LIVE Actualizat 29-08-2023
15:48

Război în Ucraina, ziua 552. Prigojin a fost înmormântat la St. Petersburg / Numărul ucrainenilor ucişi a crescut dramatic

Război în Ucraina, ziua 552. Oficiali de prim rang din SUA spun că, de la debutul invaziei, peste 500.000 de militari ruși și ucraineni au murit sau au fost răniți pe front.
29.08.2023 | 18:45
Razboi in Ucraina ziua 552 Prigojin a fost inmormantat la St Petersburg  Numarul ucrainenilor ucisi a crescut dramatic
Război în Ucraina, ziua 552. Peste 500 de mii de militari ruși și ucraineni morți sau răniți în conflict. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
29-08-2023
15:48

Evgheni Prigojin a fost înmormântat marți

Înmormântarea liderului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a avut loc într-un mediu privat, potrivit companiei Concord Management, care este deținută de Prigojin. Firma nu a precizat când a avut loc exact înmormântarea. „Cei care doresc să-și ia rămas bun pot vizita cimitirul Porohovskoye din Sankt Petersburg, orașul său natal”, a transmis Concord Management într-un comunicat.

Anchetatorii ruși au confirmat duminică faptul că zece persoane au murit în accidentul aviatic care a avut loc săptămâna trecută, iar printre acestea se numără și Prigojin. Kremlinul a negat implicarea în moartea șefului grupului Wagner și a spus că astfel de acuzații ale serviciilor de informații occidentale sunt “minciuni absolute”. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi că președintele rus Vladimir Putin nu intenționează să participe la înmormântarea lui Prigojin. Peskov le-a spus reporterilor că nu știe detaliile înmormântării și că aceasta este o chestiune privată a familiei. 

29-08-2023
11:59

Un elicopter Mi-8 s-a prăbuşit în regiunea Celiabinsk

Patru persoane au murit după prăbușirea unui elicopter Mi-8 în regiunea Celiabinsk, a declarat pentru agenţia TASS purtătorul de cuvânt al serviciilor de aviație ruse.

“Erau patru oameni în Mi-8, au murit. Elicopterul efectua un zbor de antrenament”, a spus purtătorul de cuvânt.

Accidentul a fost urmat de un incendiu. Potrivit rapoartelor de presă, elicopterul aparținea Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, s-a prăbușit într-o pădure din apropierea satului

29-08-2023
11:11

Putin nu merge la înmormântarea lui Prigojin

Președintele rus Vladimir Putin nu intenționează să participe la înmormântarea liderului grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat Kremlinul.

Accidentul aviatic în care a murit liderul Wagner a survenit la exact două luni după ce Prigojin și mercenarii săi au lansat o rebeliune împotriva comandanților militari de top ai lui Putin, preluând controlul orașului Rostov pe Don și înaintând spre Moscova, înainte de a se întoarce când se aflau la 200 km de capitală.

„Prezența președintelui nu este prevăzută”, le-a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor, întrebat dacă Putin va participa. Peskov a mai spus că Kremlinul nu are nicio informație concretă despre înmormântarea organizată de familia lui Prigojin.

29-08-2023
10:58

Șase morți în urma atacurilor rusești de luni

Atacuri rusești au ucis cel puțin șase persoane în ultimele 24 de ore în Ucraina, au declarat oficiali militari ucraineni. Cinci decese au fost înregistrate luni în regiunea Doneţk, din estul ţării, iar alte patru persoane au fost rănite, a declarat şeful administraţiei militare regionale, Pavlo Kirilenko.

El a adăugat că două persoane au fost ucise în satul Dalne, în timp ce câte o persoană a fost ucisă în Toreck, Liman și Velika Novosilka.

În regiunea Herson, din sudul țării, o persoană a fost ucisă și patru au fost rănite în atacurile rusești, a anunțat și șeful administrației militare locale, Oleksandr Prokudin.

29-08-2023
08:02

Creştere dramatică a numărului de ucraineni ucişi

Numărul morților în Ucraina crește dramatic, arată noi estimări ale unor oficiali americani anonimi. Reporterul BBC Quentin Sommerville s-a aflat în prima linie pe frontul de est, unde sarcina sumbră de a număra morții a devenit o realitate zilnică, se arată într-un reportaj al canalului britanic.

Soldații morţi zac înghesuiți într-o morgă mică din cărămidă, nu departe de linia frontului din Donețk, unde Margo, o tânără în vârstă de 26 de ani, spune că vorbește cu decedaţii. “Poate sună ciudat… dar eu sunt cel care vrea să-și ceară scuze pentru moartea lor. Vreau să le mulțumesc cumva. Parcă aud, dar nu pot răspunde”, spune ea.

