News

Garanții de securitate pentru Ucraina. Occidentul, nepregătit să-i ofere ceva concret lui Zelenski

Occidentul, divizat privind garanții de securitate pentru Ucraina. Aliații, reticenți cu un calendar de aderare a Kievului la NATO.
08.06.2023 | 13:12
Garantii de securitate pentru Ucraina Occidentul nepregatit sai ofere ceva concret lui Zelenski
Livrările de arme pe termen lung nu reprezintă garanții de securitate pentru Zelenski / Foto: Facebook, Volodimir Zelenski
ADVERTISEMENT

Occidentul nu este pregătit să ofere Ucrainei promisiunile de securitate pe care le dorește. Planificarea pentru a traduce apelurile Kievului pentru garanții de securitate în ceva tangibil este încă confuză, în ciuda urgenței crescânde. Ucraina pledează pentru garanții de securitate obligatorii pentru a-și asigura supraviețuirea pe termen lung. Doar că aliații nu sunt încă pregătiți să facă acest lucru. În ciuda lunilor de discuții pe această temă, alianța occidentală este încă divizată cu privire la aproape fiecare element al modului în care trebuie să răspundă la această cerere, potrivit a cinci diplomați europeni.

Ce înseamnă, de fapt, garanții de securitate?

Ar trebui ca NATO, la care Ucraina aspiră să adere, să aibă aceste discuții? Sau ar trebui ca cele mai mari puteri militare ale lumii să ofere promisiuni individuale? Sunt viabile orice garanții de securitate în afara aderării la NATO? Și, se întreabă oficialii, ce înseamnă de fapt o „garanție de securitate”? Toate aceste întrebări rămân deschise, au spus diplomații, chiar dacă aliații se vor reuni la Vilnius, luna viitoare, pentru un summit cheie al NATO.

ADVERTISEMENT

Ucraina a stabilit summit-ul ca un fel de termen limită, făcând presiuni pentru ca aliații să își ia angajamente explicite la reuniune cu privire la permiterea intrării Ucrainei în NATO și la oferirea de garanții de securitate pe parcurs. „Ucraina este cea mai experimentată țară din lume în a auzi ‘nu’ din partea NATO”, a deplâns vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană Olga Ștefanișina.

Kiev: „Avem nevoie de claritate”

„Avem nevoie de claritate”, a adăugat ea, „că aderarea Ucrainei la NATO este inevitabilă și nu va fi un fel de monedă de schimb”. Astfel, susținătorii Kievului se confruntă cu o realitate incomodă: mulți nu vor de fapt să ofere Ucrainei un calendar concret pentru aderarea la NATO în acest moment. Dar, de asemenea, nu vor să-i lase pe ucraineni dezamăgiți sau vulnerabili la o nouă invazie rusă în viitor. Ca urmare, o serie de lideri vest-europeni se pronunță din ce în ce mai mult pentru garanții de securitate și oferă un limbaj mai optimist cu privire la aderare.

ADVERTISEMENT

Dar, dincolo de retorică, planificarea reală este confuză – o reflectare a dificultății de a aduce un grup divers de guverne pe aceeași lungime e undă în timp ce luptele fac ravagii pe teren în Ucraina. „Uneori este dificil de înțeles despre ce vorbim”, a declarat un diplomat de rang înalt din Europa de Est, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta despre dezbaterile interne ale Alianței Nord Atlantice.

Garanții de securitate: spectrul de opțiuni

Ucraina dorește ca liderii NATO să ofere Kievului o foaie de parcurs pentru aderare post război – și garanții concrete de securitate din partea capitalelor occidentale în acest interval. În ultimele zile, o serie de lideri occidentali au făcut cel puțin o declarație de formă privind necesitatea unor garanții de securitate pentru Ucraina.

ADVERTISEMENT

Președintele francez Emmanuel Macron a susținut „ceva între garanțiile de securitate de tip israelian și o aderare (la NATO) cu drepturi depline”, făcând referire la ajutorul militar dedicat pe care aliații l-au direcționat către Israel timp de ani de zile. Iar premierul britanic Rishi Sunak și-a adăugat propriul angajament vag, afirmând că aliații „vor să se asigure că punem în aplicare acorduri de securitate pentru Ucraina pe termen lung”.

Garanții de securitate: spectrul de opțiuni

Dar oficiali actuali și foști oficiali spun că nu există un consens în ceea ce privește acordarea de garanții – și nici în ceea ce privește ceea ce ar putea implica acestea, și ce format ar putea fi folosit. „La un capăt al spectrului”, a declarat Camille Grand, fost secretar general adjunct al NATO, se află aderarea deplină a Ucrainei la NATO. Această opțiune aduce cu ea garanția solidă a Articolului 5 – conform căruia un atac împotriva unui aliat este considerat un atac împotriva tuturor aliaților.

ADVERTISEMENT

La celălalt capăt al spectrului, a remarcat el, se află ceea ce poate fi considerat „garanții pe hârtie”, cum ar fi Memorandumul de la Budapesta din 1994, care a oferit Ucrainei asigurări vagi din partea Rusiei, a SUA și a Marii Britanii. Culmea ironiei acum, în conformitate cu acest Memorandum (prin care Kievul a renunțat la armele nucleare ale URSS de pe teritoriul său), Rusia s-a angajat să fie unul din garanții suveranității naționale și integrității teritoriale a Ucrainei.

