LIVE Actualizat 12-06-2023
12:37

Război în Ucraina, ziua 474. Ucraina ar fi cucerit câteva sate / Vladimir Putin a ţinut un discurs

Între timp, numărul morților a crescut la cel puțin 14 după prăbușirea barajului Nova Kakhovka, spun oficialii ucraineni.
12.06.2023 | 15:29
Razboi in Ucraina ziua 474 Ucraina ar fi cucerit cateva sate  Vladimir Putin a tinut un discurs
Război în Ucraina, ziua 473. Foto: Twitter
ADVERTISEMENT
12-06-2023
12:37

Putin spune că e un moment dificil pentru Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a marcat, luni, ziua națională a Rusiei făcând un apel la mândria patriotică a rușilor pe fondul a ceea ce el a spus că sunt „vremuri dificile” pentru țară. Cu toate acestea, vorbind la o fastuoasă ceremonie de premiere care a avut loc la Kremlin, Putin nu a comentat direct ultimele evoluții din Ucraina, unde forțele de la Kiev au lansat o contraofensivă și au preluat în ultimele zile controlul asupra mai multor sate din estul regiunii Donețk.

„Această sărbătoare națională marchează inseparabilitatea istoriei noastre de secole, măreția și gloria patriei”, le-a spus Putin demnitarilor adunați la ceremonie. „Astăzi, într-un moment dificil pentru Rusia, sentimentele de patriotism și mândrie unesc societatea noastră și mai puternic… și servesc drept sprijin de încredere pentru eroii noștri care participă la o operațiune militară specială în Ucraina”, a spus Putin.

12-06-2023
08:16

Forbes scrie că Ucraina a suferit pierderi grele, britanicii spun ca ruşii exagerează

Ucraina a suferit deja pierderi mari de echipamente, iar contraofensiva abia a început, scrie Forbes. Cele două brigăzi de conducere din contraofensiva Ucrainei au pierdut cel puțin cinci vehicule specializate în atacul lor de la sud de Mala Tokmacka, săptămâna trecută. Echipate cu pluguri de mină și şenile, aceste vehicule ghidează tancurile și vehiculele de luptă ale infanteriei prin câmpurile de mine, arătând și pregătind o cale pentru ca tancurile să străpungă linia de apărare a inamicului.

Faptul că au fost pierdute mai multe vehicule specializate nu înseamnă că atacul asupra pozițiilor rusești de lângă Mala Tokmacka a eșuat, mai scrie Forbes. Asta cel puțin pentru o vreme. Un atac frontal asupra fortificațiilor inamicului, adică străpungerea liniilor de apărare, este una dintre cele mai dificile și potențial cele mai costisitoare operațiuni din războiul terestru.

Chiar și armatele cel mai bine echipate și mai bine antrenate se așteaptă să piardă până la jumătate din forța lor de asalt în timpul unei străpungeri reușite. De altfel, Brigada 47 de asalt ucraineană, în doar o săptămână de lupte grele, a fost nevoită să abandoneze trei dintre cele mai bune șase vehicule inovatoare ale sale – Leopard 2, de fabricație finlandeză. Alte pierderi ucrainene confirmate includ un vehicul specializat IMR-2 de tip sovietic și un fost Bergepanzer german.

Zona de la sud de Mala Tokmacka, prima linie din Zaporojie, este deosebit de importantă pentru ucraineni, aflată la aproximativ 10 kilometri nord de orașul important din punct de vedere strategic Tokmak, el însuși situat de-a lungul coridorului principal spre Melitopol. Dacă forțele ucrainene reușesc să pătrundă prin câmpurile minate de la sud de Mala Tokmacka și să scape spre Tokmak și apoi spre Melitopol, au șansa să reducă forțele rusești din Ucraina la jumătate. Prin urmare, vehiculele pierdute, scrie Forbes, sunt probabil un cost inevitabil al unei contraofensive de succes.

Pe de altă parte, afirmațiile rușilor despre numărul victimelor în contraofensiva ucraineană sunt „aproape sigur extrem de exagerate”, scriu serviciile de informații britanice.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, exagerează succesele în apărare pentru a-și îmbunătăți imaginea publică, în ciuda „criticilor din ce în ce mai puțin voalate din partea unor compatrioți ruși”, a declarat Ministerul Apărării britanic.

