News

Barajul Kahovka. De ce distrugerea lui nu va afecta contraofensiva ucaineană

Barajul Kahovka, armă cu două tăișuri pentru Rusia. Distrugerea lui afectează Crimeea dar nu va îngropa contraofensiva forțelor Kievului.
09.06.2023 | 11:36
Barajul Kahovka De ce distrugerea lui nu va afecta contraofensiva ucaineana
Rusia și Ucraina se acuză reciproc de distrugerea barajului Kahovka / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Barajul Kahovka, de a cărei distrugere Ucraina și Rusia se acuză reciproc, desi este un punct strategic acum afectat, nu va „inunda” contraofensiva Kievului, afirmă specialiștii. Distrugerea, marți, a barajului, care alimentează cu apă Crimeea, în apropiere de orașul Herson, a fost considerată o lovitură majoră pentru strategia militară de contraofensivă pe care forțele ucrainene o plănuiau de luni de zile. Pentru mai mulți experți importanța traversării Niprului în opțiunile strategice ale Ucrainei pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia nu trebuie supraestimată.

Barajul Kahovka: apa a inundat 600 de kilometri pătrați

Barajul Kahovka este noul punct fierbinte ai războiului declanșat de Rusia în Ucraina. După distrugerea acestui baraj, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a deplâns miercuri,  absența ajutorului umanitar din partea Națiunilor Unite și a Crucii Roșii. „Reprezentanții ONU și ai Crucii Roșii nu sunt aici. În toate aceste ore, ei încă nu sunt aici”, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu difuzat de presa germană Welt TV și Bild. El s-a declarat „șocat”, deoarece „acestea sunt forțele care trebuie să fie acolo pentru a salva viețile oamenilor”.

ADVERTISEMENT

Distrugerea barajului Kahovka a inundat o zonă de peste 600 de kilometri pătrați în sudul Ucrainei, atât pe malul drept al Niprului, controlat de Ucraina, cât și pe malul stâng, ocupat de Rusia, a anunțat joi un guvernator ucrainean. „Șase sute de kilometri pătrați au fost inundați în regiunea Kherson. 32% sunt pe malul drept și 68% pe malul stâng”, a declarat guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, pe rețelele de socializare.

Moscova și Kievul se acuză reciproc

Cancelarul german Olaf Scholz – și nu este singurul- și-a exprimat suspiciunile cu privire la originea și motivele care au stat la baza distrugerii barajului extrem de strategic Kahovka, marți, 6 iunie. „Privind toate dovezile, trebuie să presupunem în mod natural că a fost un atac rusesc pentru a opri ofensiva Ucrainei de a-și elibera propriul teritoriu”, a argumentat șeful guvernului german. Moscova s-a grăbit să conteste aceste acuzații, preluate și de autoritățile ucrainene. Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a acuzat Kievul, care ar fi căutat să „împiedice acțiunile ofensive ale armatei ruse pe această parte a frontului” prin sabotarea barajului.

ADVERTISEMENT

Joi, Rusia a acuzat Ucraina, în fața Curții Internaționale de Justiție (CIJ), că a distrus barajul cu lovituri de artilerie „masive”, respingând afirmațiile Kievului potrivit cărora Moscova ar fi responsabilă. „Regimul de la Kiev nu numai că a lansat atacuri masive de artilerie împotriva barajului (…), dar, de asemenea, a ridicat în mod deliberat nivelul apei din rezervorul Kahovka la un nivel critic”, a declarat diplomatul rus Alexandr Șulghin.

Traversarea Niprului, compromisă

Oricine ar fi responsabil, acest nou episod al războiului din Ucraina a forțat zeci de mii de oameni să fugă din zona calamitată și va avea un impact și asupra cursului războiului. Milioanele de metri cubi de apă care s-au revărsat în fluviul Nipru, inundând totul în calea lor, înseamnă că „dacă am fi vrut să traversăm fluviul în acest moment, a devenit imposibil”, a declarat un ofițer ucrainean care a preferat să rămână anonim, intervievat de Financial Times.

ADVERTISEMENT

Una dintre ipotezele cel mai des vehiculate cu privire la viitoarele planuri de contraofensivă ucrainene a fost aceea că armata ar urma să traverseze Niprul în regiunea Herson, unde fluviul este mai îngust, și apoi să avanseze cât mai repede posibil spre Crimeea. Scopul ar fi fost acela de a tăia liniile de aprovizionare rusești care pleacă din peninsulă pentru a sprijini trupele staționate în regiunea Zaporojia și în Donbas.

