News

Război în Ucraina, ziua 632. Moscova, despre un război nuclear: ”Acuzații nebunești” / Rusia ar fi pierdut 1.000 de soldați în ultima zi. Update

Război în Ucraina, ziua 632. Au avut loc noi bombardamente în regiunea Herson. Cel puțin un om a murit, iar alții sunt răniți.
17.11.2023 | 11:34
Razboi in Ucraina ziua 632 Moscova despre un razboi nuclear Acuzatii nebunesti  Rusia ar fi pierdut 1000 de soldati in ultima zi Update
Război în Ucraina, ziua 632. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT
17-11-2023
09:37

Forțele armate ale Ucrainei anunță eliminarea a 1.140 de soldați ruși în ultima zi

Forțele de apărare ale Ucrainei au eliminat 316.760 de invadatori ruși între 24 februarie 2022, data declanșării invaziei, și 17 noiembrie 2023. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, într-un comunicat, că numai în ultima zi au fost uciși 1.140 de inamici.

În toată această perioadă, forțele de apărare ale Ucrainei au distrus 5.415 de tancuri inamice (+27 în ultima zi), 10.132 (+11) vehicule blindate de luptă, 7.712 (+29) sisteme de artilerie, 895 (+3) lansatoare de rachete multiple, 585 sisteme de război antiaeriene, 323 de avioane de război, 324 elicoptere, 5.709 (+20) sisteme aeriene tactice fără pilot, 1.563 rachete de croazieră, 22 nave de război/distrugătoare, un submarin, 10.077 (+17) camioane și cisterne de combustibil și 1.086 (+2) piese de echipamente speciale.

17-11-2023
09:34

”O nebunie”. Kremlinul respinge ferm afirmațiile că Rusia este pregătită pentru război nuclear

Kremlinul a respins, vineri, afirmațiile potrivit cărora Rusia este gata să declanșeze războiul nuclear drept. Rușii cataloghează aceste scenarii drept o ”nebunie inacceptabilă”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al regimului de la Moscova, s-a referit în cursul acestei zile la această situație. A spus că sunt ”acuzații nebunești”.  Oficialul de la Kremlin a spus că aceste acuzații fac parte dintr-un ”cvasi-război” purtat împotriva Rusiei de către Occident.

Rusia a fost suspectată că ar pune la cale un posibil atac nuclear după ce forțele sale au încărcat joi o rachetă balistică intercontinentală echipată cu un vehicul de planare Avangard cu capacitate nucleară, într-un siloz de lansare din sudul Rusiei.

Agenția Reuters a notat că Avangard, instalat în provincia Orenburg, poate fi transportat de o rachetă balistică intercontinentală şi se poate deplasa cu o viteză de până la 27 de ori mai mare decât viteza sunetului (aproximativ 21.000 mph, 34.000 kph) în timp ce manevrează spre ţinta sa.

Război în Ucraina, ziua 632. În noaptea de joi, 16 noiembrie 2023, au avut loc mai multe bombardamente lansate de ruși în regiunea Herson. Autoritățile ucrainene transmit că cel puțin o persoană a murit.

Război în Ucraina, ziua 632. Bombardamente asupra civililor din Herson

Alți opt oameni au suferit răni, ajungând la o unitate medicală. Printre victime se numără și un minor. Guvernatorul regiunii, Oleksandr Prokudin, susține că atacurile rușilor au vizat zonele rezidențiale.

ADVERTISEMENT

„Au fost avariate case, mașini, benzinării și o spălătorie auto. Cel mai tânăr rănit este un copil de 15 ani. A fost atacată împreună cu ruda ei, în vârstă de 52 de ani. Ambele victime au fost spitalizate.

Alți patru rezidenți au fost transportați la spital. Este vorba de două femei, de 39 și 63 de ani, și de bărbați, de 63 și 46 de ani. Doi locuitori din Herson, în vârstă de 60 și 63 de ani, au primit asistență medicală la fața locului”, a transmis acesta.

ADVERTISEMENT

Atacuri cu drone și rachete au fost lansate de forțele Moscovei și în regiunea Khmelnytskyi din vestul Ucrainei. De asemenea, o clădire rezidențiale din orașul Selîdove a fost bombardată, iar în urma atacului a fost înregistrat un deces.

De altfel, Kievul anunță că au fost 16 din cele 18 de drone lansate de Rusia, dar și o rachetă. Totodată, infrastructura civilă din estul Harkovului a fost distrusă după atacul cu rachete, conform Reuters.

ADVERTISEMENT

„Agresiunea împotriva Ucrainei nu trebuie să rămână nepedepsită”

Elveția continuă inițiativa privind înființarea unui tribunal care să se ocupe de crimele de război desfășurate, de la începutul invaziei, de Moscova pe teritoriul Ucrainei. Anunțul a fost făcut cu ocazia unei reuniuni la Berlin.

În ultima perioadă, 38 de state și-au anunțat sprijinul pentru această mișcare. Printre acestea de numără Germania, Franța, Canada, Norvegia, Japonia sau Guatemala, potrivit anunțului făcut de reprezentanții Ministerului de Externe.

ADVERTISEMENT

„Elveția este ferm convinsă că agresiunea împotriva Ucrainei nu trebuie să rămână nepedepsită”, au transmis reprezentanții departamentului elvețian al afacerilor externe, într-o reuniune desfășurată la Berlin.

ADVERTISEMENT