News

Război în Ucraina, ziua 466. Jocuri periculoase la Kremlin: cecenii lui Kadîrov, tensiuni cu mercenarii Wagner

O situație potențial explozivă a fost semnalată în rândul armatei ruse, între cele mai importante două grupări speciale, Ahmat și Wagner.
04.06.2023 | 05:30
Razboi in Ucraina ziua 466 Jocuri periculoase la Kremlin cecenii lui Kadirov tensiuni cu mercenarii Wagner
Mercenarii Wagner ar putea fi înlocuiți cu cecenii lui Kadîrov / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cecenii lui Ramzan Kadîrov par să aibă alocat din nou un rol important în ofensiva din Ucraina. Mișcarea ar fi fost pusă la cale de la Moscova, cu scopul de a diminua din meritul grupării Wagner.

Cecenii lui Kadîrov s-au întors în Ucraina

În prezent, trupele speciale cecene Ahmat, denumite după numele tatălui liderului Ramzan Kadîrov, sunt concentrate în regiuni precum Donețk, Zaporojie și Herson, potrivit unui raport al Ministerului rus al Apărării citat de agenția spaniolă EFE. Ieri, cecenii lui Kadîrov duceau lupte grele cu armata ucraineană pentru eliberarea orașului Mariinka.

ADVERTISEMENT

Cecenii au intrat într-un con de umbră, după primele luni de război, în care au jucat un rol cheie în operațiunile Rusiei. Ulterior, rolul lor a devenit din ce în ce mai lipsit de importanță, mai ales după ce în Ucraina au ajuns temuții mercenari din Wagner.

Evgheni Prigojin, șeful Wagner, acuză Kremlinul de ”jocuri periculoase”

Reintrarea în scenă a cecenilor este menită tocmai să creeze tensiuni între aceștia și mercenari, crede șeful Wagner, Evgheni Prigojin. Deși oamenii lui au ocupat recent orașul Bahmut, după mai bine de opt luni de lupte sângeroase, Prigojin susține în continuare că este sabotat de la Moscova.

ADVERTISEMENT

El spune că oficialii Kremlinului încearcă acum să semene discordie între cele două grupări armate, tocmai pentru a-i lua din meritele câștigate pe front.

”Jocurile periculoase au devenit obișnuite în turnurile Kremlinului. (…) Ei pur și simplu distrug statul rus”, a spus șeful Wagner, citat de Reuters.

ADVERTISEMENT

Ramzan Kadîrov a fost trecut ”în rezervă” după ce a ironizat Moscova

Evgheni Prigojin i-a atacat în mod constant, în ultimele săptămâni, pe generalii ruși care supervizează ofensiva din Ucraina, și pe care-i acuză că i-a abandonat oamenii fără muniție și echipament militar.

La fel se întâmpla și în urmă cu un an, cu Ramzan Kadîrov, care începuse să critice, ce-i drept, mult mai timid, Kremlinul. Liderul cecen a avut câteva ieșiri considerate arogante la adresa Moscovei, în postările sale de la începutul războiului. Drept urmare, la scurtă vreme, el a fost exclus din planurile de război ale Kremlinului.

ADVERTISEMENT

De data aceasta, Kadîrov pare mult mai motivat să facă ”ordine” pe frontul din Ucraina. El susține că trupele Ahmat vor activa în sectoarele cele mai periculoase de pe teritoriul ucrainean, adică exact locațiile care erau, până acum, în ”grija” mercenarilor de la Wagner.

ADVERTISEMENT