News

Război în Ucraina, ziua 476. Medvedev amenință lumea cu distrugerea cablurilor de comunicații submarine / Lukașenko: ”Belarus va intra în război dacă e agresată”

Război în Ucraina, ziua 476. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că ucrainenii înaintează în contraofensiva lansată recent.
14.06.2023 | 15:36
Razboi in Ucraina ziua 476 Medvedev ameninta lumea cu distrugerea cablurilor de comunicatii submarine  Lukasenko Belarus va intra in razboi daca e agresata
Război în Ucraina. NATO: ”Ucrainenii înaintează în contraofensivă”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
14-06-2023
12:39

Aleksandr Lukașenko: ”Belarus va intra în război dacă e agresată”

Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, a avertizat că țara sa va intra în război în cazul în care va fi agresată. De asemenea, președintele bielorus a spus că nu va ezita să folosească arme nucleare furnizate de Rusia dacă ar exista o astfel de ”agresiune”, notează Sky News.
 
Din 24 februarie 2022 până în prezent, Belarusul s-a ferit de a se angrena în agresiunea rusă din Ucraina. În schimb, statul estic și-a oferit teritoriul pentru a ajuta armata lui Putin să lanseze atacuri în Ucraina.

14-06-2023
12:36

Rusia amenință planeta că taie cablurile de comunicare subacvatice

Rusia amenință că va distruge cablurile de comunicare subacvatice. Moscova, prin vocea fostului președinte, Dmitri Medvedev, spune că nu mai există limite morale, care să împiedice ţara să distrugă cablurile inamicilor săi geopolitici.

Regimul de la Kremlin continuă să acuze occidentul de complicitate la exploziile gazoductului Nord Stream. ”Dacă pornim de la complicitatea dovedită a ţărilor occidentale în aruncarea în aer a Nord Stream, atunci nu mai avem constrângeri – nici măcar morale – care să ne împiedice să distrugem comunicaţiile prin cablu ale duşmanilor noştri de pe fundul oceanului”, a declarat Medvedev, fost preşedinte al Rusiei între anii 2008 şi 2012, conform Reuters.

14-06-2023
09:56

Mâna dreaptă a lui Ramzan Kadîrov e de negăsit

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a publicat un mesaj criptic pe Telegram în care spunea că și-a pierdut ”dragul frate Adam Delimkhanov”, pe care nu reușește să-l mai contacteze. Kadîrov îi roagă pe reprezentanții serviciilor de informații ucrainene să spună ce poziții au lovit, pentru a-și dea seama dacă mâna sa dreaptă, cel mai important conducător de oști cecene, mai e în viață.

Nu pot să-l contactez pe Adam Delimkhanov în niciun fel. Nu pot lua legătura cu el. Rog serviciile de informații ucrainene să furnizeze informații despre exact ce loc și ce poziții au fost lovite, ca să-mi găsesc fratele drag. Promit o recompensă generoasă și vă rog să ajutați”, a scris Kadîrov.

Presa rusă relatează că unul dintre prietenii apropiați ai lui Kadîrov, Adam Delikhkmanov, a fost rănit după ce a sosit în regiunea Belgorod pentru a lupta cu ”sataniștii”. Conform Reuters, liderul militar al cecenilor ar fi fost rănit, deși existau informații că acesta ar fi fost ”neutralizat”.

Război în Ucraina. Contraofensiva lansată în urmă cu câteva zile de armata ucraineană pe frontul din sud și sud-est pare a decurge conform planurilor. NATO a făcut o serie de precizări în acest sens.

Război în Ucraina. NATO: ”Ucrainenii înaintează în contraofensivă”

În special pe frontul din Zaporojie și Donețk, ucrainenii au lansat o contraofensivă extrem de puternică în ultimele zile. Armata țării vecine a raportat atât pierderi de personal și echipamentele (tancuri, blindate etc), cât mai ales câștiguri teritoriale.

ADVERTISEMENT

Vorbind marți, 13 iunie, despre acest subiect, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că ucrainenii fac progrese și câștigă teren în contraofensiva lor, notează Sky News.

Șeful alianței nord-atlantice a făcut aceste declarații marți după-amiază, înaintea unei întâlniri cu secretarul de stat american Antony Blinken, adăugând că, totuși, contraofensiva este abia în primele zile.

ADVERTISEMENT

Cu cât ucrainenii vor putea elibera mai mult teritoriu, cu atât va fi mai bună poziţia lor la masa negocierilor“, a punctat liderul Alianţei Nord-Atlantice, în Biroul Oval, alături de preşedintele SUA, principalul arhitect al sprijinului occidental pentru Ucraina.

Tot marți, Casa Albă a anunţat un ajutor militar suplimentar de 325 de milioane de dolari. Acesta are ca scop în special consolidarea apărării aeriene a Ucrainei. Până în prezent, SUA au livrat sau promis peste 39,7 miliarde de dolari pentru armament forţelor de la Kiev, de la invazia rusă din 24 februarie 2022.

ADVERTISEMENT

Putin analizează retragerea din acordul privind exportul cerealelor prin Marea Neagră

Despre contraofensiva Kievului a vorbit, marți, și președintele Rusiei, Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a spus că, în timpul acesteia, Ucraina ar fi suferit pierderi ”de 10 ori mai mari” decât Rusia, conform Sky News.

Putin analizează serios o nouă lovitură pentru economia Ucrainei. Șeful statului rus spune că intenţionează să nu mai prelungească acordul care a permis Ucrainei să-şi reia exporturile de cereale prin porturile sale de la Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

Unul din motive este acela, spune Putin, că nu a fost respectată componenta înţelegerii în care statele occidentale au promis ridicarea restricţiilor care îngreunează exporturile ruse de cereale şi îngrăşăminte.

”Reflectăm acum la retragerea din acest acord privind cerealele. Numeroase condiţii care trebuiau aplicate nu au fost respectate. Statele occidentale ne-au păcălit”, a afirmat Putin la o reuniune cu corespondenţi de război ruşi.

Putin a mai acuzat Ucraina că a folosit culoarele maritime securizate pentru a ataca cu drone nave ale flotei ruse în Marea Neagră. ”O navă rusă în Marea Neagră a fost atacată cu o dronă ieri sau alaltăieri”, a exemplificat el.

ADVERTISEMENT