LIVE Actualizat 09-06-2023
16:51

Război în Ucraina, ziua 471. Vladimir Putin, despre contraofensiva ucraineană: ”Cu certitudine a început”

Rușii au anunțat lupte grele în Donețk și Zaporojie, în timp ce CNN scrie că forţele Kievului au suferit pierderi grele în asaltul de pe frontul de est.
09.06.2023 | 19:50
Razboi in Ucraina ziua 471 Vladimir Putin despre contraofensiva ucraineana Cu certitudine a inceput
Război în Ucraina, ziua 471 Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
09-06-2023
16:51

Vladimir Putin: ”Contraofensiva ucraineană a început”

Președintele rus Vladimir Putin transmite și el că mult anticipata contraofensivă ucraineană a început, dar nu a avut succes. ”Se poate afirma cu o certitudine absolută că a început”, a declarat Putin. ”Se poate afirma că toate încercările de contraofensivă făcute până acum au eșuat. Dar, potențialul ofensiv al regimului trupelor de la Kiev rămâne încă”, a spus Putin într-un videoclip distribuit pe Telegram de presa de stat rusă.

Putin a subliniat că “trupele ucrainene nu au îndeplinit sarcinile care le-au fost atribuite în niciunul dintre sectoarele principale. Acesta este un lucru absolut evident”, adăugând că ultimele două zile au fost “foarte intense”. Forțele ucrainene par să fi intensificat activitățile de-a lungul liniei frontului, la sud-estul orașului Zaporojie. Dar, este încă prea devreme pentru a obține o imagine reală a ceea ce se întâmplă. Kievul a pregătit de multă vreme o contraofensivă, dar oficialii au spus că nu va fi anunțată.

Presa occidentală nu poate verifica în mod independent afirmațiile făcute de oficiali ruși sau pe cele ale bloggerilor militari ruși. Cu toate acestea, un comandant ucrainean local care conduce trupele de-a lungul aceleiași linii de front a respins sugestia că Ucraina a început marea sa încercare de a recuceri teritoriul. În schimb, comandantul a caracterizat luptele drept ”recunoaștere în forță” – operațiuni menite să cerceteze apărarea inamicului pentru punctele slabe și să-i testeze pregătirea la luptă.

09-06-2023
11:30

Momentul în care o rachetă rusească loveşte un supermarket din oraşul Uman

Cel puţin zece persoane au fost rănite după un atac cu rachete în oraşul Uman din regiunea Cherkasy, din centrul Ucrainei, a afirmat un oficial militar. Pe internet a apărut un videoclip cu momentul atacului.

O cameră de supraveghere din centrul comercială a înregistrate un bliț puternic, urmat de împrăștierea resturilor generate de explozie. Se vede și cât de speriați sunt oamenii, care au căzut la podea, după care aceştia au început să fugă de la locul atacului.

 

Unul dintre cei zece răniţi, o femeie, se află în stare gravă.

Atacuri au fost înregistrate şi în regiunile Jitomir și Dnipropetrovsk. În regiunea Dnipropetrovsk au fost deteriorate două case private, o mașină și o conductă de gaz, iar în regiunea Jitomir o clădire rezidențială a fost distrusă, iar alte 12 au fost avariate. O persoană a murit, iar trei au fost rănite.

Război în Ucraina, ziua 471. Armata rusă a transmis că se dau lupte grele în regiunea de est Donețk și Zaporojie în sud-est. Purtătorul de cuvânt al batalionului rus Vostok a spus că s-au dat bătălii de artilerie și infanterie, dar au avut loc și atacuri cu drone.

Război în Ucraina, ziua 471. Ucrainenii au atacat din nou Belgorod

Oficialul rus susține că opt tancuri ucrainene au fost distruse în Donețk și 13 în Zaporojie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a lăudat forțele pentru eforturile lor la Donețk într-un mesaj video nocturn, spunând că acolo au avut loc lupte grele în ultimele 24 de ore. Bloggerii militari ruși au declarat că bătăliile au avut loc în apropierea orașului Orihiv, din regiunea Zaporojie.

ADVERTISEMENT

La rândul său, CNN, citând doi oficiali de rang înalt, scrie că forţele ucrainene au suferit pierderi de echipament greu şi militari şi întâmpină o rezistenţă mai mare decât prevedeau din partea forţelor ruse în prima lor încercare de a străpunge linii ruse în estul Ucrainei.

Unul dintre cei doi oficiali estimează aceste pierderi – inclusiv un vehicul blindat de transport de trupe de tip MRAP, livrat Ucrainei de către Statele Unite – drept ”semnificative”. Forţe ucrainene au reuşit să copleşească unele forţe ruse în estul Ucrainei, în zona oraşului Bahmut.

ADVERTISEMENT

Însă forţe ruse, înarmate cu rachete antitanc, grenade şi obuze au opus o rezistenţă aprigă, baricadate după mai multe linii defensive adânci, protejate de terenuri minate, care au distrus numeroase vehicuel blindate ucrainene.

Ministerul rus al Apărării anunţa miercuri că o ofensivă ucraineană la Bahmut a fost dejucată. “Forţele armate ucrainene au eşuat să-şi atingă obiectivele ofensivei şi au suferit pierderi semnificative în direcţia de sud a Doneţkului. Ele au încercat să spargă apărarea trupelor ruse în direcţia Doneţk, în apropiere de Bahmut”, anunţa un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării de la Moscova.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, Kievul şi-a îndreptat însă forţele şi spre regiunea rusă Belgorod, iar guvernatorul acesteia a anunţat că apărarea antiaeriană rusă a fost pusă în funcţiune din cauza atacurilor ucrainenilor.

”Sistemul nostru de apărare antiaeriană a intrat în acţiune în Belgorod şi a interceptat două ţinte care se apropiau de oraş”, a anunţat într-o postare pe Telegram Viaceslav Gladkov. ”În prezent, nu s-au raportat victime. Epava a avariat un acoperiş al unei case şi maşini. Echipe de intervanţie se află la faţa locului şi patrulează din uşă în uşă”, a anunţat el.

ADVERTISEMENT

În altă ordine de idei, Suspilne, televiziunea de stat ucraineană, relatează că nivelul apei din Herson a scăzut cu 20 cm peste noapte, citându-l pe șeful guvernului regional, Oleksandr Prokudin. Se mai spune că din zonele inundate au fost evacuate 2.352 de persoane, precum și 550 de animale.

ADVERTISEMENT