News

Război în Ucraina, ziua 631. Aderarea Kievului la NATO, inacceptabilă sub orice formă pentru Rusia

Război în Ucraina, ziua 631. Rusia se declară contra oricărei forme de aderare a Kievului la Alianța Nord Atlantică condusă de SUA
16.11.2023 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 631 Aderarea Kievului la NATO inacceptabila sub orice forma pentru Rusia
Rusia se opune oricărei forme de aderare a Ucrainei la NATO Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 631. Rusia a declarat că aderarea Ucrainei la alianța militară NATO condusă de SUA ar fi inacceptabilă, parțial sau sub orice altă formă. Un fost secretar general al NATO, a înaintat o propunere ca Ucraina să se alăture alianței militare fără teritoriile controlate de Rusia.

Război în Ucraina, ziua 631. Aderarea Kievului la NATO este inacceptabilă sub orice formă pentru Rusia

“Fie că este în părți sau sub orice formă, aderarea Ucrainei la NATO este inacceptabilă pentru Rusia”, a declarat jurnaliștilor Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

ADVERTISEMENT

Anders Fogh Rasmussen, un fost secretar general al NATO, a înaintat o propunere ca Ucraina să se alăture alianței militare fără teritoriile controlate de Rusia.

Rasmussen a declarat că problema aderării Ucrainei la NATO nu poate fi amânată din nou anul viitor. “A venit timpul să facem următorul pas și să lansăm o invitație pentru ca Ucraina să adere la NATO. Avem nevoie de o nouă arhitectură de securitate europeană în care Ucraina să se afle în centrul NATO”, a spus el potrivit The Guardian.

ADVERTISEMENT

De teama Rusiei, NATO își va moderniza avioanele de supraveghere

NATO a anunțat că va cumpăra șase avioane Boeing pentru a înlocui flota sa îmbătrânită de avioane de supraveghere AWACS, consolidând astfel capacitățile alianței de a urmări amenințarea din partea Rusiei.

“Producția celor șase noi avioane Boeing E-7A Wedgetail va începe în anii următori, iar primul avion va fi pregătit pentru serviciul operațional până în 2031”, a precizat NATO.

ADVERTISEMENT

NATO a precizat că achiziția comună a membrilor săi reprezintă una dintre “cele mai mari achiziții de capabilități din istoria alianței”, dar nu a precizat costul total.

Avioanele vor fi operate la nivel central de către alianță, probabil de la baza aeriană Geilenkirchen din Germania, iar informațiile vor fi partajate între cei 31 de membri.

ADVERTISEMENT

“Echipat cu un radar puternic, avionul poate detecta avioane, rachete și nave ostile la distanțe mari și poate direcționa avioanele de luptă ale NATO către țintele lor”, a mai precizat alianța.

ADVERTISEMENT