Război în Ucraina, ziua 660. Liderii europeni au ajuns la un acord privind cea de-a 12-a rundă de sancțiuni împotriva persoanelor, organismelor publice și corporațiilor rusești implicate în susținerea războiului din Ucraina.
Detaliile nu au fost făcute publice, dar pachetul recomandat de Comisia Europeană a inclus propuneri de a bloca veniturile comerciale obținute din comerțul rusesc cu diamante și împotriva unor persoane precum fiul lui Dmitri Medvedev.
În comunicatul oficial privind concluziile Consiliului European referitoare la Ucraina, extindere și reforme, liderii UE se limitează la a afirma: “Consiliul European salută adoptarea celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni”.
”Uniunea Europeană este hotărâtă să slăbească și mai mult capacitatea Rusiei de a-și purta războiul de agresiune, inclusiv prin consolidarea în continuare a sancțiunilor sale, prin punerea lor în aplicare deplină și eficientă și prin prevenirea eludării acestora, în special în ceea ce privește bunurile cu risc ridicat, în strânsă cooperare cu partenerii și aliații.
Consiliul European salută adoptarea celui de al 12-lea pachet de sancțiuni. De asemenea, acesta salută acordul la care s-a ajuns cu privire la Directiva privind definirea infracțiunilor și a sancțiunilor penale pentru încălcarea măsurilor restrictive ale Uniunii.
Consiliul European condamnă continuarea sprijinului militar pentru războiul de agresiune al Rusiei oferit de Iran, Belarus și RPDC.
De asemenea, Consiliul European îndeamnă toate țările să nu ofere sprijin material sau de altă natură pentru războiul de agresiune al Rusiei. Uniunea Europeană își va continua activitatea intensă cu partenerii pentru a contracara falsele narațiuni rusești și dezinformarea cu privire la război”, se arată în comunicatul Consiliului.
Balázs Orbán, directorul politic al premierului Viktor Orbán (fără legătură de rudenie), a subliniat că vor exista o serie de decizii legate de calea Ucrainei către aderarea la UE care vor trebui luate în unanimitate.
“În urma unor negocieri extinse, Ungaria a ales să iasă din sala de ședințe și să se abțină de la vot – nu pentru a obstrucționa rezultatul, ci pentru a evita să cooperăm la ceea ce noi percepem ca fiind o decizie greșită”, a declarat el într-o postare pe rețelele de socializare.
”Acordul Consiliului European reprezintă o decizie de principiu. Ulterior, statele membre trebuie, de asemenea, să convină în unanimitate asupra cadrului specific de negociere.
În plus, vor fi necesare cel puțin 70 de decizii în unanimitate pe parcursul anilor următori pentru a aproba aderarea Ucrainei la UE”, a adăugat Balázs Orbán.