LIVE Actualizat 19-09-2023
10:23

Război în Ucraina, ziua 573. Zelenski a ajuns la New York şi i-a vizitat pe militarii ucraineni grav răniţi, internaţi SUA

Germania promite un ajutor suplimentar de peste 400 de milioane de dolari Ucrainei, dar nu include aici rachete Taurus cu rază lungă de acțiune.
19.09.2023 | 13:14
Razboi in Ucraina ziua 573 Zelenski a ajuns la New York si ia vizitat pe militarii ucraineni grav raniti internati SUA
Germania trimite ajutoare de 400 de milioane de euro la Kiev, însă refuză să dea rachete Taurus. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
19-09-2023
10:23

Putin va merge luna viitoare la Beijing

Președinții Rusiei și Chinei, Vladimir Putin și Xi Jinping , se vor întâlni la Beijing în luna octombrie, când vor avea discuții bilaterale detaliate în cadrul participării lor la Forumul internațional Belt and Road, a declarat marţi secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev.

La o întâlnire cu ministrul chinez de externe, Wang Yi, la Moscova, Patruşev a spus că Rusia și China au opinii similare sau apropiate asupra problemelor fundamentale ale ordinii mondiale moderne și problemelor internaționale cheie.

„Vorbim și despre principiul fundamental al securității egale și indivizibile”, a declarat Patruşev și a subliniat că Moscova sprijină Beijingul în problemele din Taiwan, Xinjiang, Tibet și Hong Kong.

19-09-2023
09:08

Şeful Pentagonului a anunțat livrarea de tancuri M1 Abrams în Ucraina

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a anunțat că tancurile americane M1 Abrams vor fi livrate în curând Kievului și a anunțat progresul contraofensivei ucrainene.

„Sunt bucuros să anunț că tancurile M1 Abrams pe care Statele Unite le-au promis vor ajunge în curând în Ucraina”, a spus Austin la începutul unei întâlniri de la baza Ramstein. El a adăugat că Statele Unite vor colabora cu Ucraina pentru a se asigura că ceea ce îi va trimite folosit în mod eficient.

„Pe măsură ce ne întâlnim aici, trupele ucrainene sunt angajate într-o luptă dificilă pentru a-și revendica teritoriile suverane de la invadatorii ruși. Contraofensiva ucraineană continuă să facă progrese constante”, a spus Austin. El a adăugat că progresul armatei ucrainene se datorează asistenței oferite Kievului de către aliații săi din grupul de contact.

19-09-2023
08:26

Zelenski a ajuns în SUA

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns la New York unde se va adresa săptămâna Adunării Generale a ONU. El i-a a vizitat militari ucraineni grav răniţi, internaţi în Spitalul Universitar din Staten Island.

Zelenski a vorbit cu militari ucraineni cu picioare sau mâini amputate şi cu dizabilităţi grave, întâlnirea având loc într-o sală de recuperare, echipată cu aparate medicale şi sportive.

Nouă pacienţi ucraineni sunt îngrijiţi în prezent, iar 35 au fost îngrijiţi de la începutul lui octombrie, potrivit unor cadre ale Spitalului Universităţii Staten Island şi ONG-ului ucraineano-american ”Kind Deeds”, care au creat acest program de furnizare de proteze militarilor care au suferit amputări.

După aceea el i-a înmâmat fiecărui militar câte o decoraţie şi s-a fotografiat şi filmat cu grupul de răniţi şi îngrijitorii. “Vă aşteptăm pe toţi să vă întoarceţi acasă. Avem absolută nevoie de fiecare dintre voi, de fiecare combatant ucrainean puternic pentru a ne înfrânge inamicul”, li s-a adresat președintele ucrainean.

Germania va oferi Ucrainei arme și ajutor suplimentar în valoare de 400 de milioane de euro (427 de milioane de dolari), potrivit ministrului Apărării Boris Pistorius. Cu toate acestea, rachetele Taurus nu vor fi incluse în pachet, cu toate că autoritățile de la Kiev au cerut cu disperare acest tip de armament cu rază lungă de acțiune.

Războiul din Ucraina, ziua 573. Ajutoare din Germania pentru Kiev

”Furnizăm muniție suplimentară: muniție explozivă, muniție de mortar, rachete pentru mine”, a declarat ministrul într-un interviu pentru publicația germană Bild. ”Dar, avem ochii și pe iarna care se apropie: vom trimite îmbrăcăminte, dar și energie electrică și generatoare de căldură.

ADVERTISEMENT

În total, pachetul va valora 400 de milioane de euro”, a mai spus Pistorius. Pachetul nu va include rachete Taurus cu rază lungă de acțiune, a completat ministrul, deoarece guvernul nu a decis încă dacă le va trimite la Kiev. Oficialii ucraineni au cerut Germaniei să le furnizeze armele Taurus pentru apărarea țării.

Germania, însă, ezită să livreze rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, temându-se că ar putea fi folosite pentru atacuri pe teritoriul Rusiei. Între timp, președintele Volodimir Zelenski se va întâlni cu președintele Braziliei pentru prima dată.

ADVERTISEMENT

Luiz Inacio Lula da Silvase află la New York pentru reuniunile Adunării Generale a Națiunilor Unite, acolo unde a călătorit și Zelenski. Întâlnirea va avea loc la ora 16.00, ora locală, conform purtătorului de cuvânt al Președinției braziliene, Cynthia Ribeiro.

Concret, președintele ucrainean intenționează să ceară ajutor, așa cum a făcut-o până acum de fiecare dată. Revenind în Ucraina, comandantul forțelor terestre al Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, a publicat un videoclip în care îi salută pe soldații care au recucerit satele Klișchiivka și Andriivka din apropierea orașului de est Bahmut, spunând că înaintarea lor a reușit să rupă linia defensivă rusă.

ADVERTISEMENT

“Sunt în prima linie cu soldații noștri care țin linia și continuă să avanseze. Le-am mulțumit pentru avansul lor constant și pentru eliberarea localităților Klișchiivka și Andriivka de sub ocupația rusă”, a spus Syrskyi într-un videoclip postat luni pe Telegram.

”Ca urmare a acțiunilor de succes ale trupelor noastre, linia de apărare a inamicului a fost ruptă”, a transmis liderul militar. Cu toate acestea, comandantul ucrainean a transmis că rușii au aruncat în luptă toate rezervele, astfel că ”situația generală din sectorul estic rămâne dificilă”.

ADVERTISEMENT

”Inamicul nu își abandonează intențiile de a relua acțiunile ofensive în direcțiile Kupiansk și Lyman”, a completat comandantul, referindu-se la două orașe ambele deținute de Rusia timp de șase luni înainte de a fi eliberate de Ucraina în urmă cu aproape exact un an.

ADVERTISEMENT