Femeia stă în spatele unei mese dintr-o încăpere a morgăi și ține un stilou în mână. Sarcina sa este să înregistreze informații despre morți. Ucraina nu publică cifre oficiale pentru morți – forțele armate ucrainene au reiterat că cifrele victimelor de război sunt un secret de stat – dar Margo știe că pierderile sunt uriașe, se arată în materialul difuzat.

Cifrele rămân secrete, dar oficialii americani, citați în New York Times, au estimat recent cifra la 70.000 de morți și până la 120.000 de răniți. Este un număr uluitor, având în vedere că forțele armate ucrainene sunt estimate la doar o jumătate de milion de persoane. ONU a înregistrat până acum 9.177 de decese în rândul civililor.

“Cel mai greu este când vezi un tânăr mort care nici măcar nu a împlinit 20, 22 de ani. Și-ți dai seama că nu au murit din cauze naturale”, spune ea. “Au fost uciși pentru țara lor. Este cel mai dureros. Nu te poți obișnui. Acum s-a ajuns la punctul în care este vorba doar de a-i ajuta pe băieți să vină acasă”, adaugă Margot.

Cea mai grea zi din viața ei a fost când și-a adus soțul la morgă în ziua în care acesta a murit. Andrei, în vârstă de 23 de ani, a murit în luptă pe 29 decembrie 2022. „A murit apărându-și patria”, spune Margot. Munca a călit-o și a devenit ca oțelul, afirmă femeia. Și, indiferent de cât de dureros este să vadă cadavrele aduse la morgă, ea spune că nu plânge niciodată în public: “Păstrez totul în mine până seara, când vin acasă. Nimeni nu îmi vede lacrimile”.

În luna aprilie, estimările Pentagonului au indicat un număr semnificativ mai mic de decese ucrainene, 17.500. Saltul la peste 70.000 poate fi explicat parțial prin contraofensiva din sud. În primele zile a fost deosebit de dificil pentru infanteria ucraineană, „mai rău decât în ​​Bakhmut”, a declarat un comandant de brigadă, care a luptat acolo, unui reporter BBC.

 

Război în Ucraina, ziua 552. În mai bine de un an și jumătate de la debutul invaziei ruse în statul vecin, peste 500.000 de militari ruși și ucraineni au murit sau au fost răniți pe front.

Război în Ucraina, ziua 552. Peste 500 de mii de militari ruși și ucraineni morți sau răniți în conflict

În peste 550 de zile de lupte, armatele din Ucraina și Rusia au pierdut un număr impresionant de militari. În prezent, Kievul și Moscova păstrează tăcerea şi nu anunţă toate pierderile.

ADVERTISEMENT

Oficiali americani de prim-rang estimează că peste 500 de mii de soldați ruși și ucraineni au murit sau au fost răniți. Presa internațională notează că pierderile sunt comparabile cu cele din Primul Război Mondial.

Fără o centralizare oficială de încredere, organizațiile internaționale, mass-media și aliații occidentali au încercat în ultimele 18 luni să își facă propriile calcule. Cea mai recentă estimare vine de la oficiali americani, citați de New York Times, scrie TVR.

ADVERTISEMENT

Specialiștii de peste ocean au evaluat la 500.000 numărul soldaților uciși și răniți de ambele părți, de la izbucnirea războiului. Se estimează că Rusia a suferit 120.000 de morți, iar Ucraina 70.000 de morți.

Rușii au păstrat tăcerea în toate cele 552 de zile de război. În schimb, partea ucraineană ține un bilanț zilnic cu pierderile dușmanilor. Ultimul bilanț al Kievului estima numărul soldaților ruși eliminați de la începutul invaziei, la 258.340, fără a preciza dacă sunt incluși și răniții.

ADVERTISEMENT

Din tabăra opusă, nicio estimare nu a mai fost publicată de aproape un an. Cea mai recentă, din septembrie anul trecut, estima numărul morților la 5.937, bilanț mult subestimat, cred analiștii.

Rusia a depistat drone americane în Marea Neagră

În altă ordine de idei, un nou conflict Rusia-SUA s-ar fi produs în zona Mării Negre. Luni, Rusia a declarat că ridicat de la sol două dintre avioanele sale de luptă pentru a intercepta două drone americane de recunoaştere deasupra Mării Negre, în apropiere de Crimeea.

ADVERTISEMENT

După “detectarea unui zbor spre frontiera de stat rusă“, decidenții de la Moscova au trimis două avioane de luptă pentru a “preveni o posibilă încălcare a frontierei” şi pentru a “contracara (misiunea) de recunoaştere” a dronelor”, a transmis Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

Kremlinul a mai precizat că aceste nave americane fără pilot, Reaper şi Global Hawk, “efectuau o misiune de recunoaştere în regiunea peninsulei Crimeea” anexată în 2014 de Rusia.

În final, după sosirea avioanelor ruseşti, dronele “şi-au schimbat direcţia de zbor şi au părăsit zonele în care au fost efectuate recunoaşteri aeriene”, a adăugat ministerul.

ADVERTISEMENT