News

Război în Ucraina, ziua 537. Ucrainenii anunţă succese pe fronturile de est şi de sud. Update

Ultimele zile au adus o serie de victorii tactice pentru armata ucraineană, care a reușit să elibereze o serie de sate și să atace direct prima linie defensivă
14.08.2023 | 17:33
Razboi in Ucraina ziua 537  Ucrainenii anunta succese pe fronturile de est si de sud Update
Războiul declanșat de Rusia în Ucraina intră în ziua cu numărul 537. Sursa: Hepta
ADVERTISEMENT
14-08-2023
14:46

Ucrainenii anunţă succese în est şi sud

Ucraina a anunțat că a avansat în estul și sudul țării în cadrul contraofensivei lansate în urmă cu două luni pentru a elibera teritoriile ocupate de Rusia. În estul țării, bătălia pentru Bahmut durează de un an. Oraşul fost capturat de ruși în luna mai, dar armata ucraineană a recucerit trei kilometri pătraţi în apropierea sa.

“În sectorul Bahmut, 3 km2 au fost eliberaţi săptămâna trecută. În total, 40 km2 au fost eliberaţi pe flancul de sud al sectorului Bahmut”, a anunţat  adjuncta ministrului ucrainean al Apărării, Hanna Maliar.

Ucraina întâmpină însă probleme mai mari spre nord, în zona din jurul oraşului Kupiansk. De altfel, autoritățile ucrainene au fost nevoite, joi, să dispună evacuarea a zeci de sate în fața avansului rusesc în această parte a regiunii Harkov.

În ceea ce privește succesul forțelor ucrainene pe frontul de sud, Maliar a fost vagă când a vorbit despre progresul forțelor ucrainene. “Avem câteva succese, iar acțiunile sunt în desfășurare în Herson”, a spus ea.

14-08-2023
07:44

Atac nocturn cu drone asupra Odesei

Forțele ucrainene de apărare aeriană au doborât toate dronele și rachetele lansate spre Odesa în noaptea de 14 august.

Un reprezentant al administrației militare regionale din Odesa, Serhiy Bratchuk, a declarat că armata rusă a lovit Odesa de trei ori în timpul nopții – mai întâi cu drone, apoi cu rachete. Potrivit acestuia, ținta atacului a fost centrul orașului.

 

În total, forțele ruse au folosit 15 drone de atac kamikaze Shahed-136/131 și opt rachete de croazieră Kalibr. Dronele au atacat Odessa din Primorsko-Akhtarsk, regiunea Krasnodar, în timp ce Kalibr-urile au fost lansate din Marea Neagră de pe o fregată rusă de lângă Ialta.

Căderea resturilor de rachete și drone a cauzat incendii în mai multe cartiere din Odesa. Comandamentul operațional “Sud” al Forțelor Terestre ucrainene a declarat că resturile de rachete au avariat un cămin al unei instituții de învățământ și un supermarket, au fost sparte ferestrele mai multor case, iar mașinile care se aflau în apropiere au fost, de asemenea, avariate. Potrivit informațiilor preliminare, trei angajați ai supermarketului au fost răniți.

Informațiile, neconfirmate oficial, par a indica că armata ucraineană a reușit să elibereze complet mica localitate Urojaine, pe frontul de sud, ce face parte din prima linie defensivă a armatei ruse. La fel de important, atacurile peste Nipru ale infanteriei marine ucrainene, mult discutate în această săptămână, par să se transforme în încercarea de a stabili un cap de pod.

Armata ucraineană creşte ritmul contraofensivei

Potrivit mai multor surse ucrainene și ruse, citate de CNN și Reuters, trupele ucrainene poartă atacuri în serie pentru a străpunge liniile de apărare ale Rusiei pe frontul de sud. Vladimir Rogov, un oficial instalat de Moscova în regiunea ucraineană parţial ocupată Zaporojie, a susținut că se dau lupte intense la sud de comuna Velika Novosilka, unde trupele ucrainene încearcă o străpungere a liniilor defensive ruseşti.

ADVERTISEMENT

“Inamicul (ucrainean) a reuşit să pătrundă şi să ocupe o poziţie în partea de nord a (satului) Urojaine, după două săptămâni în care s-au dat cele mai grele şi sângeroase lupte pentru această aşezare”, a precizat oficialul prorus.