Pact de securitate pentru Ucraina

Între cele două aspecte, a spus Grand, există multe „variante” – de la tratate bilaterale la angajamente politice de facto – iar provocarea este de a găsi „locul potrivit”. Una dintre propunerile aflate pe masă este așa-numitul „Pact de Securitate pentru Kiev”, un concept dezvoltat de biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski împreună cu fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. În cadrul acestui plan, un grup de bază de aliați și-ar lua angajamente obligatorii de a fortifica apărarea Ucrainei pentru anii următori, atât cu ajutor militar, cât și non-militar.

Separat, un grup de foști oficiali occidentali de rang înalt din domeniul apărării și universitari au prezentat, de asemenea, o idee axată pe cooperarea pe termen lung și pe sprijinirea Ucrainei pentru a-și extinde rapid propria industrie de apărare.

Acesta ar fi „similar cu angajamentul de apărare al SUA față de Israel”, a declarat Alexander Vershbow, un fost înalt oficial american care a fost, de asemenea, secretar general adjunct al NATO. Și ar servi ca un aranjament „interimar” până când Ucraina va adera la NATO, a adăugat el în cadrul unei conferințe desfășurate marți la Bruxelles, scrie Politico.

„Mai des auzim de asigurări, decât de garanții de securitate”

Cu toate acestea, oficialii spun că, atunci când politicienii vorbesc acum despre „garanții de securitate” și „asigurări”, ei vorbesc în esență despre promisiuni de a continua să furnizeze Kievului arme și instruire – nu despre promisiuni concrete de a veni în apărarea Ucrainei. „Mai des auzim de asigurări, decât de garanții de securitate”, a declarat un diplomat de rang înalt din Europa Centrală. „Totul pare să se rezume la furnizarea pe termen lung a mijloacelor pentru Ucraina de se putea apăra”. Un alt diplomat, din Europa de Vest, a confirmat: „Mulți dintre noi preferă să vorbească despre ‘asigurări de securitate’”.

Totuși, promisiunile pentru doar mai multe arme nu sunt exact ceea ce își dorește Ucraina. În schimb, pledoariile crescânde ale lui Zelenski – inclusiv în timpul unei apariții în persoană în fața liderilor europeni în Republica Moldova – au fost pentru promisiuni foarte solide care reprezintă un pas înainte spre NATO.

Olga Ștefanișina, vicepremierul ucrainean, a precizat că Ucraina are în vedere ceva asemănător cu angajamentele militare pe care Finlanda și Suedia le-au primit după ce și-au depus propriile candidaturi la NATO, în săptămânile care au urmat invaziei Rusiei.

Exemplul Suediei și Finlandei

La vremea respectivă, teama era că Rusia ar putea folosi perioada dintre cerere și aderare pentru a se îndrepta împotriva celor două țări, știind că acestea ar putea fi în curând sub incidența clauzei obligatorii de apărare reciprocă a articolului 5 al Alianței. Mai multe mari puteri NATO au umplut golul, indicând că vor interveni în cazul în care Rusia va trece l acțiune.

„Avem nevoie de garanții clare de securitate, după exemplul Finlandei și al Suediei”, a spus Ștefanișina. Iar aceste garanții, a adăugat ea, ar trebui să se aplice „pentru perioada de tranziție înainte de aderarea efectivă a Ucrainei la NATO, când va fi aplicabil în ceea ce ne privește Articolul 5 privind apărarea colectivă”.

Aceasta este însă o parte a problemei. Diplomații sunt divizați cu privire la faptul dacă garanțiile – sau asigurările – ar trebui să facă parte din discuțiile NATO cu privire la candidatura Ucrainei. Până acum, majoritatea celor care urmăresc aceste discuții spun că dezbaterea în jurul garanțiilor va avea loc cel mai probabil în afara cadrului Alianței.

Articolul 5 al NATO, principala certitudine

„Garanțiile de securitate ale NATO sunt Articolul 5, este statutul de membru deplin”, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, întrebat despre eventualele garanții de Securitate pentru Ucraina.

„Știu că există, de asemenea, discuții și consultări între Ucraina și unii aliați cu privire la acorduri bilaterale”, a adăugat el. Dar chiar dacă problema nu se află în mod oficial pe agenda NATO, dezbaterea privind garanțiile este acum în atenția tuturor, în timp ce aliații se pregătesc pentru summit-ul din iulie.

„Indiferent dacă (garanțiile) vor fi menționate sau nu în comunicatul NATO, practic, ele vor avea un impact indirect asupra Alianței”, a declarat diplomatul de rang înalt din Europa Centrală, „așa că a respinge această problemă și a pretinde că nu este o problemă NATO, nu este util”.

Pentru unii oficiali, dezbaterea privind garanțiile de securitate este o distragere a atenției de la singura garanție despre care ei spun că contează cu adevărat: eventuala aderare a Ucrainei la NATO. „Se gândește vreo țară în mod serios să ofere Ucrainei garanții de securitate bilaterale autentice? Doar garanțiile articolului 5 contează”, a declarat primul diplomat din Europa de Est. Livrările de arme pe termen lung, a susținut acest diplomat, „nu reprezintă o garanție de securitate”.

ADVERTISEMENT
Tags: