LIVE Actualizat 16-06-2023
14:42

Război în Ucraina, ziua 478. Putin, discurs euforic la Sankt Peterburg: ”Contraofensiva ucraineană nu are nicio șansă” / ”Economia Rusiei crește”

Război în Ucraina, ziua 478. Zelenski apelează la ajutorul parlamentului elvețian și cere noi arme pentru contraofensiva ucraineană.
16.06.2023 | 17:31
Razboi in Ucraina ziua 478 Putin discurs euforic la Sankt Peterburg Contraofensiva ucraineana nu are nicio sansa  Economia Rusiei creste
Război în Ucraina, ziua 478. Zelenski cere mai multe arme. Foto: Facebook.
ADVERTISEMENT
16-06-2023
14:42

Putin, discurs euforic la Sankt Peterburg: ”Contraofensiva ucraineană nu are nicio șansă” / ”Economia Rusiei crește”

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut vineri, 16 iunie, o serie de declarații extrem de euforice la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg. El s-a referit în principal la situația de pe front, dar și la evoluția economiei rusești.

Vorbind despre frontul din Ucraina, dictatorul de la Kremlin a spus că Ucraina va rămâne în curând fără propriul echipament militar. Putin a spus că Volodimir Zelenski se va baza în viitorul apropiat doar pe armamentul și echipamentele furnizate de Occident. 

În plus, liderul de la Moscova a adăugat că Ucraina nu a reușit să facă progrese în contraofensivă și a spus că armata Kievului nu are ”nicio șansă” împotriva Rusiei, notează Sky News.

În discursul său de vineri, președintele rus a prezentat în termeni pozitivi situaţia economiei ţării sale. Putin spune că economia Rusiei ar putea crește cu până la 2% în acest an, deoarece revine de la contracția de anul trecut, în fața sancțiunilor occidentale.

16-06-2023
11:57

Ucraina: Rușii au atacat Kievul în momentul în care liderii africani au ajuns în capitală

Andrei Iermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei, a declarat vineri că „un alt atac terorist asupra capitalei a fost respins”. El a mai spus că momentul lansării rachetelor – care au avut loc în timp ce o delegație a șefilor de stat africani se afla în regiunea Kiev – a arătat că președintele rus Vladimir Putin continuă să acționeze într-o manieră extrem de iresponsabilă.

„Atacul rusesc cu rachete s-a produs exact când liderii africani au ajuns în capitală”, a spus Iermak. “Putin vrea să arate că este gata să ignore securitatea liderilor străini, chiar nu-i pasă, pentru că simte că este de neatins”, a adăugat el, amintind situaţii similare, petrecute anterior.

„Ne amintim că zburau rachete şi când președintele american Joe Biden și secretarul general al ONU Antonio Guterres au sosit în Ucraina”, a adăugat Iermak, într-o postare pe Telegram.

El a cerut lumii să adopte „cea mai dură poziție posibilă împotriva Rusiei” și să dea dovadă de putere în faţa „unei țări care subminează securitatea globală și acționează prin metode teroriste”.

Un martor Reuters din centrul Kievului a declarat că a auzit două explozii. Primarul Vitali Klitschko a raportat, de asemenea, explozii în districtul central Podil și a avertizat că și mai multe rachete se îndreaptă spre capitală. Un alt corespondent Reuters din capitală a văzut în aer dâra de fum a două rachete. Exploziile auzite vineri la Kiev au fost provocate de sistemele de apărare antiaeriană din apropierea capitalei ucrainene, a declarat după oprirea alarmei primarul Klitschko.

Război în Ucraina, ziua 478. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat Parlamentului Elvețian într-un discurs video în care a cerut sprijin pentru înarmarea statului pe care-l conduce. Într-un apel disperat, el a solicitat ca teritoriul ucrainean să fie protejat prin forța armelor, în fața agresiunii rusești continue.

Război în Ucraina, ziua 478. Zelenski cere noi arme pentru contraofensiva ucraineană

„Cerem lumii arme, pentru ca teritoriul nostru ucrainean să fie din nou un teritoriu al lumii – tot pământul nostru, toți oamenii noștri… Numai pentru asta! Exact așa cum prevede legea internațională.

ADVERTISEMENT

Lumea poate rezista împotriva unei asemenea agresiuni rusești numai prin forța armelor. Mulțumesc lumii pentru fiecare armă care ne ajută să salvăm oamenii de teroarea rusească”, a subliniat Volodimir Zelenski.

13 persoane au murit în urma atacului asupra orașului Krivoi Rog

Un bărbat în vârstă de 38 de ani, angajat ca asamblator la o întreprindere, a murit din cauza arsurilor primite în timpul atacului asupra orașului Krivoi Rog. Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare din Krivoi Rog, a informat prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram că atacul cu rachete a avut consecințe tragice, soldându-se cu moartea a 13 persoane. Autoritățile locale continuă să evalueze pagubele. „Din păcate, sunt 13 victime în urma atacului cu rachete asupra cartierelor pașnice din Krivoi Rog de alaltăieri”, a raportat oficialul.

ADVERTISEMENT

Pe plan internațional, Japonia a anunțat impunerea de sancțiuni împotriva a 17 persoane și 78 de organizații din Rusia. În același timp, japonezii au introdus restricții privind exportul de mărfuri care ar putea întări potențialul industrial al Rusiei și furnizarea de servicii de construcții și inginerie către aceasta. Joi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, și-a început vizita la centrala nucleară de la Zaporojie.

Norvegia și Danemarca donează încă 9.000 de cartușe de artilerie

Ministerul norvegian al Apărării a anunțat, joi, 15 iunie, că Norvegia și Danemarca vor dona împreună Ucrainei încă 9.000 de cartușe de artilerie. Norvegia va furniza proiectilele, în timp ce Danemarca va contribui cu focoase și propulsoare.

ADVERTISEMENT

“Este important să continuăm să rămânem uniți în demonstrarea sprijinului nostru pentru Ucraina. Norvegia va continua să sprijine Ucraina împotriva forțelor de invazie rusești atât timp cât va fi nevoie”, a remarcat ministrul norvegian al Apărării, Bjørn Arild Gram.

Ministrul danez interimar al apărării, Troels Lund Poulsen, a adăugat că Ucraina are în continuare nevoie urgentă de muniție în lupta sa împotriva Rusiei. Poulsen a anunțat că Danemarca va dona încă 1.500 de cartușe complete de artilerie și 500 de obuze.

ADVERTISEMENT

Această inițiativă de sprijin vine înaintea reuniunii miniștrilor apărării din cadrul NATO care se desfășoară azi la Bruxelles. Este de așteptat ca situația din Ucraina să fie una dintre temele discutate în cadrul acestei întâlniri, iar gestul Norvegiei și Danemarcei de a dona muniție reprezintă o manifestare concretă a solidarității aliate cu Ucraina în fața amenințării rusești.

Aceste donații evidențiază angajamentul statelor membre NATO de a sprijini Ucraina în eforturile sale de apărare și subliniază importanța colaborării internaționale în fața crizei actuale.

ADVERTISEMENT