El a mai menţionat că trupele ruse încă au controlul asupra părţii de sud a acelui sat şi a estimat că ţinta trupelor ucrainene pe acel segment al frontului este de a prelua controlul asupra unui oraş situat mai către sud, Staromlinivka.

ADVERTISEMENT

Totuși, duminică, informațiile care au apărut în mediul online sugerau că armata ucraineană a reușit să elibereze complet această comună. Mai mult, au apărut înregistrări cu trupele ruse care sunt bombardate cu muniție cu defragmentare în timp ce se retrag din localitate.

De cealaltă parte, Rusia a continuat să bombardeze zonele civile din regiunea Herson. Șapte persoane, printre care un bebeluș și un copil de 12 ani, au fost ucise în bombardamentele rusești din regiunea Herson. “O familie întreagă a murit”, a spus ministrul de interne ucrainean.

ADVERTISEMENT

O înregistrare mult mai curioasă apărută în mediul online a fost aceea cu celebrul maior rus, Tomov, despre care existau că ar fi fost capturat în urmă cu cinci zile, în urma unei acțiuni spectaculoase desfășurate de infanteriștii marini ucraineni, instalați pe malul estic al Niprului. Acesta apare filmat când, aparent, le indică ucrainenilor pe o hartă locația fortificațiilor ruse și plasamentul trupelor.

Kievul cere ajutor internațional pentru deminarea țării

Ucraina este în prezent cea mai minată țară de pe Pământ, iar armata sa suferă de o lipsă critică de oameni și echipamente capabile să curețe liniile de front, a declarat ministrul apărării țării, în timp ce soldații au vorbit despre pierderi grele în brigăzile de geniu.

ADVERTISEMENT

Într-un apel urgent către aliați, Oleksii Reznikov a declarat pentru The Guardian că soldații săi dezgropau pe alocuri cinci mine la fiecare metru pătrat, amplasate de trupele rusești pentru a încerca să zădărnicească contraofensiva Ucrainei.

El a spus că câmpurile vaste de mine pot fi traversate, dar că este extrem de important ca aliații “să extindă și să accelereze” instruirea oferită deja de unele națiuni, inclusiv Marea Britanie sau Japonia.

“În prezent, Ucraina este cea mai minată țară din lume. Sute de kilometri de câmpuri minate, milioane de dispozitive explozive, în unele părți ale liniei frontului până la cinci mine pe metru pătrat.

Câmpurile minate rusești sunt un obstacol serios pentru trupele noastre, dar nu insurmontabile. Avem geniști calificați și echipamente moderne, dar acestea sunt extrem de insuficiente pentru frontul care se întinde pe sute de kilometri în estul și sudul Ucrainei”, a declarat ministrul apărării ucrainean.

Ucraina are cinci batalioane de geniu, împărțite în 200 de brigăzi, care, în luna mai, înainte de începerea contraofensivei din acest an, aveau fiecare câte 30 de oameni.

Potrivit mărturiilor de pe front, numărul de deminatori activi este acum semnificativ mai mic. Se spune că uciderea geniștilor și a ofițerilor este cea mai apreciată de forțele rusești.

O brigadă activă în jurul Staromaiorske, un sat recent eliberat în regiunea Donețk, a declarat că avea 30 de oameni pe hârtie, dar că în realitate avea 13 oameni, dintre care doar cinci erau activi ca urmare a rănilor. Doi membri ai unității și-au pierdut membrele în ultimele două săptămâni.

Serhiy Ryzhenko, medicul-șef al spitalului Mechnikov din Dnipro, unde sunt tratați mulți dintre cei mai grav răniți, a declarat că primește între 50 și 100 de soldați pe zi, minele fiind pe locul doi după artilerie ca și cauză a rănilor lor.

„În acest stadiu al campaniei noastre de de-ocupare, avem nevoie urgentă de mai multe echipamente de deminare. De asemenea, este vital să se extindă și să se accelereze formarea savanților. Aceasta ar trebui să fie rapidă și sistematică. Este nevoie de savanți aici și acum. Munca lor salvează vieți și asigură avansarea trupelor noastre”, a mai precizat oficialul ucrainean.

