News

Război în Ucraina, ziua 473. Ce condiții pune Moscova pentru negocierile cu Ucraina. Rusia acuză Kievul că a încercat să atace o navă rusească cu drone

Deși Ucraina nu vorbește și nu comentează contraofensiva la nivel oficial, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut primele declarații în acest sens.
11.06.2023 | 17:56
Razboi in Ucraina ziua 473 Ce conditii pune Moscova pentru negocierile cu Ucraina Rusia acuza Kievul ca a incercat sa atace o nava ruseasca cu drone
Război în Ucraina, ziua 472. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
11-06-2023
14:56

Rusia acuză Ucraina ca i-a atacat o navă de război

Rusia acuză Ucraina că a încercat să atace o navă rusească de război, fără succes, cu nu mai puțin de șase drone de mare viteză. E vorba despre nava ”Priazovie”, care se ocupa de ”monitorizarea situaţiei şi asigurarea securităţii de-a lungul rutelor gazoductelor TurkStream şi Blue Stream din partea de sud-est a Mării Negre”.

Ucraina ar fi atacat la 300 de kilometri de Sevastopol sediul flotei ruse de la Marea Neagră. ”Nava Priazovie” din Flota Mării Negre continuă să-şi îndeplinească sarcinile care i-au fost atribuite”, a transmis Ministerul Apărării.

11-06-2023
12:09

Moscova cere noi teritorii pentru a negocia pacea cu Ucraina

În ciuda faptului că în ultimul an, cu excepția Bahmutului, armata rusă nu a mai reușit să avanseze în Ucraina, oficialii de la Moscova susțin că dacă Kievul dorește să intre în negocieri de pace cu Rusia atunci ar trebui să cedeze mai multe teritorii.

„Pentru a începe negocierile cu Ucraina, este necesar ca aceasta să transfere regiunile Nikolaev, Odesa și Harkov către Rusia”, a declarat într-un interviu Serghei Tsekov, membru al Comitetului pentru afaceri internaționale al Consiliului Federației din Federația Rusă, senator din Republica Crimeea, citat de Moscow Times.

Senatorul și-a exprimat îndoiala cu privire la faptul că Ucraina își va da în curând și consimțământul public pentru negocieri, dar a menționat că, în cazul transferului acestor teritorii, ar fi posibilă începerea unui dialog.

În același timp, el a subliniat că problemele privind demilitarizarea, denazificarea și statutul de neutralitate ar trebui să rămână pe ordinea de zi. De asemenea, el a menționat că partea ucraineană trebuie să își exprime ea însăși disponibilitatea pentru negocieri, arată sursa citată.

Duminică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că în prezent nu există nicio bază pentru un dialog cu Ucraina. El a precizat că Kievul nu este pregătit să se așeze la masa negocierilor cu Moscova, iar autoritățile ucrainene nu stabilesc contacte.

“Acum nu mai există nicio bază, nici măcar una șubredă, pentru a construi măcar un fel de dialog. Vedem: a – lipsa de voință a regimului, b – nepregătirea, c – inadmisibilitatea regimului din partea proprietarilor, ca să spunem așa, fără echivocuri diplomatice. Prin urmare, acum nu există condiții prealabile pentru negocieri”, a declarat Peskov.

 

11-06-2023
09:57

Prima localitate eliberată în contraofensiva ucraineană

Pe rețelele de socializare au apărut înregistrări cu trupele ucrainene care ridică drapelul Ucrainei în localitatea Blagodatne, din regiunea Donețk. Zvonuri cu privire la faptul că forțele ucrainene controlează această localitate au circulat încă de sâmbătă, însă confirmarea vizuală a venit abia azi.

Localitatea se află în regiunea Donețk, pe axa spre Mariupol (S-E) a atacurilor ucrainene. Localitatea se află la circa 8 kilometri distanță de unde era anterior linia frontului. Totuși, unii comentatori subliniază că forțele ucrainene nu au ajuns încă la prima linie de fortificații a armatei ruse în această zonă a frontului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat cel mai clar indiciu de până acum că efortul mult așteptat al armatei sale de a elibera teritoriul deținut de forțele de ocupare ale Rusiei este în desfășurare, spunând că „în Ucraina au loc acțiuni contraofensive și defensive relevante”.

Război în Ucraina, ziua 473. Primul anunț referitor la contraofensivă

Vorbind la Kiev sâmbătă, liderul ucrainean a fost rugat să răspundă comentariilor omologul său rus Vladimir Putin, care a susținut vineri că contraofensiva ucraineană a început cu siguranță – și nu a avut succes.

ADVERTISEMENT

Zelenski a comentat sugestiile lui Putin conform cărora forțele armate ucrainene se luptă și a încercat să aplice o presiune psihologică proprie. “Este interesant că Putin vorbea despre contraofensiva noastră”, a spus Zelenski ca răspuns. Este important ca Rusia să simtă (contraofensiva), să simtă că nu mai are mult timp”, a adăugat Zelenski.

Zelenski a spus că ”în Ucraina au loc acțiuni contraofensive și defensive relevante”, dar a spus că ”nu va oferi niciun detaliu despre stadiul în care se află”.  După ce și-a petrecut cea mai mare parte a iernii implicată în lupte în jurul orașului de est Bakhmut, precum și după ce și-a antrenat soldații și a așteptat sosirea ajutorului militar occidental, cum ar fi tancuri și arme cu rază mai lungă de acțiune, în ultimele săptămâni Ucraina intensifică în mod clar activitățile militare.

ADVERTISEMENT

Acestea au inclus operațiuni de modelare – lovituri asupra țintelor aflate mult în spatele liniilor frontului, cum ar fi depozitele de combustibil și barăcile soldaților. Și mai recent, armata ucraineană a desfășurat operațiuni de sondare, menite să testeze punctele slabe ale inamicului, precum și pregătirea acestuia pentru luptă.

Cu toate acestea, este încă departe de a fi clar că Ucraina a început să avanseze un număr mare de forțe terestre în încercarea de a recuceri zonele de teritoriu deținute de forțele de ocupație ruse. Totuși, Ministerul Apărării al Rusiei raportează alte operațiuni ofensive ucrainene de-a lungul liniei frontului la sud și est de Zaporojie, la un nivel de intensitate compatibil cu cel observat de la începutul săptămânii.

ADVERTISEMENT

Trupele brigadei Vostok, aflate imediat la sud-est de orașul din prima linie Orikhiv, au respins două încercări de avansare ale unităților de tancuri ucrainene, potrivit unui post Telegram al ministerului apărării. Unul era în apropiere de satul Novopokrovka, se arată în mesaj.

În plus, s-a spus că două coloane blindate ucrainene au fost respinse în apropierea satelor Novodanilovka și Mala Tamkachka. În aceeași zonă, bloggerii militari ruși au declarat că trupele ruse aflate în poziții apropiate de drumul de la sud de Orikhiv spre Tokmak continuă să raporteze focuri de artilerie ucrainene extrem de puternice.

ADVERTISEMENT

Mai la est de-a lungul liniei frontului, la sud-vest de Velyka Novosilka în regiunea Donețk, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele ucrainene au mai făcut trei încercări de avansare, despre care a spus că toate au fost învinse.

Presa occidentală nu poate verifica afirmațiile rusești, iar imaginea nu este mai clară din partea ucraineană. Oficialii de la Kiev au dezvăluit puține informații de când și-au intensificat activitățile de-a lungul frontului dintre Zaporojie și Donețk în urmă cu aproximativ șase zile.

ADVERTISEMENT