost declanșat un război împotriva Rusiei, dar ne putem descurca. Am respins terorismul internațional și îi vom proteja, de asemenea, pe locuitorii din Donbas.

Elitele vestice şi globaliştii încurajează rusofobia şi distrug valorile familiale”, a spus preşedintele Rusiei.

09-05-2023
06:35

Ucrainenii au atacat regiunea rusă Belgorod

Forțele ucrainene au bombardat regiunea Belgorod de la granița Rusiei cu Ucraina, rănind cel puțin cinci persoane și distrugând case și linii electrice, a declarat guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov, potrivit Reuters.

Orașul Şebekino din sudul regiunii a fost bombardat în trei rânduri, cinci persoane fiind rănite, a spus Gladkov, adăugând că cel puțin alte cinci case au luat foc.

Luni seara, sistemele rusești de apărare aeriană au doborât o dronă deasupra orașului Valuyki. Până în prezent, nu există informații despre victime și distrugeri, dar la fața locului lucrează serviciile de urgență.

Ucraina aproape niciodată nu își revendică public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei și pe teritoriul controlat de ruși din Ucraina, dar recent s-a subliniat că distrugerea infrastructurii este pregătirea pentru o ofensivă planificată la sol.

09-05-2023
06:31

Rusia a atacat capitala Ucrainei cu rachete de croazieră

Rusia a lansat marţi, pentru a doua zi la rând, zeci de rachete de croazieră asupra Ucrainei, dintre care 15 au vizat numai capitala Kiev.

Șeful administrației militare a orașului Kiev, Serghei Popko, a declarat că “planurile agresorilor au eșuat”. Atacul de marți, al cincilea din această lună, a avut loc la o zi după ce Rusia a lansat cel mai mare număr de drone de până acum.

“Ca şi pe front, planurile agresorului au eşuat”, a declarat Popko. “Ei încearcă să ucidă cât mai mulţi civili posibil în această zi”, a adăugat acesta, referindu-se la Ziua Victoriei, sărbătorită cu fast la Moscova.

Toate cele 25 de rachete de croazieră lansate de Rusia împotriva Ucrainei în cursul nopţii de luni spre marţi, cu excepţia a două, au fost interceptate de apărarea aeriană a ţării, au anunţat Forţele Aeriene ucrainene, marţi, într-un comunicat.

Război în Ucraina, ziua 440. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va întâlni marți, la Kiev, cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni Comisia Europeană.

Război în Ucraina, ziua 440. Ursula von der Leyen, întâlnire cu Zelenski la Kiev

Vizita, cu ocazia Zilei Europei, reafirmă “sprijinul neclintit al UE față de această țară”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. “Vizita se va concentra pe toate dimensiunile relațiilor noastre cu Ucraina“, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

UE ar putea impune penalități țărilor care ajută Moscova să evite sancțiunile occidentale, în cadrul unei campanii de eliminare a lacunelor din regimul de restricții asupra economiei rusești. Un proiect de regulament al UE propune ca țările din afara UE să poată fi incluse în viitoarele sancțiuni dacă se dovedește că prezintă “un risc deosebit de ridicat de a fi folosite pentru eludarea sancțiunilor împotriva Rusiei”, relatează The Guardian.

Cel mai mare producător de oțel din Ucraina își oprește activitatea marți

Cel mai mare producător de oțel din Ucraina, ArcelorMittal Krivoi Rog, a declarat că le-a spus angajaților să își ia liber marți sau să lucreze de la distanță din cauza amenințării atacurilor aeriene rusești. Compania, care are aproximativ 20.000 de angajați, este situată în orașul central Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, care este adesea ținta atacurilor rusești cu drone și rachete.

ADVERTISEMENT

Un purtător de cuvânt a declarat că măsura reflectă “escaladarea atacurilor inamice în întreaga țară și doborârea unei drone de recunoaștere în Kryvyi Rih, sâmbătă”.

Moscova a intensificat atacurile aeriene în această lună, în timp ce Ucraina se pregătește să lanseze o contraofensivă împotriva invaziei Rusiei. De asemenea, a promis să riposteze după ce a acuzat Kievul pentru un aparent atac cu dronă asupra clădirii Kremlinului din Moscova, pentru care Ucraina a negat responsabilitatea.

ADVERTISEMENT

Rusia oprește reactoarele de la Zaporojie de teama ”provocărilor ucrainene”

Operațiunile la centrala nucleară din Zaporojie sunt suspendate în cazul unor “provocări” din partea forțelor ucrainene, a anunțat agenția de presă de stat TASS. Se așteaptă ca Ucraina să inițieze o contraofensivă pentru a recuceri teritoriul controlat de Rusia, inclusiv, potențial, în regiunea Zaporojie, iar autoritățile ruse au început să evacueze oamenii.

TASS l-a citat pe Evgheni Balițki, guvernatorul instalat la Moscova, care a declarat: “Am văzut că nivelul (apei din rezervorul Kakhovka din apropiere) a crescut la 17,8 metri. Ne dăm seama că aceasta este o manipulare. Reactoarele nucleare au fost suspendate”.

ADVERTISEMENT

Un număr total de 1.679 de persoane, dintre care 660 de copii, au fost evacuate din zonele din apropierea centralei nucleare din Zaporojie, a declarat un oficial instalat de Moscova în părțile controlate de Rusia din regiunea Zaporojie.

Șeful organismului de supraveghere a energiei nucleare al ONU, Rafael Grossi, a avertizat că situația din jurul centralei a devenit “potențial periculoasă”, în condițiile în care se așteaptă ca Ucraina să înceapă în curând o contraofensivă mult așteptată pentru a recuceri teritoriul controlat de Rusia, inclusiv în regiunea Zaporojie.

ADVERTISEMENT