LIVE Actualizat 15-06-2023
15:25

Război în Ucraina, ziua 477. Armata ucraineană susţine că a recucerit peste 100 km pătraţi, într-o săptămână

Război în Ucraina, ziua 477. NATO a cerut o reintensificare a înarmării armatei ucrainene pentru contraofensiva declanșată recent.
15.06.2023 | 18:20
Razboi in Ucraina ziua 477 Armata ucraineana sustine ca a recucerit peste 100 km patrati intro saptamana
Război în Ucraina, ziua 477. NATO cere noi arme pentru contraofensiva ucraineană. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
15-06-2023
15:25

Rusia a anunţat alegeri în teritoriile luate de la Ucraina

Comisia Electorală rusă a anunţat organizarea de alegeri locale în teritoriile pe care Rusia le ocupă în Ucraina şi a căror anexare a revendicat-o în septembrie 2022.

Comisia a mai anunțat că votul va avea loc pe 10 septembrie, pentru alegerea inclusiv a guvernatorilor din Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Aceste regiuni nu sunt pe deplin ocupate de Rusia, iar Zaporojie și Donețk sunt cele două puncte focale ale contraofensivei ucrainene.

În ciuda acestui fapt, managerul electoral Ella Pamfilova a declarat pentru TASS că Ministerul rus al Apărării și Serviciul Federal de Securitate consideră că este posibil să se organizeze votul de peste trei luni.

În septembrie anul trecut, Rusia a organizat ceea ce a numit referendumuri în teritoriile ocupate ale Ucrainei, pe care Kievul și Occidentul le-au condamnat ca fiind ilegale și coercitive.
 

15-06-2023
13:15

Armata ucraineană a recucerit peste 100 km pătraţi

Armata ucraineană înaintează pe front, în pofida unei rezistenţe puternice a trupelor ruse, mai ales în sud, anunţă într-o conferinţă de presă adjuncta ministrului ucrainean al Apărării, Hanna Maliar.

Forţele ucrainene au avansat cu ”peste trei kilometri” în ultimele zile, în zona Bahmut, în estul Ucrainei, anunţă ea. În sud are loc o înaintare “treptată, dar sigură” a armatei ucrainene, în pofida faptului că ”inamicul opune o rezistenţă puternică”. În această zonă, ”forţele ucrainene se condruntă cu minarea totală a câmpurilor, cu utilizarea dronelor kamikaze şi cu bombardamente intensive”.

În zona Bahmutului, ”inamicul mobilizează în prezent rezerve suplimentare”, cu scopul de a împiedica înaintarea trupelor ucrainene şi a transferat în zonă o unitate de asalt provenind din sud, mai spune Ganna Maliar.

În total, armata ucraineană a recucerit peste 100 de kilometri pătraţi într-o săptămână de confruntări armate, a spus, la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă, un reprezentant al armatei ucrainene, Oleksii Gromov. În sud-vestul regiunii Doneţk, ucrainenii au înaintat cu aproximativ trei kilometri în adâncime, în apropierea localităţii Mala Tomacika, şi cu ”până la şapte kilometri” la sud de Velika Novosilka, a mai spus el.

15-06-2023
11:38

Rusia anunţă că a respins ofensiva ucraineană la Zaporojie

Ministerul rus al Apărării susține că forțele sale au respins operațiunile ofensive ucrainene din regiunea Zaporojie. „În direcția Sud-Donețk, unitățile grupării de trupe Vostok cu sprijinul artileriei și aviației au provocat pagube inamicului care încearcă să desfășoare operațiuni ofensive”, a declarat Oleg Cehov, șeful centrului de presă al grupului Vostok.

Cehov a spus că unitățile de artilerie motorizate ale grupului au respins atacurile inamice în apropiere de Novosilka, Novodarivka și Levadna, trei zone în care s-au dat lupte grele în ultimele zile. El a spus că atacurile inamice au fost respinse și în zona din jurul Makarivka.