ADVERTISEMENT
Sondaj | Am întrebat 100 de cetățeni maghiari: „Care e primul nume de...
Sondaj | Am întrebat 100 de cetățeni maghiari: „Care e primul nume de sportiv român care vă trece prin minte?”. 60 au oferit același răspuns
Scenariile pentru un Guvern pro-european după votul de duminică. PNL, prin Rareș Bogdan,...
Scenariile pentru un Guvern pro-european după votul de duminică. PNL, prin Rareș Bogdan, exclude o guvernare cu USR
În ziua votului, Tudor Chirilă a vorbit despre haosul din România și magiunul...
În ziua votului, Tudor Chirilă a vorbit despre haosul din România și magiunul de Topoloveni: „Americii și marilor puteri le-ar conveni”
Ianis Hagi, decisiv la primul meci jucat integral pentru Rangers. Ce notă a...
Ianis Hagi, decisiv la primul meci jucat integral pentru Rangers. Ce notă a primit
VIDEO BREAKING NEWS Momente terifiante în duelul dintre Fiorentina și Inter! Un fotbalist...
VIDEO BREAKING NEWS Momente terifiante în duelul dintre Fiorentina și Inter! Un fotbalist al gazdelor s-a prăbușit pe gazon! Fotbaliștii au făcut zid viu în jurul fotbalistului inconștient! Meciul a fost suspendat!
Zodia căreia i s-ar putea schimba viața în decembrie! Mihai Voropchievici a făcut...
Zodia căreia i s-ar putea schimba viața în decembrie! Mihai Voropchievici a făcut un anunț neașteptat! Cine sunt NOROCOȘII zodiacului
Veta Biriș, Margareta Clipa și Niculina Stoican, un altfel de 1 decembrie, chiar...
Veta Biriș, Margareta Clipa și Niculina Stoican, un altfel de 1 decembrie, chiar în ziua de votare. „Nu-mi place deloc când se caută vinovați”. Exclusiv
Horoscop rune 2-8 decembrie 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie cum începe luna pentru fiecare...
Horoscop rune 2-8 decembrie 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie cum începe luna pentru fiecare zodie
Ce a afișat Gigi Becali pe Maybach, după scorul istoric realizat de AUR...
Ce a afișat Gigi Becali pe Maybach, după scorul istoric realizat de AUR la alegerile parlamentare. Foto exclusiv
Cine sunt oamenii POT care intră în Parlament. Traseiștii politici, candidații soț și...
Cine sunt oamenii POT care intră în Parlament. Traseiștii politici, candidații soț și soție și un fost securist, dovedit de CNSAS
Rezultate Exit-Poll, ora 21:00. Parlamentare 2024. Cine sunt câștigătorii
Rezultate Exit-Poll, ora 21:00. Parlamentare 2024. Cine sunt câștigătorii
ȘOC! Nepoata lui Silviu Prigoană, dezvăluiri BOMBĂ despre căsnicia unchiului său cu Adriana...
ȘOC! Nepoata lui Silviu Prigoană, dezvăluiri BOMBĂ despre căsnicia unchiului său cu Adriana Bahmuțeanu: 'NU pot decât...'
Fost președinte CCR, despre ce se va întâmpla după renumărarea voturilor: Dacă nu...
Fost președinte CCR, despre ce se va întâmpla după renumărarea voturilor: Dacă nu arată o schimbare a ordinii, rezultatul votării nu va putea fi pus la îndoială
ADIO, BANCOMATE! Băncile care renunță la ATM-uri
ADIO, BANCOMATE! Băncile care renunță la ATM-uri
Ce rol va avea Cristela Georgescu dacă soțul său va deveni președintele României....
Ce rol va avea Cristela Georgescu dacă soțul său va deveni președintele României. Călin Georgescu a dezvăluit ce va face soția sa
Starea PNL, la cald. Prăbușirea nu a putut fi oprită de mitul Bolojan....
Starea PNL, la cald. Prăbușirea nu a putut fi oprită de mitul Bolojan. Cel mai prost rezultat din ultimii 20 de ani
3 aeroporturi din România unde sunt tot mai puțini oameni. Avioanele aproape că...
3 aeroporturi din România unde sunt tot mai puțini oameni. Avioanele aproape că pleacă goale