Decizie radicală luată de președintele Ucrainei. Vineri, Volodimir Zelenski a anunțat vineri demiterea tuturor șefilor centrelor regionale de recrutare în contextul îngrijorărilor legate de corupție, relatează Sky News.
Liderul de la Kiev spune că, în timpul controalelor efectuate la birourile de recrutare, au fost descoperite dovezi de abuzuri de putere, de la dobândirea unor averi ilicite la transportarea unor bărbați peste graniță în pofida interdicției impuse de starea de urgență care a fost decretată chiar în prima zi a războiului și prelungită succesiv de atunci.
”Acest sistem ar trebui condus de oameni care știu exact ce este un război și de ce cinismul și luarea de mită în timpul unui război constituie trădare”, a declarat Zelenski.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, vineri, că sistemele anti-aeriene au anihilat noi tentative ale ucrainenilor de a ataca cu drone capitala Moscova.
”O încercare a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu o dronă asupra unei instalații din Moscova a fost dejucat”, a anunța ministerul rus, citat de TAS.
Armata rusă a mai punctat că drona viza ”o instalaţie pe teritoriul Moscovei”, fără să dea detalii despre eventuala ţintă. Ulterior, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat că drona s-a prăbuşit ”fără să cauzeze pagube importante” într-un parc forestier, pe malul râului Moskova, care traversează capitala rusă.
Din cauza acțiunilor criminale ale ocupanților ruși de la centrala nucleară Zaporojie, unitatea 4 a avut un incident cu scurgere de apă din primul circuit în cel de-al doilea circuit. Nu a existat nicio emisie radiologică în mediu, relatează RBC-Ucraina cu referire la “Energoatom”.
“Acest lucru s-a produs din cauza încălcării integrității celui de-al treilea generator de abur, situat în carcasa sigilată a unității. În consecință, ocupanții au început transferul celei de-a patra unități de putere a centralei ZNPP într-o stare de oprire la rece”, precizează reprezentanții Energoatom.
De asemenea, în următoarele trei zile, ocupanții intenționează să transfere cea de-a șasea unitate de putere a ZNPP în starea de “oprire la cald”, ceea ce reprezintă o altă încălcare a termenilor licenței și a cerințelor Energoatom.
” ‘Managementul’ incompetent și nelegitim al ZNPP de la Rosatom scoate în mod constant din funcțiune unitățile centralei ocupate. Iar această crimă cu deteriorarea deliberată a echipamentului celei de-a patra unități de putere, care a dus la încălcarea integrității a deja trei din cele cinci bariere fizice existente pentru răspândirea radiațiilor, scurgerea de potențial a primului circuit dincolo de limitele stabilite, deteriorarea echipamentelor costisitoare ale primului circuit va fi investigată”, a subliniat Piotr Kotin, președintele “Energoatom” .
Acesta a mai spus că linia de comunicație de înaltă tensiune de 750 kV a fost reparată, iar centrala ZNPP este conectată la linia principală de alimentare.
“Ocuparea în continuare a centralei nucleare Zaporojie de către Rusia, gestionarea centralei de către conducerea nelegitimă și nepregătită a rușilor, care nu poartă nicio responsabilitate pentru securitatea nucleară și radiologică a instalației, aduce în mod constant ZNPP mai aproape de dezastru.
Amenințarea nucleară și de radiații poate fi oprită doar prin returnarea controlului asupra centralei către operatorul său legitim Energoatom cât mai curând posibil”, a conchis Piotr Kotin.
În urma unui atac cu rachete asupra Kievului, resturile unei rachete au căzut pe teritoriul unuia dintre spitalele de copii din capitală. Exploziile au avut loc în districtul Obolonskyi. Acest lucru este raportat de primarul capitalei Vitali Kliciko. Autoritățile au precizat că nu există victime sau distrugeri.
Ulterior, primarul Kliciko a precizat că resturile rachetelor s-au împrăștiat în alte două locuri din districtul Obolonskiy. Prin urmare, acoperișul unei case particulare a fost avariat pe strada Bogatyrska. Nu s-au înregistrat victime.
Un incendiu de proporții a izbucnit din nou în Rusia. Un depozit a luat foc în Odintsovo, în apropiere de Moscova. Incidentul s-a produs, joi, 10 august, în jurul orei 23. Canalele de propagandă rusești au publicat imagini care arată că incendiul de la fața locului este foarte puternic, fiind vizibil de la distanță. Autoritățile nu au înregistrat victime.
“Flăcările și fumul pot fi văzute la câțiva kilometri distanță. Pompierii s-au deplasat la fața locului”, au precizat autoritățile locale.
Ulterior, rușii au declarat că în clădirea cuprinsă de flăcări s-ar fi aflat depozitele a două companii de logistică și o organizație de primire a materialelor reciclabile. De asemenea, se aflau “depozitele unei companii care vinde bere”.
Din cauza incendiului, acoperișul și tavanul s-au prăbușit complet. Un paznic a sărit de la etajul 2 pentru a scăpa de flăcări.
Război în Ucraina, ziua 534. Kievul este aproape de a primi un sprijin militar și economic masiv dinspre SUA. Joe Biden a cerut Congresului aprobarea unui ajutor de 24 de miliarde de dolari pentru ucraineni.
Joi, 10 august, președintele american Joe Biden a cerut Congresului de la Washington să îi aprobe încă 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Liderul american a spus că banii pentru Ucraina vor fi folosiți pentru asistență umanitară, economică și de securitate.
Mai exact, solicitarea include peste 13 miliarde de dolari în asistență de securitate. Restul sumei, până la 24 de mliarde, constă în ajutor economic și umanitar pentru statul agresat de ruși.
Propunerea lui Biden este de așteptat să creeze o potențială confruntare cu republicanii din Congres. Deja, unii își exprimă scepticismul cu privire la acordarea de și mai mulți bani Ucrainei.
”Președintele a reafirmat că vom fi alături de Ucraina atâta timp cât aceasta își apără suveranitatea, cât este necesar. Este o strategie care a unit cu succes aliații și partenerii noștri și a ajutat Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse”, se arată într-un comunicat al Casei Albe, citat de Sky News.
Până în prezent, SUA este de departe cel mai mare susținător financiar al Ucrainei. Cheltuielile totale cu sprijinul acordat statului est-european sunt de peste 70 de miliarde de dolari, de la izbucnirea războiului, 24 februarie 2022, până în prezent.
Un înalt oficial a spus că administrația de la Casa Albă speră că s-ar putea ajunge la un acord cu Congresul asupra cererii. Pe măsură ce contraofensiva continuă și perspectivele de încheiere a războiului par sumbre, finanțarea ar reprezenta încă o dovadă a sprijinului SUA pentru Ucraina în fața agresiunii ruse.
Forțele ruse au continuat, joi seara, bombardamentele masive în Zaporojie. Două atacuri au avut loc în decurs de câteva ore. Al doilea a luat viața unei femei, a confirmat Ministerul de Interne al Ucrainei.
De asemenea, alte 16 persoane au fost rănite, inclusiv patru copii, potrivit presei locale. Printre copiii răniți se află și o fetiță de trei ani. Echipele de salvare sunt încă la fața locului. Lista finală a victimelor ar putea fi actualizată.