15-06-2023
07:48

Ucraina continuă ofensiva în cel puțin trei direcții

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a citat-o ​​pe ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Maliar spunând, pe 14 iunie, că trupele ucrainene au avansat între 200 și 500 de metri în sectoare nespecificate ale frontului de lângă Bahmut și 300 până la 350 de metri în părți nespecificate ale regiunii Zaporojie.

ISW a remarcat, de asemenea, că forțele ucrainene continuă contraatacurile la periferia de nord-vest, nord-est și sud-vest a oraşului Bahmut. Surse ucrainene și ruse au mai raportat că luptele au continuat în regiunea Donețk, în special în jurul localităţii Makarivka (la sud de Velika Novosilka) și în regiunea Zaporojie, la sud de Orihiv.

Război în Ucraina, ziua 477. Secretarul general al Alianţei Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, a vorbit din nou de contraofensiva armatei ucrainene pe frontul de est, acolo unde au loc lupte extrem de dure, cu pierderi uriașe de ambele tabere.

Război în Ucraina, ziua 477. NATO cere noi arme pentru contraofensiva ucraineană

Miercuri, oficialul alianței a punctat că, după o săptămână de lupte grele, adevăratul test al contraofensivei ucrainene de eliberare a teritoriilor ocupate de Rusia încă nu a început.

ADVERTISEMENT

Concomitent, Jens Stoltenberg a făcut un apel la statele vestice pentru intensificarea ajutorului militar occidental pentru armata ucraineană. El a spus că, astfel, ucraineni pot continua contraofensiva în ciuda pierderilor deja suferite.

”Lucrul cel mai evident de făcut este să ne asigurăm că ei (ucrainenii) au arme şi resurse pentru a-şi putea continua ofensiva”, a subliniat Stoltenberg. “Ministrul (ucrainean al apărării Oleksii) Reznikov şi comandanţii militari ucraineni vor informa asupra nevoilor urgente”, a precizat el.

ADVERTISEMENT

“Nimeni nu poate prezice evoluţia pe câmpul de luptă. Când te confrunţi cu forţe statice bine pregătite, cu câmpuri de mine şi linii defensive, trebuie să te aştepţi la pierderi şi luptele sunt crâncene”, a mai subliniat Stoltenberg, conform Sky News.

În acest context extrem de complicat, șeful NATO a spus că aşteaptă “noi anunţuri” de furnizare de armament şi muniţii pentru Ucraina la noua reuniune a formatului Ramstein. Vorbim de grupul condus de SUA, care reuneşte ţările ce oferă ajutor militar Ucrainei în războiul cu Rusia. Până în prezent, sprijinul militar însumează peste 65 de miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Același Stoltenberg a mai transmis că eventualele victorii ale Ucrainei ar putea reprezenta un avantaj major la masa negocierilor cu Rusia. El e convins că Putin ar putea fi obligat să recunoască faptul că nu poate câștiga pe teren. Astfel, va fi obligat să negocieze o pace justă.

Forțele Kievului au cucerit mai multe localități în est

Între timp, pe frontul de luptă din estul Ucrainei, armata eliberatoare înregistrează o serie de succese. La mijlocul săptămânii, forțele ucrainene au eliberat cel puțin patru sate și 7 kilometri de pământ. ”Luptele intense sunt acum în desfășurare în aproape toate sectoarele frontului”, au spus oficialii occidentali.

ADVERTISEMENT

Militarii din vest, citați de Sky News, spun că este ”încă devreme să spunem” dacă contraofensiva are sau nu succes. ”Progresul este lent din cauza câmpurilor minate și a obstacolelor pe care le întâlnesc, dar acest lucru este așa cum ne-am aștepta.

Vor continua să facă progrese”, spun occidentalii. Cu toate acestea, experții au recunoscut că forțele ruse ”au opus în general o apărare bună”. ”Această apărare a rușilor se dovedește o provocare pentru ucraineni și, de asemenea, costisitoare pentru forțele de atac. Prin urmare, avansul în acest moment a fost lent”, au spus oficialii occidentali.

ADVERTISEMENT