News

Război în Ucraina, ziua 571. Ramzan Kadîrov ar fi grav bolnav. Kievul produce piese militare la imprimante 3D americane

Armata ucraineană a ajuns la 10 kilometri de Bahmut și a anunțat că a eliberat satul Andriivka, distrus în totalitate de ruși.
17.09.2023 | 05:30
Razboi in Ucraina ziua 571 Ramzan Kadirov ar fi grav bolnav Kievul produce piese militare la imprimante 3D americane
Ramzan Kadîrov ar fi intrat în comă, potrivit unor relatări ale presei din Ucraina / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ne apropiem de ziua 600 a războiului din Ucraina, și atât Kievul cât și Moscova se laudă cu progresul făcut în câmpul de luptă. Rușii se laudă cu doborârea unor drone inamice deasupra regiunii Kaluga și Tver, în timp ce Zelenski vorbește despre cucerirea satului Andriivka, la 10 kilometri de Bahmut.

Ucraina susține că a ajuns la 10 kilometri de Bahmut

Ucrainenii au postat imagini din timpul operațiunii de eliberare, în care se poate vedea un sat pustiit și devastat. Clădirile sunt distruse iar copacii arși din rădăcină, după ce armata rusă a pus la pământ această așezare. Ministrul rus al apărării a negat că Andriivka a fost predat armatei ucrainene și spune că atacurile inamicului au fost respinse.

ADVERTISEMENT

Ramzan Kadîrov, ”extrem de bolnav”, anunță SBU

Sâmbătă, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că liderul cecen, Ramzan Kadîrov, este într-o stare critică din cauza unei boli extrem de grave. Anunțul a fost făcut de Andrii Iusov, purtător de cuvânt al SBU, într-un interviu acordat publicației Obozervatel.

„Da, într-adevăr, există informații că criminalul de război Kadîrov este în stare gravă – bolile sale existente s-au agravat și au provocat o stare atât de gravă”, a declarat oficialul ucrainean pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Informația circulă de mai mult timp în presa de la Kiev. Recent, publicația Obozervatela scris că Ramzan Kadîrov ar fi intrat în comă. Jurnaliștii ucraineni susțin că au discutat cu surse din Cecenia, care au confirmat această variantă.

Reprezentantul SBU spune că liderul cecen nu suferă din cauza unei răni de război, și că problemele de sănătate au o altă cauză. De altfel, mai multe publicații au scris, recent, că Ramzan Kadîrov l-ar fi îngropat de viu de vicepremierul cecen, Elkhan Sleymanov, pe care-l suspecta că-l otrăvește.

ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina, în variantă 3D

În acest weekend, secretarul american al apărării, William LaPlante, a declarat că SUA a livrat Ucrainei imprimante 3D de dimensiuni industriale.

Livrarea are ca scop producerea de piese de schimb militare, cu ajutorul tehnologiei 3D. O astfel de imprimantă are dimensiunea unui camion, iar utilizarea acestor dispozitive ar putea aduce un avantaj tactic important de partea ucraineană.

ADVERTISEMENT

Două nave comerciale au venit în porturile ucrainene pentru a încărca grâu

Sâmbătă, două nave comerciale au ajuns în apropierea porturilor ucrainene, cu scopul de a încărca 20.000 de tone de grâu care va fi transportat în Asia și Africa. Acestea ar fi folosit un coridor umanitar temporar, creat pentru a elibera navele blocate în porturile din Marea Neagră, după ce Rusia s-a retras din acordul menit să garanteze trecerea în siguranță a acestora.

ADVERTISEMENT