Un plan care acum pare compromis. Desigur, trecerea nu este imposibilă, subliniază Jeff Hawn, specialist în probleme militare rusești și consultant extern al New Lines Institute, un centru american de cercetare geopolitică. „Infanteria mai poate trece, în grupuri mici, dar nu și vehiculele blindate”, rezumă el. Problema nu este doar nivelul apei. „Distrugerea infrastructurii în urma inundațiilor și resturile care vor rămâne în urmă ar putea încetini înaintarea militarilor care au fi reușit să traverseze fluviul”, adaugă Jeff Hawn. Toate acestea reduc la neant rațiunea de a fi a unei astfel de traversări a Niprului.

ADVERTISEMENT

„Nici un impact asupra contraofensivei”

În acest scenariu, distrugerea barajului Kahovka ar trebui să determine statul major ucrainean să-și regândească contraofensiva. O veste bună, firește, pentru Moscova, care poate profita de acest răgaz pentru „a-și organiza mai bine apărarea”, afirmă Wall Street Journal. Cu toate acestea, mai mulți experți intervievați de France 24 consideră că traversarea Niprului în acest punct nu a fost niciodată o opțiune luată serios în calcul. „După părerea mea, acest dezastru nu va avea nici un impact asupra contraofensivei, deoarece Kievul pare oricum să vrea să se concentreze pe o ofensivă majoră în regiunea Vuledar și Donețk”, spune Sim Tack, analist militar la Forces Analysis, o companie de monitorizare a conflictului.

„Regiunea Herson este o alegere proastă pentru traversarea Niprului, deoarece terenul de acolo este foarte mlăștinos. Chiar și înainte de inundații, ar fi fost foarte complicat din punct de vedere logistic să se organizeze traversarea pentru vehiculele blindate necesare pentru a conduce contraofensiva”, confirmă Huseyn Aliyev, autor și expert în studii est-europene la Universitatea din Glasgow. Așadar, totul ar putea continua ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat? Nu chiar. „Acest dezastru de la barajul Kahovka a eliminat definitiv o opțiune pe care rușii erau totuși obligați să o ia în considerare”, spune Huseyn Aliyev.

Cu alte cuvinte, cele câteva mijloace de apărare pe care Moscova era obligată să le mențină în această regiune pentru orice eventualitate pot fi acum liber realocate în altă parte. Începând cu Donețk. „Donețk este acum ținta cea mai probabilă a contraofensivei ucrainene, care ar putea ocoli Niprul și coborî spre Mariupol, un obiectiv extrem de simbolic pentru armata ucraineană”, notează Jeff Hawn.

Barajul Kahovka, „ghiulea” de picioarele forțelor Kievului

Dezastrul de la barajul Kahovka are un alt avantaj pentru ruși: poate ține ocupate forțele Kievului. Nu este ușor să conduci o ofensivă majoră atunci când trebuie să organizezi eforturile de ajutorare și să monitorizezi în același timp situația umanitară. Ucraina ar putea fi tentată să își amâne operațiunile militare până când va avea o stăpânire fermă a situației din părțile din regiunea Herson aflate sub controlul său.

Dar autoritățile ucrainene, aflate sub presiune internațională, nu pot amâna prea mult timp contraofensiva. „Din punct de vedere politic, Kievul trebuie să arate că sprijinul militar internațional face diferența. De aceea, orice s-ar întâmpla, contraofensiva rămâne prioritatea numărul unu a guvernului”, spune Jeff Hawn. „De asemenea, Ucraina dispune de suficient personal civil pentru a se asigura că nu trebuie să își epuizeze linia frontului pentru a ajuta civilii din zonele inundate de la barajul Kahovka”, adaugă Sim Tack.

Crimeea, afectată de distrugerea barajului

Ucraina nu este singura țară afectată de aceste inundații. „Soldații ruși care ar fi trebuit să apere malurile Niprului au fost cei care s-au aflat în prima linie”, spune Huseyn Aliyev. Aceștia au fost nevoiți să își părăsească în grabă pozițiile și este posibil să fi fost nevoiți să lase în urmă unele echipamente. „Drumurile au fost inundate pe partea rusă a Niprului, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra organizării aprovizionării din Crimeea, care este un centru logistic important pentru trupele rusești din sudul Ucrainei și din Donbas”, mai spune acest expert.

Dar, dincolo de toate, pe termen lung, acest dezastru ar putea fi în dezavantajul Rusiei. „Inundațiile au afectat sistemul de irigații din Crimeea. Dacă peninsula rămâne fără apă, Rusiei îi va fi greu să își mențină întreaga organizație și trupele de acolo pentru foarte mult timp”, spune Sim Tack. Dacă Rusia se află într-adevăr în spatele distrugerii barajului în încercarea de a perturba pregătirile Ucrainei, calculele sale seamănă cu un joc incert de biliard.

ADVERTISEMENT
Tags: