LIVE Actualizat 20-09-2023
12:57

Război în Ucraina, ziua 574. Mașina jurnaliștilor suedezi, lovită de o dronă în Zaporojie / Un avion de luptă s-a prăbuşit în Rusia

Liderul majorității din Senat apără cererea lui Zelenski de a primi mai mult ajutor înainte de vizita la Capitoliul Statelor Unite ale Americii.
20.09.2023 | 15:50
Razboi in Ucraina ziua 574 Masina jurnalistilor suedezi lovita de o drona in Zaporojie  Un avion de lupta sa prabusit in Rusia
Discurs istoric al lui Volodimir Zelenski în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite. Foto: moldova.europalibera.org
ADVERTISEMENT
20-09-2023
12:57

Mașina jurnaliștilor suedezi, lovită de o dronă

O dronă rusă a lovit o mașină folosită de echipajul canalului suedez TV4 în regiunea Zaporojie, scrie Ukrainska Pravda, însă nici reporterul Johan Fredriksson și nici fotograful Daniel Zdolsek nu au fost răniți.

Atacul a avut loc marţi, în jurul orei 11:30. “De data aceasta am avut noroc. Drona rusă s-a prăbușit direct în ușa din spate a mașinii noastre. Din fericire, nu era nimeni în mașină”, ​​a spus Fredriksson. Producătorul ucrainean Oleksandr Pavlov a fost rănit ușor în atac, iar doi polițiști ucraineni care însoțeau echipajul TV4 au fost, de asemenea, răniți.

Mașina echipei de filmare și echipamentul de filmare au fost complet distruse în timpul atacului. Ziarul mai scrie că angajații TV4 plănuiau să realizeze un reportaj despre contraofensiva ucraineană. Deplasarea în această zonă a fost planificată și organizată de către poliția locală. Echipa TV4 a absolvit mai multe cursuri de formare în domeniul securității, iar Fredriksson urmărește evenimentele geopolitice sensibile de mai bine de treizeci de ani.

20-09-2023
10:01

Un bombardier Su-34 s-a prăbușit în Rusia

Ministerul rus al Apărării a transmis marţi că un avion de luptă Su-34 s-a prăbușit în regiunea Voronej, în timpul unui zbor de antrenament.

Avionul zbura fără muniţie şi s-a prăbuşit într-o zonă pustie, a precizat sursa citată. Cei doi piloţi s-au catapultat şi au fost apoi evacuaţi. Cauza accidentului ar putea fi o defecţiune tehnică, a comunicat minuisterul rus.

Voronej se învecinează cu regiunea ucraineană Lugansk, parțial ocupată de către Rusia.

Presa relatează că, potrivit constatărilor preliminare, cauza accidentului a fost o defecțiune la trenul de aterizare din partea stânga. Avionul s-a prăbușit pe un câmp din districtul Kashira, lângă satul Kolodezni.

În calitate de susținător ferm al ajutorului suplimentar acordat Ucrainei, liderul minorității din Senat Mitch McConnell apără cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a primi mai mulți bani. ”Cred că este întotdeauna bine să reamintim tuturor că o bună parte din banii alocați Ucrainei sunt cheltuiți în această țară, pentru a ne reconstrui baza industrială.

Război în Ucraina, ziua 574. Discurs istoric al lui Volodimir Zelenski

De asemenea, este important să ne amintim că nu am pierdut niciun american”, a spus el. Confruntat cu un termen limită și o posibilă închidere guvernamentală la sfârșitul lunii, Congresul cântărește o cerere a Casei Albe de a acorda mai mult ajutor pentru Ucraina, deși nu toți politicienii americani ar fi dispuși să mai acorde acest ajutor.

ADVERTISEMENT

”Acești oameni din Ucraina care luptă pentru independența lor se confruntă cu unul dintre cei doi mari adversari pe care îi avem: Rusia și China. Mi se pare că ar trebui să ajutăm”, a adăugat McConnell. Între timp, Volodimir Zelenski a ținut un discurs istoric în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe liderii mondiali la Adunarea Generală a ONU că scopul Rusiei nu este doar să invadeze Ucraina. În primul rând, el a dat exemplul blocării de către Rusia a porturilor de la Marea Neagră, care îngreunează sarcina Ucrainei să-și livreze cerealele alimentare, stârnind îngrijorări cu privire la creșterea prețurilor la alimente care contribuie la foametea globală.

ADVERTISEMENT

”Este clar – încercarea Rusiei de a înarma penuria de alimente pe piața globală în schimbul recunoașterii pentru unele, dacă nu pentru toate, teritoriile capturate. Rusia lansează prețurile alimentelor ca arme. Impactul lor se întinde de la coasta atlantică a Africii până în Asia de sud-est. Și aceasta este o scară de amenințare”, a completat Zelenski.

Ulterior, președintele ucrainean a arătat că Rusia încearcă să blocheze aprovizionarea cu gaze și petrol către țările europene care erau dependente de ea. ”Kremlinul a folosit petrol și gaze pentru a slăbi liderii altor țări. Acum, acum această amenințare este și mai mare”, a completat liderul de la Kiev.

ADVERTISEMENT

“De asemenea, transformă centralele din alte țări în adevărate bombe murdare. Să vedeți vă rog ce a făcut Rusia centralei noastre din Zaporojie – a bombardat-o, a ocupat-o și apoi șantajează pe alții cu scurgeri de radiații”, a continuat președintele. Zelenski a criticat, de asemenea, relațiile Rusiei cu alte țări.

“Când ura este armată împotriva unei singure națiuni, nu se oprește niciodată aici. În fiecare deceniu Rusia începe un nou război. Părți din Moldova și Georgia rămân ocupate. Rusia a transformat Siria în ruine. Rusia aproape că a înghițit Belarus. Este evident că amenință Kazahstanul și alte state baltice”, a completat Zelenski, fiind convins că Rusia vrea să cucerească lumea.

ADVERTISEMENT

”Multe locuri din sala Adunării Generale pot deveni goale dacă Rusia reușește cu trădarea și agresiunea sa. Trebuie să acționăm uniți pentru a învinge agresorul. În timp ce Rusia împinge lumea către războiul final, Ucraina face totul pentru a se asigura că, după agresiunea rusă, nimeni din lume nu va îndrăzni să atace vreo națiune”, a concluzionat Zelenski.

ADVERTISEMENT