El a îndemnat industria de apărare să-și dubleze eforturile și a criticat ofițerii pentru că sunt prea lenți pentru a trimite vehicule de rezervă în prima linie. Şoigu vrea să se prezinte ca un „controlor al problemelor strategice” în timp ce Ucraina își intensifică ofensiva, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit.

Cel puțin 14 persoane au murit și peste 2.700 au fost evacuate din zonele inundate din sudul Ucrainei după prăbușirea barajului Nova Kakhovka, au informat duminică oficialii ucraineni. 190 de copii se numără printre evacuați, a declarat Ihor Klymenko, ministrul de interne al Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 474. Ucraina recucerește câteva sate

În zonele inundate controlate de Ucraina din regiunea Herson, Klymenko a explicat că cinci persoane au murit și 35 de persoane sunt date dispărute, inclusiv șapte copii. El a mai spus că o persoană a murit în regiunea Mykolaiv. În regiunea de est Dnipropetrovsk, care se află în amonte de barajul spart, aproape 162.000 de oameni au rămas fără apă, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

În teritoriul inundat ocupat de ruși, cel puțin opt persoane au murit în orașul Oleshky, a declarat duminică Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Herson, presei ucrainene. Potrivit administrației militare regionale Herson, bombardamentele forțelor ruse continuă, de asemenea, în ciuda eforturilor de evacuare.

”Inamicul a efectuat 41 de atacuri în ultima zi, lansând 247 de obuze din mortiere, artilerie, MLRS Grad, UAV-uri și avioane”, a spus administrația într-o postare Telegram duminică. Ucraina controlează malul de vest al râului Nipro și orașul Herson după contraofensiva sa de anul trecut, în timp ce trupele ruse rămân pe malul de est în regiunea Marii Herson.

ADVERTISEMENT

Totodată, o brigadă ucraineană a postat duminică un videoclip cu soldați care sărbătoresc în sud-estul Ucrainei, spunând că salută recucerirea satului Neskuchne din ghearele forțelor ruse. Videoclipul, care a fost geolocalizat de CNN, arată zece bărbați din Brigada 129 a Ucrainei stând în jurul drapelului batalionului lor în fața unei mici unități medicale din sat.

”Glorie Ucrainei, glorie eroilor”, strigă ei. Videoclipul, care a fost postat pe pagina de Facebook a batalionului, este însoțit de o declarație prin care se spune că satul a fost recucerit sâmbătă. În condițiile în care presa din Occident nu poate verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă, Ucraina încă nu a revendicat oficial recucerirea cu succes a Neskuchne, care se află imediat la sud de orașul Velyka Novosilka, pe linia frontului dintre Zaporizhzhia și Donețk.

ADVERTISEMENT

Însă, oficialii armatei ucrainene au spus că au luat înapoi satul vecin Blahodatne, iar bloggerii militari ruși raportează încă de sâmbătă seara că ambele sate au căzut în mâinile forțelor ucrainene. Capturarea raportată a acestor două teritorii mici vine la o zi după ce președintele Volodimir Zelenski a dat cel mai clar indiciu de până acum că mult așteptata contraofensivă a Ucrainei este în desfășurare.

Cu toate acestea, Zelenski și comandanții săi au oferit puține detalii despre amploarea atacului lansat până acum, în timp ce traficul feroviar în Crimeea a fost suspendat pentru câteva ore duminică, după ce o linie din estul peninsulei anexate Rusiei a fost avariată, a declarat șeful teritoriului, Serghii Aksenov, instalat de Rusia.

ADVERTISEMENT

Aksenov nu a oferit detalii despre cauza pagubelor, dar a spus că nu au fost victime. Rapoarte locale neconfirmate spun că a avut loc o explozie. Liniile feroviare din Crimeea sunt esențiale pentru aprovizionarea efortului de război al Rusiei și au fost vizate de mai multe ori de Ucraina, cel mai recent cu o săptămână în urmă, într-o încercare de lovitură cu drone la nodul feroviar de la Dzhankoi.

ADVERTISEMENT