News

Război în Ucraina, ziua 484. Zelenski acuză Rusia că plănuiește un atac terorist la centrala Zaporojie. Moscova reacționează: ”O altă minciună”. Update

Război în Ucraina, ziua 484. Armata ucraineană anunță un avans important în regiunea Zaporojie. Rușii ar fi pierdut aici trei companii.
22.06.2023 | 17:30
Razboi in Ucraina ziua 484 Zelenski acuza Rusia ca planuieste un atac terorist la centrala Zaporojie Moscova reactioneaza O alta minciuna Update
Război în Ucraina, ziua 484. Kievul anunță un avans important în regiunea Zaporojie. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
22-06-2023
14:36

Zelenski acuză Rusia că plănuiește un atac terorist la centrala Zaporojie

Într-un mesaj video adresat joi poporului ucrainean, Volodimir Zelenski a spus că serviciile de informații ale țării sale ”au primit informații potrivit cărora Rusia ia în considerare un scenariu de atac terorist la centrala nucleară Zaporojie”.

Rusia folosește centrala nucleară Zaporojie ca element al agresiunii sale. Ocupă uzina. O folosește pentru a acoperi bombardarea orașelor învecinate. Păstrează acolo arme și trupe.

Acum, serviciile noastre de informații au primit informații că Rusia ia în considerare un scenariu de atac terorist la centrala nucleară. Un atac terorist cu scurgeri de radiații. Au pregătit totul pentru asta”, a spus liderul de la Kiev, citat de Ukrinform.net.

Reacția Moscovei nu a întârziat. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile lui Zelenski în cadrul briefingului său de presă obișnuit de joi.

Aceasta este o altă minciună”, a declarat Peskov. ”Știți, tocmai au existat contacte cu AIEA (n.r. Agenția Internațională pentru Energie Atomică) acolo, pe teren. O evaluare foarte înaltă din partea AIEA. Au văzut totul – tot ce au vrut să vadă”, a spus oficialul rus, conform The Guardian.

22-06-2023
09:13

Un pod spre Crimeea, avariat de ucraineni

Ucraina a lovit podul Ciongar care leagă părțile controlate de ruși din regiunea Herson de peninsula Crimeea cu o rachetă, ceea ce a cauzat devierea traficului, au declarat oficiali desemnați de ruși din ambele regiuni.

Vladimir Saldo, guvernatorul din regiunea Herson numit de Rusia, a declarat că podul a fost avariat, dar că nu au fost raportate victime. El a spus că în acest atac ucrainenii pare că au folosit rachete Storm Shadow.

La rândul său, guvernatorul numit de Rusia în Crimeea, Serghei Aksionov, a anunţat că specialişti s-au deplasat la faţa locului pentru a examina podul şi a decide când va putea fi reluat traficul pe acest drum.

Cunoscut drept “poarta spre Crimeea”, podul Ciongar este unul dintre cele câteva care leagă Crimeea – anexată de Rusia în 2014 – de continent. Podurile oferă o alternativă pentru conectarea istmului peninsulei, o fâşie îngustă de pământ, de continent.

Război în Ucraina, ziua 484. Oficialii militari de la Kiev au anunțat, miercuri seara, un avans important înregistrat de forțele de contraofensivă în regiunea Zaporojie. Aici pare a fi epicentrul luptelor de recuperare a teritoriului.

Război în Ucraina, ziua 484. Kievul anunță un avans important în regiunea Zaporojie

Într-o prezentare a situației de pe frontul din sud-est, ucraineni anunță că au realizat un avans important în regiunea Zaporojie. Mai exact în direcția Tavria, forțele ruse au pierdut aproape trei companii.

ADVERTISEMENT

Alte 68 de unități de echipament militar au fost distruse sau avariate. Generalul Oleksandr Tarnavskyi, comandantul grupului operațional-strategic de trupe Tavria, a notat acest lucru pe Telegram, relatează Ukrinform.

În direcția Tavria, armata noastră scoate sistematic inamicul din poziții și continuă să avanseze. Succesul Forțelor de Apărare este vizibil”, a spus Tarnavskyi.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, unitățile forțelor de rachete și artilerie au finalizat 1.119 misiuni de foc în ultima zi. ”În ultima zi, inamicul a pierdut aproape trei companii, soldați uciși și răniți. 68 de unități de echipament militar inamic au fost distruse sau avariate”, a spus comandantul.

În total, apărătorii ucraineni au distrus 6 tancuri, 2 vehicule blindate de transport de trupe, 4 drone, 5 obuziere 2S19 Msta-S, 4 obuziere 2A65 Msta-B, 2 sisteme de rachete antiaeriene Strela, 5 sisteme de artilerie autopropulsate 2S5 Giatsint, 2 sisteme de artilerie autopropulsate 2S3 Akatsia, un sistem de artilerie autopropulsat 2S7 Pion, un BM-21 Grad și un radar Zoopark.

ADVERTISEMENT

În plus, trei depozite de muniții inamice au fost distruse. După cum a raportat Armata Ucrainei, din 24 februarie 2022 până în 21 iunie 2023, Forțele de Apărare ale Kievului au eliminat aproximativ 222.000 de invadatori ruși. 540 de ocupanți ar fi murit numai în ultima zi.

UE, al 11-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei

Miercuri, 21 iunie, statele membre ale UE au convenit asupra celui de-al 11-lea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei. Acesta are rolul de a evita eludarea sancţiunilor deja în vigoare, au declarat surse oficiale, potrivit Sky News.

ADVERTISEMENT

Acest al 11-lea pachet vizează frigiderele, imprimantele, calculatoarele electronice şi alte produse care “contribuie la consolidarea militară şi tehnologică a Rusiei sau la dezvoltarea sectorului său de apărare şi securitate”. Lista cu sancțiuni cuprinde 155 de pagini.

În plus, statele UE au adăugat pe lista lor neagră 71 de persoane şi 33 de entităţi implicate în deportarea copiilor ucraineni în Rusia. De notat că acordul la care au ajuns ambasadorii la UE nu a fost încă aprobat în mod oficial. Identităţile persoanelor şi a entităţilor sancţionate urmează a fi publicate în Jurnalul Oficial al UE, iar măsurile vor intra în vigoare.

ADVERTISEMENT